NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Rasturili su onakvu državu

Da je JNA planirala vojni udar, valjda bi transporteri upali u Predsedništvo i sve ih pohapsili. Svi su bili uplašeni. A ne da Šiber ili ko je već bio od njih, u klečećem stavu kod Predsedništva kaže: "Predsedniče, ja ovde štitim." On štiti u klečećem stavu?!

      Tadašnji predstavnici vlasti u Sarajevu smatraju da ste vi bili organizator pokušaja dovođenja Fikreta Abdića na mesto predsednika Predsedništva BiH u trenutku kada je Izetbegović bio zarobljen u Lukavici?
       - Ja sam za sve živo optužen. Nemam nikakve veze sa tim, niti sam ikada sreo Fikreta Abdića, niti ikada s njim razgovarao. To je apsurd. Da je Vojska htela da dovede Abdića za predsednika Bosne, Vojska bi onda napravila vojni udar, pohapsila sve ove i završila priču. Nije tačno da je Vojska to htela. E, sad drugo je šta bi bila moja želja. Da je taj čovek postao predsednik, možda bi se situacija drugačije odvijala, ali njega bi skinuli Muslimani, koji su već napravili svoju vojsku. Da je bilo opredeljenje da Vojska dovede Abdića, zašto onda nije skinula Izetbegovića. Imala ga je u rukama, pa što ga je vratila nazad?
      
       Možda zato što se dogodilo sve ono sa Komandom Druge vojne oblasti i generalom Kukanjcem?
       - Šta, pobedili Vojsku. Pa, Vojska je posle toga ušla i raščistila celu komunikaciju do Komande. Što ti transporteri nisu upali u Predsedništvo i sve ih pohapsili? Svi su bili uplašeni. A ne da Šiber, ili ko je već bio od njih, u klečećem stavu kod Predsedništva kaže: "Predsedniče, ja ovde štitim." On štiti u klečećem stavu?! Vojska je imala avijaciju, artiljeriju, tenkove. Da je htela da obara tu vlast u Sarajevu, mogla je i da je obori. Ali, ta opcija nije bila. Vojska se nigde nije mešala i u tome je ceo problem. Vojsku svi napadaju, ubijaju, to je ono što meni smeta. Pitam u kojoj to zemlji može onako kao kod nas što se radilo.
      
       A da li je tačno da je JNA tog 3. maja krenula u presecanje Sarajeva?
       - Nije tačno. O tome sam raspravljao sa ekipom Bi-Bi-Sija kada su snimali emisiju "Smrt Jugoslavije", ali to nisu pustili u film, taj deo su isekli. Prvo su napadnuti ljudi u Domu JNA, koji su odgovorili na tu vatru. Onda je Kukanjac naredio da pripadnici vojne policije odu i provere o čemu se radi. Muslimani blokiraju i napadaju tu jedinicu, kojoj je komandant pukovnik Šuput, i zarobljavaju svih dvadeset i nešto vojnika. Onda Kukanjac naređuje da krenu tri tenka iz Lukavice da deblokiraju jedinicu pukovnika Šuputa oko Doma JNA. Oni dočekuju tenkove na mostu na Skenderiji, jer je to jedini most gde su tenkovi mogli da pređu na desnu obalu Miljacke, gde je Dom JNA, i spaljuju ljude strujom iz pokidanih tramvajskih žica. (U blizini je zgrada Predsedništva BiH.) Oni, izgleda, misle da je Vojska krenula sa tri tenka da izvrši vojni udar ili podeli grad. Pa, to je budalaština.
      
       Onda oni napadaju na zgradu Komande Armije?
       - Ko ih je dirao da napadaju na zgradu Komande. A četiri transportera bataljona vojne policije iz kasarne "Viktor Bubanj", koji su krenuli prema Domu JNA, prošli su pored zgrade Predsedništva i nikoga nisu dirali. Koliko se sećam izveštaja na njih su pucali sa zgrade "Elektroprivrede" i taj deo je ućutkan. Razbežalo se to društvo tamo. Tada je poginuo veliki broj tih njihovih "zelenih beretki". Prošpartala je Vojska i prestala je pucnjava. Došli do Komande, vratili se i rekli da je sve u redu, ostao je jedan transporter kod Komande da ih štiti jer su ih gađali sa prozora preko puta.
      
       Ejup Ganić tvrdi da je u pregovorima koji su usledili nakon ovih borbi dogovorena razmena "jedan za jedan" - Izetbegović za Kukanjca?
       - Ganićeva priča je benasta. Kako Mekenzi prihvata nešto što nije dogovoreno. On je pisao svoje memoare, što u njima nije napisao da je dogovoreno jedan za jedan. On garantuje Kukanjcu da će izaći mirno. Drugo je što njima nije odgovaralo da izađe vojska iz Sarajeva. Inače su je posle terali. Gde da idu? Odlično, bežite, idite gore u planine, idite u šumu.
      
       Znate li šta je bilo sa arhivom iz Komande Druge vojne oblasti?
       - Ne znam. Verovatno su jedan deo nečega našli. Ali dobro, ako su zarobili arhivu, što ne daju taj famozni plan RAM. Sada će opet da izmisle da ga u Beogradu čuvaju dva-tri generala. Budalaštine. U stvari su novinari stalno potpaljivali to. Ko će prvi da ga otkrije da bi napravio ekskluzivu. Nema ga. Ja ne mogu da govorim šta je dogovarano između Karadžića i Miloševića u tom telefonskom razgovoru, ali neka dokumentuju tu priču koja se pojavila u novinama o postojanju plana. Meni je žao što ne mogu sa njima da se nađem, da se sada ukrstimo, sa Munjom (Munir Alibabić) i sa svima ostalima i sa njihovim izmišljotinama.
      
       Koje su Alibabićeve izmišljotine?
       - Jedna od njih je da sam ja ostavio mrežu KOS u BiH.
      
       Zar to nije uobičajeno?
       Nije. Ja to ne mogu da objasnim. Ta služba je fatalizovana, priča se da je svemoćna, svuda prisutna, da svakoga prisluškuje, da ja sve živo znam. Da živim milion godina, ne bih mogao da uradim sve ono što pripisuju da je ta služba radila. Njegova knjiga prepuna je laži, zlobe i preuveličavanja vlastite uloge. Ja verujem da mu je sada došlo iz one stvari u glavu koju su zemlju razbili takvi tipovi. Meni je bilo stalo da se očuva Jugoslavija. E, sad je svima došla verovatno neka nova pamet. Što sam ja smenjen 1992. godine, što sam hapšen? Pa, valjda bih dobio čin general-pukovnika za te potajne ratne zasluge, kao što su oni dobijali činove: od kapetana su postajali generali.
      
       ALEKSANDAR VASILJEVIĆ,
       bivši načelnik Uprave bezbednosti JNA


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu