NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Statistika
       Kandidati za predsednika Srbije najviše su se u javnim nastupima bavili jedni drugima, a najmanje pažnje posvetili su temi zločina, pokazuje analiza tekstova 13 beogradskih dnevnih i nedeljnih listova, koju je Ebart Medijska dokumentacija uradila za period od 11. do 24. septembra. Analiza 1 413 tekstova beogradske štampe pokazuje da su mediji najviše pisali o kandidatu Demokratske stranke Srbije Vojislavu Koštunici (357 tekstova, izjava i intervjua), a zatim o kandidatu Grupe građana Miroljubu Labusu (209). Kandidati su jedni o drugima dali 161 izjavu, o reformama su govorili 154 puta, o socijalnoj politici 153. Srpsko pitanje pomenuli su 92 puta, kriminal 82, Evropsku uniju 68, Kosovo 58, Crnu Goru i privatizaciju po 46, Hag 26, tradiciju 17, NATO osam puta i zločine sedam puta. Analizirani su Blic, Blic Nenjs, Danas, Dnevnik, Ekonomist, Glas, Nacional, Nedeljni telegraf, NIN, Novosti, Politika, Reporter i Vreme.
      
       Ponašanje medija
       Centar za slobodne izbore i demokratiju vidi pozitivno izveštavanje medija o izborima. Prvi put, navodi se, mediji "nisu više proizvođači mržnje, već filter takvom ponašanju. Predstavljajući rezultate analize medija o praćenju predizborne kampanje (period od 2. do 22. septembra), predstavnici CeSida su rekli da su se elektronski mediji "ponašali oprezno, zbog mogućih prestrojavanja", pri čemu je državne elektronske medije karakterisalo "pozitivno prećutkivanje". Iz CeSida se moglo čuti i da su dnevni listovi "necelovito pratili izbornu kampanju" i da "nisu svi kandidati imali jednak tretman". "Nešto više prostora imali su Vojislav Koštunica i Miroljub Labus, izuzev u Nacionalu, gde je Šešelj bio najzastupljeniji." Analizom su obuhvaćeni Politika, Blic, Večernje novosti, Danas, Nacional, RTS, Studio B i BK TV.
      
       Novo uredništvo
       Programski odbor tri crnogorska državna medija imenovao je vršioce dužnosti glavnih i odgovornih urednika Radija i Televizije Crne Gore, kao i lista "Pobjeda". Za glavnog urednika državne televizije je imenovana Nataša Novović na predlog Liberalnog saveza (doskorašnja glavna urednica podgoričkog Radija Fri Montenegro), za urednika Radija Crne Gore postavljen je Milutin Tomašević. Vršilac dužnosti urednika "Pobjede" je dugogodišnji novinar tog lista Milorad Rašović, inače član Predsedništva Narodne socijalističke partije.
      
       Odložena zaplena imovine
       Televizija Ju Info odložila je zaplenu imovine, koja je bila najavljena zbog neplaćanja nagomilanih dugova. Direktor ove TV stanice Zoran Predić je rekao da je intervencijom kod nadležnih u saveznoj vladi uspeo da odloži zaplenu imovine, ali da to ne znači da JU Info neće morati da vrati dugove. Račun televizije je blokiran već devet meseci. Dug stanice pre dve godine bio je oko dva miliona maraka, a sada je "verovatno dupliran", s obzirom na kamate i sudske troškove i dodaje da je "najdramatičniji dug" privatnoj firmi "Atlas TV group", oko 2,2 miliona dinara. Prema Predićevim rečima, "tajni vlasnici" te firme su nekadašnji rukovodioci TV Ju Info, koji su "svoju opremu iznajmljivali državnoj stanici preko trećeg lica, supruge jednog od njih". Predić je, međutim, uveren da će se svi problemi rešiti privatizacijom.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu