NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Krstarenje svemirom

U svetu se poklanja izuzetna pažnja zaštiti najmlađih od štetnih i neprimerenih sadržaja

      Možda nije loše početi od proverenih stvari koje se deci dopadaju, a koje su bile poznate i pre pojave Interneta. Tako bi jedan od najzanimljivijih sajtova za devojčice bio onaj na kome blista popularna lutka Barbi (http://www.barbie.com). Iako ovu igračku kompanije Mattel (http://www.mattel.com) napadaju kao simbol potrošačkog društva i ponižavajućeg položaja žene u njemu, njen sajt je s pažnjom osmišljen i kreiran baš za mamine i tatine princeze. U jarkim bojama, u kojima dominiraju lila i ružičaste nijanse, kćerkica će dugo moći da uživa u interakciji sa elementima sajta, vezanim za samu Barbiku, njenu odeću, nameštaj ili društvo (sa neizbežnim Kenom). Lokacija ima i specijalne igrice, kvizove, akcije i mnogo toga drugog što će izmamiti pažnju malih posetiteljki. Ako ni to nije dovoljno, postoji i pregršt "sestrinskih" sajtova - http://www.barbie.com/Sister_Sites, na kojima će dete bez problema moći da potroši sve vaše preostalo Internet-vreme...
       Još jedan ultrašareni i detaljima prebogat sajt je - kompanije "Dizni" (http://www.disney.com). Na njemu se nalazi posebno "ostrvo za decu", na kojem ona mogu do mile volje da se igraju, slušaju muziku, pa čak i da prate program specijalne radio stanice (uz bolji kvalitet konekcije). U svetu je već duže vreme najpopularnija Diznijeva plejada likova iz crtanog filma "Vini Pu", pa su zato svi oni prikazani na lokaciji.
       Gde su Diznijevi junaci, tu su i oni iz kuće Warner Bros. Na oficijelnoj adresi http://looneytunes.warnerbros.com/home.html nalazi se njihovo on-line obitavalište. Međutim, ono najbolje na Netu u vezi s njima prilično je raštrkano: simpatični, naivni Marsovac dobio je stranicu na adresi http://www.primenet.com/~jafo/marvin, a Ptica Trkačica (i Pera Kojot, dabome) na http://www.itr.ljc.ca/~mario/roadrunner.htm. Lajavi Krelac, alijas Pevac Sofronije, ima nekoliko velikih klubova obožavalaca, od kojih je jedan na adresi http://members.aol.com/howardsays/foghorn/foghorn.htm.
       On-line sadržaji za decu se ne zadržavaju na polju zabave, već se na vebu nalazi zavidan broj edukativnih sajtova. Najdalje je otišla NASA, koja na deci pristupačan način objašnjava čime se bavi, razvija ljubav prema astronomiji i podstiče njihov istraživački duh. Iako na engleskom, NASA sajtovi za decu su prepuni slika iz svemira, tako da im pristupaju posetioci širom sveta. Osnovna prezentacije je na adresi http://www.nasa.gov/kids.html, dok je lokacija http://kids.msfc.nasa.gov pretvorena u čitav portal namenjen dečjoj imaginaciji, čijem razvitku pomažu ne samo lepe slike i igrice, već i poznati likovi iz šou-biznisa, prisutni na ekranu. Dete koje poželi, može da pošalje svoje ime u okviru misije NASA na Mars 2003. godine. To se postiže putem sajta http://spacekids.hq.nasa.gov. Ograničenja nema - ime vašeg deteta naći će se na susednoj planeti, bez obzira odakle je, kog je uzrasta i - besplatno.
       Praksu da neguje poseban kutak za najmlađe ima veliki broj poznatih sajtova. National Geographic je dobar primer za to (http://www.nationalgeographic.com/kids), baš kao i činjenica da je Internet sjajan medijum za učenje kroz zabavu, putem kojeg dete može otkriti i razviti svoje talente i afinitete. "Recept" je jednostavan - puno slika, elemenata na ekranu koji se menjaju kada se klikne na njih, igrica, boja i nenametljivo datih zanimljivosti, kao što je ona da ribe nemaju ni kožu ni krzno, nego krljušt ili da spavaju otvorenih očiju. Za dete je to iznenađenje i može da izrodi mnoštvo novih pitanja koja će se ticati ne samo života riba, već čitavog sveta koji nas okružuje.
       Nažalost, deca su u stalnoj opasnosti na Internetu, naročito ako se na njemu nađu bez roditeljskog prisustva, što je najčešći slučaj. Zato bi svaki roditelj trebalo da pročita barem osnovna pravila o merama predostrožnosti prilikom boravka dece u virtuelnom svetu. Sajt http://www.safekids.com je posvećen upravo tome. On je namenjen zaštiti najmanje dece. Međutim, još izloženiji opasnostima su tinejxeri, jer su sposobniji za složeniju upotrebu Interneta koja je često nekritična. Crne tačke Mreže - pornografije, pedofilije i nasilništva na njoj, detaljno su prikazane na lokaciji http://www.cyberangels.org. Svake godine, na stotine hiljada dece u svetu biva oteto ili zloupotrebljeno, a Internet postaje sve učestaliji "alat" nedobronamernim osobama (http://www.missingkids.com).
      
       ANDREA TOT


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu