NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Dugovanja
       Predstavnici Radio Jugoslavije, Filmskih novosti i Jugoslovenskog pregleda zatražili su od savezne vlade da im nadoknadi sredstva koja sa njihovih računa odlaze za isplatu dugova Televiziji Ju info, stanice koja je do januara ove godine činila sa njima Saveznu javnu ustanovu Radio-televiziju Jugoslavija (SJU RTJ). Od vlade je zatraženo i da hitno izmeni i dopuni Uredbu o prestanku rada SJU RTJ kako bi bile otklonjene sadašnje pravne praznine. Zatraženo je da Radio Jugoslaviji, Filmskim novostima i Jugoslovenskom pregledu budu nadoknađena sredstva koja se za tu stanicu odvajaju iz saveznog budžeta.
      
       Cirkus M
       Niška Televizija "Belami" je najgledanija stanica u Bugarskoj, pokazuje novo istraživanje novosadske agencija za marketing SKAB. Na jugu Srbije TV "Belami" prati 49 odsto gledalaca, a tom brojkom ova TV stanica se svrstala među najgledanije stanice i u ovom području. Najgledaniji sadržaj je zabavno-humoristička emisija autora Mije Kulića "Cirkus M", koju reemituje nekoliko stanica u Srbiji, TV Elmag iz Crne Gore i TV BN u Republici Srpskoj.
      
       Radio Stop
       Podatak da u Srbiji postoji više od hiljadu radio i televizijskih stanica (a mnoge posluju bez dozvola) kao i to da je od kraja 2000. godine na snazi moratorijum Saveznog ministarstva za telekomunikacije na osnivanje novih stanica, nije sprečio da se osnuje još jedna privatna radio stanica. Krajem avgusta u Smederevu, pod sloganom "Stop prošlosti, oseti budućnost" otvoren je Radio "Stop". Na otvaranju je govorio i predsednik opštine Smederevo Tomislav Petrović, a vlasnik radija Bojan Branković istakao je da to ne znači da iza njega "stoje ljudi iz vlasti".
      
       Ostavka
       Direktor Glasa Amerike (VOA) Robert Rejli podneo je krajem avgusta ostavku, a za novog direktora odmah je imenovan dugogodišnji dopisnik časopisa "Tajm" Dejvid Džekson. Rejli je kao razlog za ostavku naveo da želi da pronađe druge načine da direktno pomogne američkom predsedniku Džordžu Bušu u borbi protiv terorizma. Glas Amerike se rukovodio objektivnošću i ravnotežom u izveštavanju, ali su njegovi novinari često dolazili u sukob sa različitim američkim administracijama. Rejli je prošle godine nastojao da objavi intervju sa liderom talibana mulom Muhamedom Omarom, ali je američka administracija naglasila da se intervju sa Omarom neće emitovati preko stanica čiji je vlasnik američka vlada. Posle značajnih izmena, intervju je ipak objavljen uz komentare portparola američke vlade.
      
       Konkurs
       Međunarodna federacija novinara raspisala je konkurs za prestižnu nagradu "Lorenco Natali" za novinarstvo za 2002. godinu. Nagrada je vredna 10 000 evra, a biće dodeljena novinaru koji je pokazao izuzetnu posvećenost pri izveštavanju o ljudskim pravima. Konkurs je otvoren do 23. septembra, a u obzir se uzimaju tekstovi objavljivani od prvog januara do 31. decembra 2001. godine. Detaljnije informacije o nagradi "Lorenco Natali" su na sajtu njnjnj.ifj.org/hrights/lorenzo/inpr.html.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu