NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nove ljubavi

Šta se dogodilo sa najavljivanim serijama o ratnohuškačkom novinarstvu i najvećim pljačkama u poslednjoj deceniji XX veka (TV Pink i TV BK), ko je preuzeo na sebe odgovornost da ih radi i otkad je zgrada TV Pink "pastelnih, gotovo humanih boja", kako je to ovih dana u sarajevskim "Danima" primetio Petar Luković

      Radomir-Ratko Dmitrović je prvo najavljeno "pero koje je utiralo put krvavim ratnim sukobima na tlu bivše Jugoslavije" u seriji o ratnohuškačkom novinarstvu i govoru mržnje koju ćemo, bože zdravlja, gledati "uskoro na Pinku", kako smo obavešteni početkom jula ove godine. Lustracija govora mržnje na Televiziji ružičastog ćutanja.
       Ratko Dmitrović je za ovo "povlačenje po blatu" kako kaže, tužio Željka Mitrovića. "Ubeđen sam da serije neće ni biti, jer je to Mitrovićev lični obračun sa mnom i hteo je da me kompromituje samom najavom, a ako i napravi emisiju o meni i pusti integralno moje komentare i tekstove meni to savršeno odgovara, kaže Ratko Dmitrović za NIN, nekadašnji novinar "Politike", komentator RTS-a do 1993. vlasnik i glavni urednik nedeljnika "Argument", a danas glavni i odgovorni urednik magazina "Antena". U tom dvonedeljniku nema broja a da se ne spomene ime Željka Mitrovića ili u vezi s montiranim istraživanjima tržišta i gledanosti koje su neke agencije "sprovodile za kompanije koje bi da dođu na ovo tržište, pa sa Mitrovićem delile novac", ili u vezi s nacionalnom frekvencijom "koju ni po kojem kriterijumu Pink ne može da dobije".
      
       Svi po spisku?
       Inače, Ratko Dmitrović nema ništa protiv ispitivanja odgovornosti u ratnom izveštavanju tokom devedesetih, jer kako kaže, u više od 80 odsto slučajeva ono šta je govorio kao komentator, to se i obistinilo: "Bio sam jedan od prvih koji su izjavili da se u Bosni bore mudžahedini, svestan da će to izazvati reakciju tipa: evo Miloševićeve propagande. Nakon napada 11. septembra na Ameriku, Amerikanci su izašli sa podatkom da su se u Bosni krajem 1992. i početkom 1993. borili ne samo mudžahedini nego i Al kaida. Da li ja sad treba da zovem Žene u crnom, Borku Pavićević, Peru Lukovića i ostale i pitam ih da li je to onda ratno huškanje? Da li je zločin objaviti zločin ili prećutati ga? Zločin je jedino lagati o zločinu, ali zna se ko je to činio. Ako se bavimo pitanjem uticaja novinara na rat, onda ta priča ne sme da zaobiđe ni Florens Artman, Viktora Majera, Karla Gustava Štrema, Roja Gatmana, Kristijan Amanpur..."
       U Ružičastoj televiziji raspitali smo se, dokle se stiglo sa serijom o "govoru mržnje" devedesetih.
       "To nije naša serija, već je reč o nezavisnoj produkcijskoj kući i koliko znam, na toj seriji se radi. Ta produkcijska kuća nas je zamolila da seriju najavimo što smo i učinili u julu. Konsultant na ovom projektu je Petar Luković, i on će dati svoju arhivu, istraživanja i podatke koje ima u vezi sa temom", obavestila nas je Tanja Jordović, glavni urednik Informativnog programa TV Pink, prenevši nam izvinjenje Željka Mitrovića koji je ovih dana zauzet realizacijom nove TV šeme Pinka, pa nije mogao da nam kaže nešto više o najavljenom dokumentarcu.
       O kojim ratnim novinarima će se posle Ratka Dmitrovića, govoriti u seriji i o kojoj se produkcijskoj kući radi, Tanja Jordović nam je rekla da bismo za detalje morali da se raspitamo kod Petra Lukovića, jer kako nije reč o Pinkovoj produkciji, ona nema tačne podatke, zapravo - ne zna.
       Petar Luković nije želeo da za NIN komentariše svoj doprinos ovom projektu, koji će biti emitovan na TV Pink, mada je u "Glasu javnosti" (10. jul) rekao da podržava svakog ko hoće da priča o ratnim huškačima.
       Jer, Petar Luković je objavio svoj spisak ratnih novinara koje "neće zaboraviti" (mart, 2002, mesečnik "Prava čoveka") među kojima su i Milorad Komrakov, Spomenka Jović, Miodrag Popov, Risto Kubura, Zoran Petrović Piroćanac, Milomir Marić, Darko Ribnikar, Ratko Dmitrović...) i koje bi "poslao u zatvor, na vešala ili bi trebalo da budu streljani"...
       Polovinom maja Miodrag Popov je otišao sa Pinka, a Petar Luković (kojeg je Popov inače tužio zbog priče o "ogrlici od srpskih očiju" u Reporteru i suđenje je u toku) hvali Željka Mitrovića ("plus i plus i plus za TV Pink" jer je to "prvi dokaziv slučaj o tako potrebnoj lustraciji", kaže Luković u svojoj kolumni od 14. maja). Onda je usledila priča o seriji o "govoru mržnje" na Pinku.
       Sarajevski "Dani" su objavili (6. septembra) intervju Petra Lukovića sa Željkom Mitrovićem ("intervjuirao čovjek koji se svih ovih godina nalazio na strani etike i estetike suprotno od one koju su nudili Pink i JUL", reči su najave za ovaj razgovor). Jer, Pink je u BiH gledan koliko i kod nas. Impresioniran je Luković Pinkovom zgradom usred Dedinja, "u pastelnim, gotovo humanim bojama" (?), sa Mitrovićem je i u intervjuu na ti, obojica zvuče opušteno drugarski, Petar ga "oštro i otvoreno" pita o političkoj ulozi devedesetih, Mitrović opušteno odgovara pitanjem, tolerantan, bezbrižan: Ključna je stvar, sećaš li se neke moje političke rečenice? Petar (nokautiran): Ne...
      
       Neće biti hajke
       Kad je reč o najavljenoj seriji na televiziji braće Karić o najvećim pljačkama u poslednjoj deceniji XX veka, Milomir Marić, glavni i odgovorni urednik BK TV, za NIN je rekao da je serija najavljena za jesen i tada će i biti prikazana:
       "Serija neće biti u obliku postrevolucionarnih hajki na ljude. Jer, hajkama se bave političari, a mi ćemo to uraditi profesionalno. Serija neće početi pre izbora, jer ne želimo da budemo shvaćeni kao deo bilo kakve hajke. Radi se o dokumentarnoj seriji koja se pravi na osnovu filmova, dokumenata, cifara i imena... Više stranih obaveštajnih službi i privatne inostrane detektivske organizacije su direktno uključene u rad na ovom projektu.
       Teme ove serije će biti stara devizna štednja, bankarske transakcije, šverc oružja, droge, cigara, "najveće organizovane državne pljačke sa privatnom inicijativom", kaže Marić uz napomenu da serija obuhvata poslednjih deset godina XX veka pa se neće baviti "najvećim pljačkašem na ovim prostorima, a to je država - i stara i nova":
       "Najveća pljačka se ovde dogodila 1945. godine kada su komunisti oteli narodu imovinu, kuće, imanja, stanove... Njihova deca koja žive u tim istim stanovima, a školovana u inostranstvu, sada su se vratila i nastavila da pljačkaju."
       Na pitanje da li zna da se nalazi na spisku Petra Lukovića i da će, možda, biti tema jedne epizode iz očekivanog serijala, Marić kaže: "Na spisku Petra Lukovića su i oni koji jesu bili ratni huškači i oni koji to nisu, koji su mu se zamerili kao ja, u kafani."
      
       ZORA LATINOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu