NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Premijer protiv komesara

Da li će izbeglice ostati bez 230 seoskih imanja i 100 stanova zato što se lider Demokratskog centra javno izjasnio za jednog predsedničkog kandidata?

      Vlada Republike Srbije trebalo bi da uskoro krene sa drugom fazom Nacionalne strategije za izbeglice, koja podrazumeva prikupljanje planiranih 680 miliona dolara. Održavanje donatorske konferencije najavljeno je za novembar, a u toku su pripreme sa svim resornim članovima savezne i republičke vlade koji su zaduženi za program za donatore, sa kojima će se dogovoriti stepen zastupljenosti "izbegličkog problema".
       Pre šest meseci premijer Zoran Đinđić ustanovio je novo mesto savetnika predsednika vlade za izbeglice i na to mesto imenovao 28-godišnjeg Branka Radujka. Savetnik premijera je krajem avgusta u intervjuu u "Vremenu" optužio Komesarijat za izbeglice i komesara Sandu Rašković-Ivić za "netransparentnost" u radu. I to za kupovinu 28 stanova za izbeglice, o čemu nije obaveštena radna grupa za primenu Nacionalne strategije, trošenje velike količine novca za plaćanje osoblja Komesarijata prilikom registracije izbeglica (od 25 hiljada do 250 hiljada dinara po zaposlenom), kao i propuste u registraciji. Savetnik premijera je najavio da će vlada raspravljati da li je Komesarijat najbolje institucionalno rešenje i na posredan način najavio smenu komesara za izbeglice.
      
       Pokvareni telefoni
       Prošlonedeljno intenziviranje sukoba Vlada Srbije - Komesarijat za izbeglice izbacilo je u javnost nove pojedinosti. Pokazalo se da nikakva koordinacija ne postoji. Savetnik premijera je rekao da su "jako nezadovoljni zbog i zbog nekakvih pregovora koji se sve vreme vode mimo vlade (na relaciji Srbija-Hrvatska), o kojima saznajemo posredstvom naše ambasade". Rašković-Ivić je odgovorila da "nikada nije bila pozvana niti prisutna na brifingu za donatore" i da je od italijanskog ambasadora u Beogradu saznala za "donaciju izbeglicama italijanske vlade".
       Potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać je prošle nedelje tvrdio da nije reč o političkom sporu i da je "prilično siguran da to nema veze sa Demokratskom strankom i premijerom. Sve je nesporazum savetnika premijera Branka Radujka i komesara Sande Rašković-Ivić.
       Ceneći Koraćevu dobronamernost, Rašković-Ivić je demantovala da postoji lični sukob i naglasila da je od februara prošle godine, od kada je kao kandidat Demokratskog centra tesno prošla na račun kandidata Demokratske stranke Vladana Đukića (koji je potom postavljen na mesto savetnika ministra za socijalna pitanja) - premijer nikada nije primio na razgovor.
       "Zašto je republički premijer uopšte trošio novac i otvarao novo radno mesto savetnika za izbeglice, koji je u ovom slučaju blaćenja mog rada i rada Komesarijata, samo oruđe centra moći, kada ima živog i zdravog komesara za izbeglice sa kojim ne razgovara." Rašković-Ivić je naglasila da je dva puta pismeno, preko potpredsednika vlade Žarka Koraća i Nebojše Čovića, pokušavala da stupi u kontakt sa premijerom. Poslednji zahtev iz avgusta ove godine podstaknut je zastojem u programu trajnog rešenja lokalne integracije izbeglica, odnosno po završetku projekta pribavljanja stanova za izbeglice i otkupa seoskih imanja u pet srpskih opština u Srbiji. To je projekat koji je Komesarijat započeo prošle godine i za koji je iz budžeta odobreno 300 miliona dinara, a podrazumeva izgradnju i pribavljanje stanova preko Direkcije za obnovu zemlje. Međutim, u Nacionalnoj strategiji za izbeglice, koji je usvojila vlada, budžetom nije predviđen novac za to. Ipak, Komesarijat je, "ne želeći samo da deli konzerve", u saradnji sa pet opština u Srbiji uradio pilot-projekat otkupa oko 230 seoskih imanja i izgradnju oko 100 stanova, koja bi išla preko Direkcije za izgradnju, takođe budžetske institucije.
       U Komesarijatu tvrde da za stopiranje ovog projekta ne može biti dovoljan razlog što u budžetu nije predviđen novac za otkup seoskih imanja. Pokazalo se da je veliki broj izbegličkih porodica poreklom sa sela zainteresovan za ovakvo rešenje. "Mislim da su ti projekti odlični, pogotovo projekat seoskih imanja kojim bi svaka vlada mogla da se ponosi. Umesto toga, ja sam dobila po prstima samo zato što nisam deo tima", tvrdi Rašković-Ivić.
      
       Smena ili pritisak
       Na osnovu projekta koji je uradila firma "PMC inženjering", a u kome su pojedinačno obrađene sve kuće koje bi došle u obzir, ustanovljeno je da se prosečna cena tih seoskih imanja kreće od pet do deset hiljada evra. Rašković-Ivić kaže da strani donatori u davanju novca za kupovinu ovih imanja ne vide vlastiti interes (nema angažovanja njihovog osoblja i firmi), ali da Komesarijat pregovara sa domaćim javnim ličnostima i donatorima koji su spremni da na ovaj način pomognu. Kao jedan od razloga zbog kojih je projekat stopiran, a o kome u vladi niko neće da govori javno, Rašković-Ivić navodi i to što je "PMC inženjering" vojna građevinska firma, ali je "neodgovarajućeg" političkog opredeljenja.
       Lični sukob sa komesarom za izbeglice demantovao je i premijerov savetnik. "Niko ne govori o smeni komesara." I tvrdio da je projekat o otkupu seoskih imanja obustavio Centar za izbeglice republičke vlade, kojim predsedava Nebojša Čović. "Razlozi za obustavljanje projekata su nejasnoće u vezi sa kriterijumima provođenja i njihove realizacije i oni će biti nastavljeni čim se prilagode kriterijumima državnog programa za izbeglice", rekao je Radujko.
       U međuvremenu se pojavio i problem legalizacije izbegličkih kuća koje su podignute bez građevinskih dozvola, pa je većina aktivnosti vezanih za izbeglički program stopirana. Rašković-Ivić insistira da su napadi na nju i na rad Komesarijata pojačani posle objavljivanja da Dragoljub Mićunović i Demokratski centar daju podršku predsedničkom kandidatu Vojislava Koštunici, kao i posle njenog angažovanja u predizbornoj kampanji predsednika SR Jugoslavije. U taj kontekst stavlja i optužbe za honorare koje je dobilo osoblje Komesarijata prilikom registracije raseljenih sa Kosova i Metohije, a koje je obezbedio OEBS.
      
       BILJANA MITRINOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu