NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Internet ponuda koja se ne može odbiti...

      Popularnost televizijske serije "Porodica Soprano" potpuno je zbunila mnogobrojne filmske kritičare, teoretičare, sociologe i druge analitičare, jer je tokom nekoliko sezona prikazivanja uspešno poništila neke od osnovnih kodeksa američke filmske industrije - da filmska priča mora biti poučna, da njene pouke moraju biti u skladu sa osnovnim božjim zapovestima o nečinjenju preljube, krađe ili ubistva, da svakoga ko u priči učini nešto loše, mora stići odgovarajuća kazna do, za protagoniste obaveznog, hepienda... Nasuprot bezbrojnim porodičnim TV serijama, koje uvek sadrže "melodramskih pet minuta" gde likovi uviđaju svoje ljudske greške prema porodici, ljubavnim partnerima, kolegama na poslu itd., junaci "Porodice Soprano" nimalo ne pate od takvih manjkavosti. Oni su ponekad nepodnošljivo stvarni, grubi i nemilosrdni, i sa svojim unutrašnjim dilemama i problemima čine realističan odraz savremenog čoveka. Ironičan, ciničan, satiričan, kako god ga nazvali, ali odraz u kojem se prepoznaju milioni gledalaca širom sveta koji jednom nedeljno hrle da pogledaju novu epizodu.
      
       Dobri loši momci
       Umesto da osuđuju postupke gangstera, gledaoci strepe za njihovu sudbinu više nego za živote usputnih žrtava. Doduše, tokom poslednje polovine prošlog veka američka kinematografija stvorila je plodno tle na kojem "Soprano" danas žanje uspeh - počev od romantičarski prikazanih Korleoneovih u Kopolinoj trilogiji "Kum", pa preko "Časti Pricijevih", "Good Fellas" i "Kazina" gde je italijanska kriminalna zajednica u Americi predstavljena kao skup skoro mitskih junaka sa sopstvenim kodeksom časti koji odjednom postaje svima jasan i prihvatljiv. Maestralna gluma neurotičnih i opasnih tipova od strane Xoa Peskija u ova poslednja dva filma utrla je put za preteču "Soprana", komediju "Analdžze this" sa Robertom de Nirom kao maničnim mafijašem i Bilijem Kristlom u ulozi psihoanalitičara. "Porodica Soprano" trebalo je da bude samo korak dalje, kao mnogobrojne TV serije nastale na krilima komercijalnog uspeha bioskopskih hitova. Međutim, serija je ubrzo prerasla notu ironije prema mafijašima, dovodeći likove u novi poredak i pomerajući granicu ironije prema samom životu. Tako je život mafijaškog bosa iz Nju Xersija postao identičan životu menaxera neke moćne njujorške korporacije, sa svim zajedničkim problemima koje ta dva posla imaju. Toni Soprano je po mnogo čemu antipod Blejka Karingtona, ali su obojica snažne ličnosti, rastrzane ljudskim dilemama i posvećeni očuvanju porodice i materijalnom obezbeđenju njene sigurnosti, a serije koje se bave njima, imaju i tu zajedničku crtu da uzrokuju prazne gradske ulice u terminima prikazivanja. Čak je tokom poslednje dodele Oskara u Americi više od 50 odsto gledalaca direktnog prenosa promenilo kanal u trenutku kada je počela nova epizoda "Porodice Soprano".
       Ozbiljno pristupajući ovoj temi, profesor dr Moris Jakovor sa kanadskog Univerziteta u Kalgariju ove godine je pripremio za svoje studente kurs koji se bavi upravo "Porodicom Soprano" (slični slučajevi bili su već ranije sa "Simpsonovima"). Po njegovom mišljenju, serija predstavlja kritiku kapitalizma u najsirovijem obliku i govori mnogo o našem dobu i kulturi. "Ljudi danas relativizuju sve što se dešava, pa je 'Soprano' sa svojim moralnim senčenjima protagonista i humanizovanjem nemilosrdnih gangsterskih arhetipova idealna vežba za savremena etička pitanja." Za dalju elaboraciju profesora Jakovora moguće je kontaktirati preko e-mail adrese yacowar@ucalgary.ca ili univerzitetskog sajta http://www.fp.ucalgary.ca/unicomm/news/Aug_02/soprano.htm.
      
       Kritika kapitalizma
       Odnos psihoanalitičara i mafijaškog bosa, što je trebalo da bude polazni serije, postao je vremenom izuzetno složen i neprestano intrigira gledaoce. Ono što je zanimljivo, jeste da mnogi američki psihoanalitičari smatraju da su seanse prikazane u "Sopranu" najrealističnije do sada ekranizacije pravih životnih situacija. Doduše, neki ističu da to važi samo za građenje atmosfere, ali su izuzetno kritični prema postupcima i terapiji doktorke Melfi, tvrdeći da potpuno pogrešno pristupa Toniju. Na primer, istakavši da će prijaviti policiji bilo kakvu naznaku nečijeg ubistva sa Tonijeve strane, dr Melfi je, prema nekim američkim "kolegama", prekršila osnovno pravilo profesije - da pacijent ničim ne sme biti inhibiran tokom seansi. U svojoj knjizi "Psihologija Sopranovih" predstavljenoj na sajtu http://www.abcnews.go.com/sections/GMA/GoodMorningAmerica/ GMA020916_Psych_SopranosBook.html, profesor dr Glen Gabard prepričava situacije kada je posle emitovanja epizoda vodio sa kolegama na poslu vrlo žive rasprave o toku lečenja, greškama "dr Melfi", mogućim pravcima delovanja, daljoj terapiji koju bi oni preporučili itd. Ubrzo je diskusija prešla on-line, na sajt http://slate.msn.com/default.aspx?id=3936&tp=tvclub gde dr Gabard sa još trojicom kolega komentariše svaku epizodu.
       Mnogi se poslednjih godina bave "fenomenom Soprano". Tako je teksaški sveštenik Kris Siej napisao "Jevanđelje po Toniju Sopranu", u kojem poredi Tonija sa kraljem Solomonom, tvrdeći da su, i pored ogromne moći i bogatstva, obojica prazni iznutra. S druge strane, prečasni Siej ističe porodične vrednosti Sopranovih, navodeći da je i pored posla kojim se bavi, Toni posvećen svojoj familiji i brine za sve članove. Siej takođe smatra da su upravo sve negativne stvari koje se u seriji mogu videti, veoma poučne, jer će gledaocima pokazati tamnu stranu čoveka, bez ublažavanja. "Toni čuči u svakom od nas", kaže ovaj sveštenik čija se razmišljanja mogu naći na mnogim crkvenim web adresama, na primer http://www.christianitytoday.com/le/2002/002/7.52.html i http://www.lifestock.org/ChrisSeay.htm.
       Koliko realistično serija prikazuje život mafijaša, pokazuju policijski snimci telefonskih razgovora pravih kriminalaca koji komentarišu "Porodicu Soprano" nakon svakog emitovanja, kao da je reč o nekom od njihovih poznanika. Toni, Poli, Pusi, Kristofer i drugi ušli su u živote gledalaca više nego što je to iko mogao da pretpostavi. Tako je, na primer, on-line kladionica http://www.betwwwts.com pored sportskih takmičenja uvela i kategoriju "Soprano". Posetioci se klade koji će od bitnijih likova prvi nastradati u novoj, četvrtoj sezoni koja je upravo počela da se emituje. Najviše opklada za sada je dato na Ralfija i ujka Juniora.
       Svi filmovi o mafijašima imaju jednu zajedničku crtu - scene u kuhinji, gde se obavezno priprema neki od italijanskih specijaliteta. Tako je još od kada je Klemenca objašnjavao Majklu Korleoneu kako će praviti ćufte tokom "rata pet porodica". Ni "Soprano" nije izuzetak, premda je Tonijeva kuhinja znatno savremenija u odnosu na zadimljene i masne sobičke iz ranijih filmova, ali zato jela njegove supruge Karmele često imaju dramaturšku ulogu u nekim epizodama. Logična posledica i marketinški potez producenata serije HBO je izdavanje "Porodičnog kuvara Sopranovih", sa receptima za stotinak napolitanskih i južnoitalijanskih specijaliteta. Uz svaki recept ide i razgovor sa jednim od likova, pa tako ujka Junior daje savete za dugovečan život, Poli objašnjava kako se secka beli luk, a dr Melfi nudi esej na temu "Bes, krivica, usamljenost i hrana"...
      
       Realizam bez premca
       U pripremi je i "ponuda koju će biti nemoguće odbiti" - linija "Soprano" prehrambenih proizvoda, od testenina do sosova. Za to, kao i za kuvar, najbolje je posetiti sajt producenata, http://www.hbo.com/sopranos. To je po svim segmentima jedna standardna zvanična prezentacija TV serije, sa vodičem kroz epizode, biografijama glumaca i realizatorske ekipe, video-snimcima, najnovijim vestima, igrama i donjnload poklonima za posetioce.
       Kao i uvek, nezvanični sajtovi odanih, a ponekad i pomalo fanatičnih obožavalaca, često po kvalitetu i sadržaju premašuju oficijelne. Tako sajt posvećen svim televizijskim mafijašima, Mobsters.TV, ima, naravno, i segment posvećen "Porodici Soprano", http://www.mobsters.tv/tv_mobsters/tv_the_sopranos.htm. Zatim je tu "Sopranolend", http://www.sopranoland.com, čiji je autor devojka koja se predstavlja kao Otrovna Ajvi. Sajt je otvoren još davne 1999. godine, kada ih je bilo svega nekoliko vezanih za ovu temu. Prema Ajvinim rečima, posećenost je sada ogromna i svake nedelje dobije najmanje po 200 i-mejlova, od kojih najveći broj glasi "Prenesi Toniju moje pozdrave"...
       Tu je takođe i http://www.w.com/sopranos koji, pored uobičajene ponude slika, zvučnih i video-fajlova, kao i novosti o junacima serije, nudi i nešto posebno - intervjue sa striptizetama iz "Bada bing" kluba. Ovo nadasve interesantno mesto može se pogledati i uživo, ako se nađete u Nju Džersiju. Za razgledanje autentičnih lokacija serije zadužena je izvesna "Soprano Sju", autorka sajta http://www.sopranosuessightings.com. Njen "konsiljere" (titula koju je proslavio Robert Dival u "Kumu") Kapo Frenk zadužen je za održavanje sajta. Kaže da je tokom poslednje dve godine imala 3 000 posetilaca koje je provezla po "Soprano" znamenitostima. Mnogi od njih bili su kostimirani kao da su upravo izašli iz nekog mafijaškog filma. Jedino što ova 41-godišnja bivša detektivka ne može da pokaže posetiocima, jeste kuća koja se koristi za porodični dom Sopranovih - zbog prevelike navale posetilaca i žalbi komšiluka, pristup tamo je sada strogo zabranjen.
      
       NENAD VASOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu