NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vukajlović nije stručan

("Gašenje reaktora", NIN br. 2693)

      Kontrolu izgradnje Akceleratorske instalacije "Tesla" vrši Savetodavni komitet Akceleratorske instalacije "Tesla", koji je Vlada Srbije formirala početkom 1992. godine, u dogovoru sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN) iz Ženeve. Ovo telo čini pet vrhunskih svetskih stručnjaka za izgradnju akceleratora.
       Ovo telo je do jula 1998. godine, kada je njegova aktivnost zamrznuta, održalo šest sastanaka sa timom koji gradi postrojenje.
       Kontrolu korišćenja postrojenja vrši Programski komitet Akceleratorske instalacije "Tesla", koji je Vlada Srbije formirala početkom 1996. godine, u dogovoru sa Objedinjenim institutom za nuklearna istraživanja iz Dubne, Rusija. Članovi ovog tela su sedam vrhunskih svetskih naučnika u oblastima korišćenja jonskih snopova.
       Ovo telo je do maja 1998. godine, kada je njegova aktivnost zamrznuta, održalo tri sastanka sa timovima koji se pripremaju za korišćenje postrojenja.
       Finansiranje izgradnje postrojenja odvijalo se na osnovu izveštaja ova dva tela o aktivnostima tima koji je gradio postrojenje, odnosno timova koji su se pripremali za njegovo korišćenje. Pri tome su uzimana u obzir i sva druga mišljenja o tim aktivnostima kao i o Projektu "Tesla" uopšte.
       Od februara 1993. godine grupa od nekoliko saradnika Instituta za nuklearne nauke "Vinča" sa dr Filipom Vukajlovićem na čelu pokušava da spreči izgradnju i korišćenje Akceleratorske instalacije "Tesla". U toj grupi nalaze se i mr Momčilo Tošić i dr Živorad Vuković. Analiza ukupnih istraživačkih aktivnosti tih saradnika Instituta jasno pokazuje da oni nisu kompetentni ni za izgradnju postrojenja niti za programe njegovog korišćenja. Njihovi mnogobrojni napisi o projektu "Tesla" u našoj štampi zasnovani su na grubim neistinama. Ti saradnici Instituta nisu objavili nijedan napis o postrojenju ni u domaćim niti u inostranim naučnim i stručnim časopisima.
       U junu 1998. godine dr F. Vukajlović izbačen je iz Instituta "Vinča" zato što je u prethodnih nekoliko godina više puta javno izneo niz grubih neistina o postrojenju čime je naneo veliku štetu ugledu Instituta u našoj javnosti. Pored toga, on je u aprilu 1999. godine osuđen na šest meseci zatvora uslovno na četiri godine zbog uvreda nanetih saradnicima Instituta. U okviru tog krivičnog postupka izvršen je neuropsihijatrijski pregled dr Vukajlovića.
       Mr M. Tošić je u periodu od 1986. do 1990. godine imao toliko slabe rezultate istraživanja da mu je Vlada Srbije uskratila dalje finansiranje. U julu 1998. godine on je izbačen iz Instituta "Vinča" zbog neizvršavanja obaveza iz ugovora kojeg je Institut potpisao sa Vladom Jugoslavije. Na kraju, treba posebno istaći da on, i pored toga što za nekoliko godina treba da ode u penziju, još nije uspeo da doktorira i da time zadovolji osnovni uslov da postane naučni radnik.
       Dr Ž. Vuković je kao rukovodilac projekta "Naučni osnovi zaštite sredine - radijacioni i hemijski aspekti", finansiranog od strane Vlade Srbije, u ime Instituta izdao potvrdu građaninu Jovanu Lučiću da na osnovu osetljivih senzora u svom organizmu "ima sposobnost otkrivanja radioaktivnih izvora i može da ih raspoznaje po energijskim karakteristikama, kao i da kvalitativno analizira njihov intenzitet". Njemu je zbog tog nenaučnog postupka u julu 1997. Vlada Srbije uskratila dalje finansiranje. Dolaskom na mesto ministra za nauku i tehnologiju u Vladi Srbije prof. Branislava Ivkovića dr Vuković je ponovo uključen u pomenuti projekt.
      
       Dr NEBOJŠA NEŠKOVIĆ,
       rukovodilac projekta "Tesla"


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu