NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

Ravnopravno

      Kampanju za izbor predsednika Srbije beogradski mediji pratili su odmereno i uglavnom uravnoteženo, bez favorizovanja bilo kog od predsedničkih kandidata, pokazalo je istraživanje "Stratedžik marketinga" i "Medija centra", koje je sprovedeno od 14. do 27. septembra. Opremom, prostorom i minutažom, mediji su se trudili da ne forsiraju nijednog od kandidata, što je bilo posebno uočljivo kod državnih medija, dok su se komentari, ukoliko ih je bilo, uglavnom odnosili na programska opredeljenja kandidata ili njihove izjave koje su izazvale javne reakcije, ocenjeno je u analizi. Ukazano je, međutim, da su Vojislav Koštunica i Miroljub Labus bili prisutniji od ostalih kandidata, što je najvećim delom rezultat činjenice da su se, naročito Koštunica - pojavljivali i u svojstvu državnih funkcija koje obavljaju.
      
       Pomoć medijima
       Evropska agencija za rekonstrukciju izdvojila je od oktobra 2000. godine oko četiri miliona evra za pomoć medijima u Srbiji, dok je u septembru ove godine izdvojeno milion i dvesta hiljada evra za 24 medijska projekta. Direktor holandske fondacije "Pres nau" Pol Stal rekao je na konferenciji za novinare da se na konkurs za pomoć za projekte javilo više od 210 medija. Pomoć su, između ostalih, dobili nedeljnik "Vreme", veb-sajt "Free Serbia", B92, Radio Romano Merako i Radio "Patak", Novinska agencija Beta, Produkcijska grupa "Mreža", UrbaNS, časopis za homoseksualce "Dečko". RTS-u je dodeljeno ukupno 845 000 evra, a u saradnji sa Vladom Srbije i OEBS-om, obezbeđeno je još 300 000 eura za uspostavljanje republičke radio-difuzne agencije.
      
       Euro News u Srbiji Panevropski televizijski kanal "Juro njuz" potpisao je sa kablovskom mrežom KDS iz Novog Sada, ugovor na osnovu kojeg će program tog kanala na engleskom jeziku biti moguće pratiti u 26 000 domaćinstava u Beogradu i Novom Sadu. Sličan ugovor potpisan je i u češkoj, gde program "Juro njuza" preuzima najveći kablovski operater UPC, koji ima oko 300 000 pretplatnika. "Juro njuz" može da prati u svetu oko 124 miliona gledalaca, uključujući oko 15 miliona u istočnoj i centralnoj Evropi, posredstvom kablovskog, satelitskog i zemaljskog prenosa.
      
       Kongres urednika
       Frontmen irske rok grupe U2 Bono Voks biće među ličnostima koje će pozdraviti učesnike 56. svetskog kongresa urednika i 10. svetskog foruma urednika, koji će biti održani od 8. do 11. juna sledeće godine u Dablinu, saopštila je Svetska asocijacija novina (WAN). Sajt o tim događajima je na adresi http://www.wan-press.org/dublin2003/main.html. Više od hiljadu predstavnika štampanih medija iz oko 90 zemalja učestvovaće na godišnjem sastanku WAN-a.
      
       Novinar svedok
       Reporteri bez granica (RSF) podržali su odluku bivšeg novinara "Vašington posta" Džonatana Rendala da ne svedoči pred Haškim sudom, u procesu protiv bivših lidera bosanskih Srba Momira Talića i Radoslava Brđanina. RSF su još 12. juna poslali protestno pismo glavnom tužiocu Haškog suda Karli del Ponte, navodeći da će posao novinara u ratnim zonama biti još teži ako budu morali da sarađuju sa međunarodnim sudovima. "Novinari daju svedočenja o događajima, ali u stvarnom vremenu i za dobro cele međunarodne javnosti."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu