NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šta da se radi
Hrabro u privatizaciju
 

Milan Nikolić

Hapšenje kriminalaca koji su opljačkali zemlju i privatizacija, sveobuhvatna, obavezna, oročena, javna i socijalno prihvatljiva, sprovedena na osnovu zakona, donetih u socijalnom dijalogu s pravim socijalnim partnerima, rešenje su za ovu zemlju

      U ključnom momentu za novi, reformski put u razvoju naše zemlje, pokazalo se da se stara i nova vlast, uzajamno, čvrsto drže u šaci i da DOS, zbog toga, nije bio slobodan da stane na čelo tog i takvog puta.
       Pored toga, zalagali smo se da privatizacija bude sveobuhvatna, obavezujuća i oročena na godinu dana, javna i kontrolisana od predstavnika socijalnih grupa (sindikata) i socijalno prihvatljiva. Zalagali smo se i da privatizacija u našoj zemlji nikako ne može da se odvija kao u zemljama državnog socijalizma, jer su naši zaposleni imovinu uvećavali odvajajući svoja sredstva, a ne državna i da moraju biti obeštećeni za ulaganje u razvoj preduzeća i neizmirena, višegodišnja dugovanja prema njima, ako ne u novcu ono bar u akcijama.
       Isto tako, zalagali smo se za reviziju ranije sprovedenih privatizacija, i da se to ustanovi kao praksa i za sve buduće privatizacije, ukoliko bude sumnji i osnova za to.
       U Ugovoru, koji je UGS NEZAVISNOST potpisala sa skoro svim članicama DOS-a, mnogo pre promene Miloševićevog režima, sadržano je sve pomenuto i smatrali smo da će se, po odlasku Miloševića, sprovoditi takva politika. Međutim, već prilikom usvajanja Zakona o privatizaciji, i drugih zakona iz radnog i socijalnog zakonodavstva, jedino naše učešće u tome sastojalo se u organizovanim protestima ispred parlamenta Srbije, ne samo zato što nisu uvaženi naši zahtevi, nego što nismo čak ni konsultovani o njima.
       Sve "kurte i murte", novim Zakonom o privatizaciji predviđeno je da se obeštete, a o socijalnom programu, višegodišnjim dugovanjima prema zaposlenima i kontrolnoj poziciji sindikata, ni govora.
       Tako, nije nikakvo čudo što, godinu ili godinu i po od usvajanja "reformskih" zakona, nijedan kriminalac nije uhapšen, u Srbiji se sve manje radi, živimo od donacija i kredita, strateških partnera skoro da nema, a privatizovano je samo osam od oko 7 000 subjekata za privatizaciju.
       Jedan od krupnijih razloga za to je i nedostatak stvarne podrške Ministarstvu za privatizaciju, ostalih iz vlasti. Ministar bi morao da se osmeli i javno kaže, ko su oni koje to uopšte ne interesuje, a trebalo bi. Tako ministar Vlahović, ovih dana, najavljuje bržu privatizaciju, tako što će se domaći kapital ulagati u privatizaciju i da to "nikako nisu pare koje su opljačkane od radnika Srbije"?!
       Nije mi jasno ko natera ministra Vlahovića da, baš on, tako izjavi. Takva izjava se pre očekivala od premijera ili ministra pravde i policije, koji su funkcionalno zaduženi i odgovorni da to objasne: Jer, ako se zna koje su pare čiste, onda se zna i koje to nisu - i zašto se onda, već jednom, to ne obelodani i ne pohapse oni koji su ih ukrali?!
       Šta da se radi (zamišljena slika):
       U Srbiji nastala nova, jača politička grupacija. Niko je iz DOS-a i CK-a ne kontroliše. Slobodni su, znači i razumni. DOS se "razbio" na sastavne delove. Kriza u parlamentu Srbije. Raspisuju se novi izbori. Svojim izjašnjavanjem, građani su kaznili glavne lidere današnje vlasti za neodgovornost i kukavičluk. Pravi se koalicija i formira se nova vlada. Sprovode se izmene i dopune postojećih zakona, uvode se oštre mere za prekršioce zakona, obezbeđuje se kontrolna pozicija socijalnih partnera, hapse se kriminalci, obeštećuju se zaposleni, donosi se socijalni program na nivou države, ne poništava se privatizacija već se vrši samo revizija, građani i strateški partneri utrkuju se na našem tržištu, Ministarstvo za privatizaciju, poštujući zakone, javno poziva Centar za privatizaciju UGS NEZAVISNOST na saradnju u procesu privatizacije...!
       Šta da se radi (realna slika):
       Kamo sreće da je to DOS uradio, kako su i obećali, posle prvih šest meseci, međutim, tada nisu bili slobodni!
       Hapšenje kriminalaca koji su opljačkali zemlju i privatizacija, sveobuhvatna, obavezna, oročena, javna i socijalno prihvatljiva, sprovedena na osnovu zakona, donetih u socijalnom dijalogu s pravim socijalnim partnerima, rešenje su za ovu zemlju.
      
       (Autor je direktor Centra za privatizaciju UGS NEZAVISNOST)


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu