NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Bagdad

      Ovoga puta Amerika se, izgleda, opredelila da se nepoželjnog reši preko Ujedinjenih nacija. Konačni obračun sa Sadamom Huseinom za sada podržava samo Velika Britanija preko premijera Tonija Blera.
       Da li bi se tako žurili sa akcijom da Irak nije jedna od zemalja najbogatijih naftom, pitao se ovih dana jedan zapadnoevropski publicist. Sa istom tezom na umu o američkim interesima na Bliskom istoku ovih dana je u "Herald tribjunu" objavljena karikatura koja prikazuje američkog vojnika pod punom ratnom spremom kako diže ruke u znak predaje pred točiocem nafte. Saudijski Arapin na pumpi upire u prestrašenog američkog vojnika gumeno crevo umesto puške. Vojnik je u panici. Znači da američki karikaturisti znaju što katkad neće da znaju tamošnji kolumnisti.
       S druge strane, zabrinjavajuće je kada u našoj štampi ugledate mapu Irana sa obeleženim mestima proizvodnje oružja za masovno uništenje na osnovu izveštaja Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS). Sadam Husein poriče izveštaj. Oprezna meka struja na Zapadu ukazuje na opasnost da Buš ili neko drugi počnu da smenjuju svakog nepovoljnog na osnovu nedovoljno dokazanih krivica.
       Posle posete pozorišnom festivalu pre nekoliko godina u Bagdadu, jasno mi je mesto predsednika Sadama Huseina u životu zemlje. Na gotovo svakom raskršću stoje veliki bilbordi koji prikazuju voljenog predsednika u raznim prilikama - kao komandanta armije, kao pilota, čitaoca Kurana, ljubitelja dece, učitelja omladine...
       Na jednoj od predstava kraj mene u počasnom redu seo je uniformisani oficir visokog čina, za koga sam mislio da je Sadam Husein. Nosio je tipične crne brkove koje imaju svi sredovečni muškarci u Iraku. Posle sam saznao da je zapravo bio samo predsednikov blizak rođak.
       Ime Bagdad znači Bogom dat, kako bi ga protumačio takozvani narodni etimolog, ne naučnik, nego šarlatan koji objašnjava proizvoljno reči po prividnoj sličnosti. Međutim, ozbiljni etimolozi nude u ovom slučaju baš takvo tumačenje, da Bagdad znači na jeziku nekog drevnog naroda koji nije još bio islamizovan - Bogom dat (Bag, dakle slično sveslovenskom pojmu Bog i takođe dad slično sveslovenskom dat).
       Eto, etimologija katkada otkriva i takva čuda!


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu