NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Sukob zbog zakona

Odlaganje primene medijskih zakona motivisano je političkim razlozima i potrebom da uoči izbora političari upravljaju državnim glasilima, tvrdi Ranko Vujović, koordinator UNEM-a

      Da Crna Gora prolazi kroz "porođajne muke" koje sa sobom nosi tranzicioni period svedoče i višemesečni "nesporazumi" u vezi sa usvajanjem seta medijskih zakona rađenih u saradnji sa Savetom Evrope. Zakoni, kojima se ukida kontrola političara nad državnim medijima, napokon su usvojeni u parlamentu sredinom septembra, ali će ostati mrtvo slovo na papiru do maja naredne godine.
       Odluci Skupštine o odlaganju primene evropskih zakona suprostavlja se Udruženje elektronskih medija Crne Gore, čije članice od 23. septembra, u znak protesta, svakodnevno prekidaju program u trajanju od pola sata. U znak solidarnosti sa većinom radio i TV stanica iz Crne Gore, protestu su se pridružile njihove kolege iz Srbije, članice ANEM-a. UNEM od parlamenta traži da primena seta medijskih zakona počne dan posle izbora u Crnoj Gori, odnosno 21. oktobra.
       "Sasvim je izvjesno da će protest trajati dugo, jer parlamentarne stranke uoči izbora nijesu zainteresovane da bilo šta mijenjaju i trudiće se da što duže sačuvaju monopol u državnim medijima", kaže u razgovoru za NIN koordinator UNEM-a, Ranko Vujović.
       On smatra da su razlozi za odlaganje primene zakona koji, između ostalog, predviđaju transformaciju državnih medija u javni servis i formiranje nezavisne regulatorne agencije koja bi raspolagala frekvencijama, motivisani isključivo političkim razlozima i potrebom da uoči izbora političari upravljaju državnim glasilima.
       Akcija UNEM-a oštro je napadnuta od strane Liberalnog saveza (LS), stranke koja je i inicirala odlaganje primene seta evropskih zakona. Liberali smatraju da je protest ovog udruženja politički motivisan i da je UNEM "pod kontrolom" prvog čoveka Republike i DPS-a Mila Đukanovića.
       Liberalni savez je kategoričan u stavu da primena zakona treba da sačeka trenutak izdvajanja radio-difuznog centra iza sastava Telekoma Crne Gore. "To javno preduzeće za čiji je većinski paket akcija prije dvije godine raspisan međunarodni tender, ima krajnje nedefinisanu vlasničku sliku. Zato treba izdvojiti radio-difuzni centar iz sastava Telekoma, pa tek onda primijeniti zakone, jer bi u suprotnom postojala stvarna opasnost da kupac Telekoma kupi i nebo nad Crnom Gorom i preuzme kontrolu nad elektronskim medijima u Republici", objašnjavaju liberali motive inicijative o odlaganju primene evropskih, medijskih zakona. Liberalni savez, stoga optužuje UNEM da ćuti o pitanju moguće prodaje "nacionalnog blaga" i preporučuje ovom udruženju da se obrati na adresu Vlade Crne Gore "koja je na potezu i u čijoj je nadležnosti izdvajanje radio-difuznog centra".
       I bez smernica koje im daje Liberalni savez, UNEM i druga medijska i novinska udruženja u Crnoj Gori su ranije zatražila od vlade da što pre donese odluku o izmeštanju Radio-difuznog centra, "jer je to neophodan uslov za primjenu seta medijskih zakona".
       Crnogorska vlada je još krajem avgusta 2001. odlučila da izdvoji radio-difuzni centar, ali ni do danas tu odluku nije sprovela u delo. Pokušaj da od nadležnih dobijemo informaciju kada će centar biti izmešten iz Telekoma nije urodio plodom.
       I dok vlada po običaju ćuti, stranke se međusobno optužuju, a nezavisna udruženja protestuju, Crnoj Gori prolazi vreme. Tražeći krivca i očekujući da se ostvare preduslovi za primenu evropskih zakona, Crna Gora odlaže suštinsku transformaciju medijskog prostora, a time i celokupne reforme, jer se pretpostavlja da bi mediji kojima ne upravljaju političari otvorili sve one bolesti od kojih boluje crnogorsko društvo.
      
       OLIVERA NIKOLIĆ
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu