NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Stara nova igra

Igru bogatih, uspešnih muškaraca i lepih žena posle šest vekova prihvatili i Srbi

      Grupu naših novinara koja se jednom prilikom zatekla u Santa Moniki, delu Los Anđelesa, sunarodnik Dobrivoje Tanasijević, alijas Den Tana, pozvao je da posmatraju partiju golfa. U zakazano vreme novinari su se pojavili ispred ulaza u igralište za golf, ali nisu mogli da uđu na teren. Tana se ljubazno izvinio gostima jasnim objašnjenjem: "Momci, zaista mi je žao, ali vama nedostaje odelo!" I zaista, veseli novinari su bili obučeni samo u bermude-šortseve i majice, jer temperatura na obali Pacifika tada je iznosila plus četrdeset stepeni u hladu. Pravila prestižnog golf-kluba zaista nisu poznavali...
      
       Žablji batak
       Golf je godinama bio kraljevska igra. U pisanim dokumentima golf se prvi put pominje u škotskim zakonskim knjigama s početka 15. veka, kada je kralj Džejms Drugi zabranio da se igra "gouf" (tadašnje ime za golf), jer je postao toliko popularan da je ometao vežbe streličarstva neophodne za nacionalnu odbranu u stalnom sukobu sa Englezima. Istorija dalje kaže da i pored zabrane svog kralja Škoti nisu uspeli, sa golfom i bez njega, da se do kraja odbrane od Engleza... Ovom ponosnom brdskom narodu, sa krajnjeg severa Velike Britanije, međutim, ostala je čast da su oni rodonačelnici ovoga sporta koji se po današnjim pravilima igra već punih sto godina.
       Golf je danas prestižna igra na planeti; sport, pre svega, bogatih, uspešnih muškaraca i lepih žena. Šest vekova od nastanka ove igre u Škotskoj, ona se nedavno pompezno pojavila u maloj, ali iznad svega svetski bogatoj sportom - zemlji Srbiji! Naš narod za takvu vrstu mondenske pojave ima izreku: "Videla žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu." Ako neko ovu izreku želi da tumači kao neprimerenu, onda je u pravu, jer siromašna Srbija ipak ima dovoljno zemlje za izgradnju golf-terena, dakako, uspešne i bogate individualce i lepe žene.
       Tokom ovog leta upriličena su, za sada, dva golf-igrališta, na Adi Ciganliji i u Žablju nadomak Zrenjanina.
       "Golf je životna filozofija, ona nas uči samokontroli, a zato postoje i tačno određena pravila ponašanja i odevanja", uči nas Aleksandar Anđelković, inicijator projekta na Adi Ciganliji.
       Pravila igre su u suštini prosta: "Osnovni cilj igre jeste dovesti lopticu u rupu sa što manje udaraca. Dobri udarci se pohvale, a za loše se nađe razumevanje. Za nekoliko sati koliko igra, čovek se čak sprijatelji sa svojim suparnikom", napominje Aleksandar Anđelković, predsednik Golf kluba "Beograd".
       Investicija na Adi Ciganliji vredna je oko milion evra, a finansijeri su pored kluba i partneri iz inostranstva i svi naši ljudi zaljubljenici u ovaj sport. Pa sada neka neko kaže da nema stranih ulaganja u zemlju Srbiju!
      
       Narodni kapetan
       Sa druge strane Pančevačkog mosta, na otvaranju golf-terena u Žablju, nadomak Zrenjanina, prošlog vikenda, stisla se gomila ljudi, nazvana još beogradskim džet-setom i oni sa drugačijim palicama od onih za igru golfa, sa prestižnim džipovima, ali i estradne zvezde svih vrsta i podvrsta...
       Čovek koji je u javnosti poznat kao besprekorni vojnik, avanturista i pokretač mnogih dobrotvornih akcija za ovdašnji narod, Kapetan Dragan, otvorio je sopstveno golf-igralište. U budućnosti, pored prisutnih inih, zadovoljstvo da se nadmeću u igri sa devet rupa imaće svi koji to mogu sebi da priušte. Prema rečima Dragana Vasiljkovića, partija golfa u Žablju ne bi trebalo da bude skuplja od 300 dinara. Igrači će moći da iznajme kompletnu opremu - od specijalnih cipela do set štapova (14), a ko želi, imaće priliku i da sve to kupi. Ukupna cena, ističe Kapetan Dragan, ne prelazi cenu jedne standardne ski-opreme!
       Nezvanično, članovi u dva golf-kluba pri Golf savezu Srbije (Golf centar i Golf klub "Beograd") za buduće zadovoljstvo treba da uplate respektabilne članarine. Najniža iznosi 15 hiljada dinara, a zavisno od vrste aranžmana i do 70 hiljada dinara za godinu dana. Za strane diplomate i inostrane goste ovo ne važi, radi dobre turističke ponude grada Beograda. Uostalom, takav je to sport i možda još jedna važna karta za "prodor" u Evropu i svet - bogati da igraju, siromašni da gledaju...
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu