NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Statistika
       Izborna tematika i proces usaglašavanja ustavne povelje dobili su u drugoj polovini avgusta najviše prostora u informativnim emisijama jugoslovenskih elektronskih medija, pokazuje najnovije istraživanje Strateškog marketinga (SMMRI) i Medija centra. Na te dve teme utrošeno je čak 47 odsto vremena u informativnim emisijama osam najuticajnijih stanica u SRJ. Predsednički kandidat Miroljub Labus pomenut je 692 puta, a poklonjeno mu je četiri sata i osam minuta. Kandidat Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica pominjan je nešto ređe, 661 put, a imao je i manju minutažu - tri sata i 32 minuta. Koštunica je 48 puta pominjan u negativnom, a svega devet puta u izrazito pozitivnom kontekstu, dok je Labus u negativnom kontekstu pomenut 44 puta, a u pozitivnom 35.
      
       Greška
       Radio-televizija Srbije (RTS) greškom je emitovala 2. septembra predizborni spot predsedničkog kandidata Miroljuba Labusa, zbog čega je suspendovan službenik koji je za to odgovoran, izjavio je 4. septembra generalni direktor RTS-a Aleksandar Crkvenjakov. Kako je preneo RTS, predizborni spot Labusa emitovan je u marketinškom bloku, iako još nije stupio na snagu Sporazum o medijskom predstavljanju predsedničkih kandidata u programu državne televizije, kojim je to predviđeno. Ravnopravnost kandidata biće nadomeštena time što će predizborni spotovi Labusa biti emitovani u jednom terminu manje, naveo je RTS.
      
       Iznad zakona
       Udruženje Internet provajdera Jugoslavije saopštilo je da je provajderu "Gama elektroniks" isključeno 60 linija za pristup Internetu, čime je Telekom Srbija onemogućio 7 500 korisnika ovog provajdera da koriste usluge na mreži. "U skladu sa dosadašnjim aktima resornog ministarstva, ovaj postupak Telekoma predstavlja postavljanje iznad zakona i pravnog poretka Srbije", ocenjeno je u saopštenju. Telekom Srbija i Udruženje Iinternet provajdera Jugoslavije trebalo bi da se sastanu 16. septembra kako bi se dogovorili o postojećim problemima u međusobnim odnosima. Telekom Srbija za sada je isključio devet Internet provajdera u zemlji.
      
       Kontrola
       Nemački koncern "Vestdojče algemajne cajtung" (Njestdeutche Allgemaine Zeitung - NjAZ) ustanovljava kontrolu nad informativnim prostorom Balkana, čime se meša u politiku država u tom regionu, pre svega u Srbiji, piše moskovski dnevnik "Nezavisimaja gazeta" u broju od 4. septembra. List je naveo da će ova jesen biti "politički veoma vruća" na Balkanu, zbog predstojećih izbora u Srbiji i Crnoj Gori, Makedoniji i BiH, i da je jasno da je veoma važno u čijim se rukama nalaze tamošnji mediji i čiju politiku propagiraju.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu