NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ponovo na Bijenalu arhitekture

Jugoslavija se predstavlja izložbom "Destrukcija i konstrukcija 1991-2002."

      Nakon decenijskog odsustva sa Bijenala arhitekture u Veneciji (1991), Jugoslavija će se ove godine predstaviti u svom paviljonu izložbom "Destrukcija i konstrukcija 1991-2002". Naziv izložbe upućuje na svojevrstan stvaralački i konstruktivni čin izuzetnog dometa u vremenu sveopšte destrukcije, kao i stalan kontrast "stvaranja i razaranja" koji je obeležio vreme u kome su izloženi projekti nastali.
       Tema ovogodišnjeg Bijenala NEXT, na jugoslovenskoj izložbi biće predstavljena u tri posebne celine. Prvu čine značajni projekti poslednje decenije prošlog veka koji su plemenitošću i naprednošću iskazanog autorskog stava načinili smeli iskorak u koncipiranju, oblikovanju i izvođenju arhitektonskih zamisli, postavljajući istovremeno temelje i moguće smernice za budući razvoj.
       Drugu grupu čine neizvedeni projekti i objekti u izgradnji koji se uklapaju u već formirane sekcije NEXT WORK i NEXT PLACE. Treći segment NEXT GENERATION čine zapaženi diplomski radovi najmlađe generacije arhitekata, koji ubedljivo svedoče o njihovoj zrelosti, talentu i kreativnom potencijalu.
       Komesar jugoslovenske izložbe u Veneciji je Marina Đurđević, kurator Miloš Perović, autori postavke i dizajna kataloga su Branko Pavić i Dejan Miljković. Kreativni direktor je Dragan Sakan iz čije NEW IDEAS COMPANY - NEW MOMENT je proistekao katalog realizovan na izuzetno visokom umetničkom nivou.
       Izložbu u jugoslovenskom paviljonu otvara 7. septembra Aleksandra Joksimović, pomoćnik saveznog ministra za inostrane poslove, a Venecijanski bijenale biće otvoren za publiku od 8. septembra do 3. novembra 2002. godine.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu