NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Jezik gesta

Umetnost darivanja je odraz stila i interesovanja osobe koja ga prima, ali i one koja poklanja

      Pri kupovini poklona obratite pažnju na to kakvu poruku ćete tim gestom poslati onome kome je namenjen. Poklon može da bude odraz divljenja, zahvalnosti, uvažavanja, ljubavi ili pažnje. Ujedno, poklon govori i o odnosu dve osobe: on može da bude samo formalan, ili pak, opušten i prijateljski.
       Ma kakvu poruku želeli da pošaljete, pravilo dobrog ukusa podrazumeva da se s poklonom nikako ne pretera. Skup ili veoma vredan poklon može se smatrati razmetljivošću. Ujedno, to će obavezivati onoga ko ga prima na to da vam uzvrati sličnim poklonom čak iako nije u toj situaciji - zato, vrednije poklone trebalo bi davati samo najbližim članovima porodice, a za sve ostale (poznanike, prijatelje i rođake) i najskromniji poklon odraz je vaše naklonosti i poštovanja.
       Prepune radnje i izlozi mnogo toga nude, ali nije lako napraviti pravi izbor. Ako ste rešili da nekoga zaista obradujete, najbolje je da sledite ukus i želje te osobe. Jedan od sajtova na Internetu pomoći će vam da, u zavisnosti od interesovanja, pronađete "ono pravo" za tu osobu, bilo da se radi o mami, tati, braći ili sestrama, bebama, deci ili tinejxerima. Tu su i saveti za poklone koji uveličavaju različite prilike: useljenje, božićne praznike, venčanja, rođendanske i ostale zabave. Na adresi http://www.surprise.com naći ćete neke od predloga za one koji vole da putuju, romantičare, za ljubitelje raznih sportova, kuvanja, zabava, vina, čokolade, one koji previše rade, za one kojima je uvek hladno, za dobro organizovane, za ljubitelje fotografije, one koji uživaju u kupovini, sanjalice... Razmislite kako vi doživljavate osobu za koju tražite poklon i u koju grupu od navedenih spada. Zatim, odredite koliko biste želeli da potrošite a da istovremeno to bude prikladno.
       U mnogim prilikama flaša dobrog vina, po ukusu onoga kome ga poklanjate, biće sasvim prikladan poklon (sajt koji je posvećen vinima je na adresi http://www.123njinegifts.com). Lep buket ili samo jedan cvet idealni su u mnogim prilikama za pripadnice lepšeg pola. Pomoć u izboru cveća i sadnica naći ćete na adresi http://www.treegifts.com, a za uređenje bašte http://www.gardening-gifts.com i http://www.garden-gifts.com.
       Jesen je po običaju vreme svadbi, pa ako ste pozvani na slavlje neizostavno ćete krenuti u potragu za poklonima za mladence. Interesantno je da mnoge robne kuće u svetu imaju odeljenje za pomoć mladencima u izboru poklona. Buduća mlada može da izabere pokućstvo i ostale poklone, a na pozivnici će naznačiti gde da odete i samo platite poklon. Tako ste lišeni problema kupovine svadbenog poklona, a tek venčani će dobiti samo ono što im je potrebno. Ipak, efekat iznenađenja će izostati. U tom slučaju, po našem običaju, možete darovati i novac, ali ako želite da mladenci imaju uspomenu od vas najbolje je potražiti poklon u obližnjim galerijama. Ako želite nešto baš nesvakidašnje, možda će vas inspirisati sajtovi na kojima su predstavljeni interesantni pokloni za tu priliku - http://www.valentinasifts.com/baskets/default.htm ili pak http://www.empiregifts.com. Interesantan može biti i komplet posuđa za suši, japanska podna lampa ili kimono, a sve to naći ćete na adresi http://www.japanesegifits.com.
       Ljubitelje sporta uvek će obradovati neka sitnica vezana za njihov hobi. Kačketi, rukavice, loptice, torbe i ostale potrepštine vezane za golf, na primer, nalaze se na http://www.golfshoesplus.com. Lepe odevne predmete, igračke, kozmetičke preparate i ostalu bebi-opremu za novorođenče naći ćete na adresi http://www.childrensalon.co.uk. Romantičnim poklonima za dan zaljubljenih, rođendane i venčanja posvećen je i sajt http://www.forromance.com.
       Jedan domaći sajt (http://www.najbolji.co.yu/kretivni_kutak/ideje) daće vam ideje kako da sami napravite poklon. Uz malo mašte i samo ono što imate u kući možete nekoga obradovati ramom za slike, mirisnim jastucima ili džins-torbom.
       Na kraju, važno je i upakovati poklon. I onaj najskromniji učiniće da, ako je ukusno i pažljivo upakovan, svako ko ga prima oseti da je dat "od srca". Ponekad, dovoljan je i samo mali znak pažnje. Simpatične čestitke potražite na adresi http://www.executivegreetingcards.com ili http://www.blumauntain.com.
      
       NATAŠA USKOKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu