NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Solana se ne meša

Zasmetao je ultimativan ton koji zastupa jedan deo članova Ustavne komisije iz Srbije. Oba rešenja - i neposredni i posredni izbori -legitimna su i prihvatljiva

      Zašto vlasti u Crnoj Gori toliko insistiraju na opciji "posrednih izbora" za zajednički parlament ako je već predviđena mogućnost referenduma za tri godine sa kojim vaša stranka računa?
       - Ne treba povezivati referendum sa načinom izbora poslanika, to su različiti delovi Beogradskog sporazuma. Smisao Beogradskog sporazuma je da, kako god da zajednica bude konstituisana, poslanici budu podložni demokratskoj proveri unutar sopstvene republike.
       Naša preferencija su posredni izbori i za to smo se opredelili imajući u vidu loše iskustvo sa SRJ u proteklih deset godina. Skupštinska većina iz republičkog parlamenta treba da se prenese u skupštinu zajednice Srbije i Crne Gore. Ako ne bi bilo tako, ako bi u republičkoj skupštini jedna grupacija imala većinu, a u zajedničkoj druga, to bi dovodilo do blokada.
       To ne znači da bi poslanici u skupštini Srbije i Crne Gore imali imperativni mandat i opozicioni poslanici koje je izabrala republička skupština ne bi imali smetnji da zastupaju svoje različito mišljenje od onog koje ima dominantna grupacija.
      
       Da li je DPS-u i crnogorskim vlastima od strane EU nekada stavljeno do znanja da treba da se priklone opciji neposrednih izbora za zajedničku skupštinu?
       - Ne, gospodin Solana se dosledno pridržava svoga stava da ne želi da se meša u naš dogovor. U jednom trenutku smo, prilikom njegove poslednje posete bili veoma blizu sporazuma, ali je to, nažalost, propalo. Zasmetao je ultimativan ton koji zastupa jedan deo članova Ustavne komisije iz Srbije, interpretiran kao "ili neposredni izbori ili ništa".
       Oba rešenja - i neposredni i posredni izbori - legitimna su i prihvatljiva. Prednosti neposrednog biranja su nesumnjive ako se govori o demokratičnosti. Naš stav je da posredni izbori imaju tu jednu prednost da su prikladniji za prirodu odnosa u zajednici kakva je Srbija i Crna Gora.
      
       U Srbiji je dosta rašireno uverenje da su crnogorske vlasti od prvog trenutka ušle u proces sporazumevanja sa namerom da se ne sporazumeju i tako osnaže svoju argumentaciju da je zajednica nemoguća.
       - To je politička zloupotreba odnosa Srbije i Crne Gore. U najboljem interesu Crne Gore je bilo da je Ustavna povelja bila završena u junu, ili bar u julu. Odlaganje nije naš interes.
       Neki od argumenata koje u Srbiji ističu u prilog neposrednih izbora su apsurdni. Govori se o raspuštanju skupštine - pa valjda treba prvo skupštinu da konstituišemo, a ne odmah da se bavimo raspuštanjem. Ako nemaju drugih argumenata, bolje da ni te nisu pominjali.
      
       Govorite li o izjavi Zorana Ćinđića koji se, predviđajući mogućnost skupštinske krize, založio za neposredne izbore, pošto bi posredni izbori preslikali odnos snaga koji je do krize u zajedničkoj skupštini i doveo?
       - Taj argument sam čuo od gospodina Mićunovića, ali da, o tome govorim.
      
       IGOR LUKŠIĆ, DPS


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu