NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Srećni dani

Srboljub Božinović

      U Narodnom pozorištu u Beogradu, na novoj, maloj, sceni "V sprat", počele su probe Beketovog komada "Srećni dani" u režiji Srboljuba Božinovića.
       - Ovo je prvi put da će se "Srećni dani" igrati u jednom od beogradskih pozorišta. Koliko se sećam, samo šezdesetih godina kod nas su gostovali sa ovom predstavom Madlen Reno i Žan Luj Baro, kaže reditelj Božinović, dodajući da je pojavom drame "Čekajući Godoa", pedesetih godina prošlog veka, pozorište doživelo trijumf otkrvši publici Semjuela Beketa, jednog od najneobičnijih i najzagonetnijih pisaca zagledanog u samu suštinu ljudske egzistencije, sa uvidom u čovekovo postojanje.
       I Beket se zagledao u ženu i njena shvatanja, probleme i borbu sa prirodom, kaže Srboljub Božinović u čijoj postavci "Srećnih dana", Vini, glavnu žensku ulogu, glumi Sonja Jauković, dok će Vilija tumačiti Milorad-Mida Stevanović.
       - "Srećne dane" Semjuel Beket napisao je na engleskom jeziku, a posle izvesnog vremena celu dramu preveo je na francuski, unevši neke sitne izmene, kaže Božinović, dodajući:
       "Pjer Kornej koristio je i po 6 000 reči, Žan Rasin 1 500, a Beket je sve uspeo da kaže sa samo 750 reči."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu