NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šta da se radi
Da li će Univerzitet ponovo pasti?
 

Dragoljub Belić

Premijer Đinđić je nedavno na Konferenciji o reformi obrazovanja s pravom izjavio da se o reformama puno priča, a da se na tome malo radi

      U senci velike predizborne trke za predsednika Srbije, vodi se jedna manja, ali ne manje značajna predizborna trka na Beogradskom univerzitetu. Bira se rektor. I prorektori. Sudbina društva se uvek verno odslikava na univerzitetu. Da li će pobediti struja za promene, da li ćemo se vratiti na staro? Ista pitanja i isti neizvesni odgovori, sve dok se glasovi ne prebroje. Još nismo stabilna država, jer u stabilnim državama izbori nisu tako sudbonosan događaj.
       Premijer Đinđić je nedavno na Konferenciji o reformi obrazovanja s pravom izjavio da se o reformama puno priča, a da se na tome malo radi. Nakon godinu i po dana konačno je donet novi Zakon o univerzitetu, odnosno, bolje rečeno, i nije donet novi zakon, već je usvojen stari zakon iz 1992. godine. Dakle, čak smo se vratili unazad. I ne samo to. Nadležno Ministarstvo za obrazovanje i sport se dobrim delom i ponaša kao da smo u 1992. godini. Najbolji dokaz za to su aktuelna zbivanja oko izbora rektora Univerziteta u Beogradu.
       Javna je tajna da između Ministarstva i aktuelnog rektora Univerziteta u Beogradu Marije Bogdanović odnosi nisu idilični. I to bi bilo u redu, jer borba mišljenja i ideja je pokretač promena i razvoja. Problem se javlja kada pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Srbijanka Turajlić reši da smeni rektora tako što će forsirati svog kandidata za tu funkciju, preko grupacije tehničkih fakulteta, a i šire. Mira Marković je to radila brutalnije, ali ishod i namera su slični. Staviti univerzitet pod svoju kontrolu, da vas jednostavno oko toga više ne boli glava. I onda mirno možete da vladate.
       O novom kandidatu za rektora, aktuelnom dekanu Građevinskog fakulteta, ne priča se mnogo. Doduše, ističe se da je kao dekan vrlo uspešno rehabilitovao svog kolegu Baneta Ivkovića. Ko zna, možda Bane, ako ne prođe na izborima za predsednika Srbije, postane opet ministar nauke ili nešto slično.
       Interesantno je takođe da je i predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu, vanredni profesor Bora Lazić, takođe sa grupacije tehničkih fakulteta, sa Elektrotehničkog. Što je sigurno, sigurno. I oko ovog izbora bilo je čudnih zbivanja. Resorno ministarstvo, iako je bilo u zakonskoj obavezi, nije u predviđenim rokovima dostavilo predlog tzv. predstavnika vlade. Delegaciju studenata po najnovijem zakonu predstavlja petnaest predstavnika "Studentskog parlamenta". Ovaj, međutim, ne postoji ni u naznakama. Ko je, dakle, i na koji način delegirao studente i koga oni predstavljaju? Zar smo već postali tolike demokrate da se sa demokratijom i igramo? Ili je u pitanju poigravanje. U međuvremenu, imenovani su i predstavnici vlade. Savet je dokompletiran i spreman je da bira rektora. Zanimljiv je detalj da recimo, u sastavu Saveta ima četiri osobe sa istim prezimenom, čak su u bliskim rodbinskim vezama. Ništa ne treba prepustiti slučaju.
       Naravno, dobro je imati više kandidata i zdravu konkurenciju, ali ovo ipak nije to.
       Rektor Marija Bogdanović je simbol promena na Beogradskom univerzitetu. Započela je mukotrpni rad na obnovi i uzdizanju Univerziteta iz ponora u koji je doveden. Rezultati njenog rada su brojni i uspostavljeni odnosi kvalitetno novi. Sadašnje njeno smenjivanje vratilo bi Univerzitet u neka stara, loša vremena. Vratilo bi neprincipijelne odnose, zaustavilo pozitivni tok promena, obeshrabrilo mlađe da izgrade nov moderan univerzitet sa vrednovanjem stručnosti, morala i dostojanstva profesije. Marija Bogdanović je ušla odlučno u borbu za nove odnose na Univerzitetu. Neposredno nakon 5. oktobra ni policija nije uspela da je izbaci iz rektorata. Da li će to sada uspeti? Univerzitet je slabašno uzleteo. Da li će ponovo pasti?
       Zato apelujem na članove Saveta Univerziteta u Beogradu da dobro razmisle i da se trezveno suoče sa odgovornošću koju su preuzeli.
       Posetite Web-site http://univerzitet98.tripod.com i podsetite se kako nam je bilo.
      
       (Autor je redovni profesor i član Saveta Univerziteta u Beogradu)


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu