NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Sinatra pop generacije

U legendarnom Hamersmit Odeonu 1973. godine Bouvi je najavio svoj poslednji koncert. Malo ko je tada shvatio da se to odnosilo samo na "Zigija" i "Pauke sa Marsa". Isto mesto koje se danas zove Karling Apolo, videlo je Bouvijev povratak u obliku tročasovnog koncerta

      (Specijalno za NIN iz Londona)
      
       Tokom svih svojih kameleonskih promena kada su muzika i imidž u pitanju, jedno je uvek bilo konstantno kod Dejvida Bouvija - izgleda fenomenalno! I danas, sa svojih 55 godina i ala Bekam frizurom, osmehom sa reklame za pastu za zube, Bouvi pobeđuje svoje godine! Sa šalama na račun svojih godina, Bouvi je podsetio svoje obožavaoce na jedan od najpoznatijih koncerata u svojoj karijeri, od skoro pre 30 godina, vrativši se na istu binu. U legendarnom Hamersmit Odeonu 1973. godine Bouvi je najavio svoj poslednji koncert. Malo ko je tada shvatio da se to odnosilo samo na "Zigija" i "Pauke sa Marsa" čiji je to zaista i bio poslednji koncert. Isto mesto koje se danas po svom sponzoru zove Karling (pivo) Apolo, videlo je prošle srede Bouvijev povratak u obliku tročasovnog koncerta, po mnogima jedan od najboljih ikada održanih. Za ovo zadovoljstvo, neki od 2 200 posetilaca su platili karte i do 250 funti, a oni srećniji su proveli celu noć čekajući za karte, dan pre nego što su puštene u prodaju.
       Opet najavljujući "poslednji koncert ... na dan kada vozovi štrajkuju" (ovdašnji andergraund je istog dana imao štrajk), Bouvi je počeo sa Moonage Dadždream da bi posle tri sata završio sa fenomenalnom verzijom Ziggdž Stardust. I početak i kraj adekvatni za mesto gde je Zigi "ubijen" u elegantnom svilenom odelu Bouvi je izgledao bolje nego ikada i niko nije mogao da odstrani razdraganu publiku od bine. Tokom celog koncerta svi su pevali skoro svaku pesmu tako da se sve pretvorilo u izuzetan doživljaj daleko veći od koncerta.
       Poznat po tome što se često borio protiv svoje prošlosti i nostalgije izbegavajući da izvodi neke od klasičnih pesama, danas je Bouvi postao izuzetan interpretator svog kompletnog opusa i evidentno uživa u tome.
       Materijal sa izvanrednog poslednjeg albuma Heathen uistinu nije mogao da parira oduševljenju publike klasičnim pesmama, ali su pesme poput novog singla Everdžone Sadžs Hi i Cactus ili 5.15 The Angels Have Gone odmah prihvaćene. Bend sa kojim Bouvi nastupa već duže vreme zvuči savršeno. Jedan od lepših trenutaka je bio duet sa seksi basistkinjom Geijl En Dorsi u izvođenju Absolute Beginers. Samo po drugi put u karijeri, Bouvi je izveo pesmu The Benjladž Brothers, iz 1971. godine. Izuzetno lična pesma je o prijateljstvu između Bouvija i njegovog polubrata Terija Brnsa koji je kasnije mentalno oboleo i 1985. izvršio samoubistvo. Ostatak repertoara činile su čuvene: Starmen, Changes, Heroes, China Girl, Let's Dance, Rebel Rebel, Ashes To Ashes, Look Back In Anger... Neke od pesama su izvođene u drugačijem obliku pre nego što bi došle u poznatu formu. Life On Mars predstavila je pijanistu Majka Garsona sa izuzetnim uvodom i Bouvijevim ala Sinatra pevanjem. Sve više se čini da je Bouvi upravo Frenk Sinatra pop generacije. I''m Afraid Of Americans jedna je od onih pesama koje možda nisu dobile zaslužen tretman u svoje vreme ali zvuči kao jedna od boljih!
       Na kraju je retko ko i pomislio na poteškoće u transportu. Izuzetno veče i još jedan nezaboravan koncert velikog majstora. Verovatno i poslednji u ovim krajevima za duže vreme! Uspomene će svakako trajati do sledećeg druženja!
      
       BRANISLAV RAŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu