NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nedelja bez Džeja

      Gledanje televizije je posao za očajnike, posebno ako nemate sopstveni TV aparat. To je moj slučaj svih ovih godina ledenog doba.
       Devedesetih je neposedovanje TV-a imalo i značajnu zdravstvenu ulogu, tako sam čuvao lični hard disk od navale raspevanih anonimusa, nepojamne količine izgovorenih gluposti i praznorečja. Kada se 5. oktobar desio, prvi put udarne termine su zauzele žrtve falsifikovanih biografija, nadajući se da će ta veština konačno imati čarobno dejstvo.
       Nedelja je definitivno dosadan dan i tada obavezno organizujem gledanje TV, koje moji prijatelji zovu: "Dan za Barbarelu", a ja: "Povoljno gledam TV po kućama". Znali smo da se zabavimo uz neke tipove koji su radni dan počinjali gostovanjem u večernjim emisijima, uz voditeljke koje su intenzivno prebrojavale krvna zrnca milim gostima, a u stvari su bile u akciji traganja za porodiljskim bolovanjem, hvatali smo bisere grupe diletanata koji su pravili noćni program za mlade. U telefonske kvizove se nismo uključivali otkad je istoričar Predrag Marković prestao da im smišlja pitanja. Barbarela bi postajala ozbiljna kao Dnevnik RTS-a kada bi na nekom kanalu počeo izveštaj sa modne revije iz Rima ili Pariza, a ja bih čekao "Utisak nedelje" (Studio B). Prisećali smo se prelepih devojaka koje su stajale u redu da bi čitale vremensku prognozu u nedeljnom Dnevniku Gorana Milića.
       Bili su nam simpatični oni koji nikada nisu skrenuli sa Titovog puta i sa ekrana su nas ubeđivali kako posle sadašnjosti dolazi prošlost, a zabavljali smo se uz MOET CHANDON dok su nas lažni akademici i istaknuti članovi kriminogene grupacije JUL sa svojih televizija učili šta je "cool". "Dobro, a šta bi mrak radio bez svoje mračne strane" - rekla bi Barbarela. Nisam mogao da podnesem kada ministar Lečić misli o kulturi, Batić o pravdi ili Mihajlović o Novoj demokratiji. Za nju su to bile samo zvezdane staze političara. Voleo sam popodne sa Ivanom Bojić jer može fino da se drema. Navijali smo kada Maja Uzelac (TV B 92) "nokautira" kontaminiranu kulturnu scenu ili kada Luna Lu (RTS) korača kroz noć.
       Smehotresna olimpijada je počinjala kada neki tip, koji je do juče postio uz pekmez i kajmak, propagirao pravoslavlje, a iz mazohističkih razloga smo ponekad buljili u ljude koji su budućnost naroda videli u kristalnoj kugli u opskurnom studiju uz voditeljku sa frizurom na bazi kacige i tminom u očima. Kada smo u nekoj emisiji zabavnog karaktera saznali da otpušteni stilista folk dive Karleuše radi kampanju za predsedničkog kandidata Draškovića, uverili smo se da on zaista zna put, ali samo za njega i suprugu mu. "Zona sumraka" je zaista bila čista naiva.
       To što danas nemam TV više ne znači nikakvu zaštitu jer junaci iz "enciklopedije mrtvih" nastupaju uživo: ekstraprofiter Tomić prpošno šeta Adom subotom pre podne, ekstraprofiter Bojić zimuje na Kopu, a ekstraprofiter Mrkonjić letuje u Bigovu. Odlučio sam da nađem novac za neki "samsung". Moj sponzor ima samo jedan uslov: da više ne pišem o poznatima i slavnima za novine. Obećao sam pred svedocima: Dajem reč da nikada neću javno omalovažavati Leontinu, Kseniju, Gocu, Čedu i Vladu, Željka, reujedinjenu sektu Džogani, a zaboraviću da postoje i domaće modne kreature jer je dno dna mnogo dublje nego što se u ovom trenutku da pretpostaviti!
       I kako je bilo bez TV?
       -      Lako, u stvari lakše nego kada imate privatnu televiziju, pa vam jednog dana jave da nemate ni frekvenciju. -      
      
       ALEKSANDAR ĐURIČIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu