NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pogled unazad

Najveća domaća izložba likovne i primenjene umetnosti proteći će, najvećim delom, u sagledavanju onoga što je najviše vrednovano na ovim manifestacijama poslednje četiri decenije

      Oktobarski salon, kao stalna institucija kulture, osnovan s komunističkim predznakom, radi promocije komunističkog društvenog sitema, tako što će se "svakog 20. oktobra, u čast godišnjice oslobođenja Beograda, organizovati reprezentativna izložba dostignuća likovne umetnosti" u Srbiji, vremenom je stekao reputaciju najveće, pa i najznačajnije manifestacije likovne i primenjene umetnosti u našoj zemlji, izložbe sa najdužom tradicijom posle Drugog svetskog rata.
       Šta je on značio i koje mesto danas ima u srpskoj kulturi, videće se na ovogodišnjem, 43. po redu, Oktobarskom salonu, jer se, između ostalog, priređuje retrospektivna nagrađenih radova od 1960. do 2001. godine. Umetnički direktor ove manifestacije Lidija Merenik u luksuzno urađenom katalogu zapisuje da ovogodišnji Salon treba da "svim svojim izložbama, skrene pažnju na pozitivnu istoriju i kreativne domete koje je Salon tokom četiri decenije postigao", pa otuda i retrospektiva nagrađenih radova "koja će najslikovitije posvedočiti o kontinuiranom delovanju Salona, o promenama njegovog identiteta, o jačanju i/ili slabljenju određenih ideoloških modela u kulturi i kulturnoj politici tokom četiri decenije, na kraju, o vitalnosti umetničke scene i njenom životu na graničnim tačkama mainstream-a ili alternative...njenom delovanju unutar ili izvan establišmenta".
      
       Novo prosuđivanje
       Ova retrospektivna izložba, objašnjava gospođa Merenik, nema svečarske ambicije ni karakter jubileja, već nameru da, pre svega stručnoj javnosti, ponudi još jednu mogućnost što detaljnijeg sagledavanja, izučavanja i vrednovanja tokova, umetničkih pojava, ideja i jezika srpske umetničke scene, iz veoma neobičnog ugla: onako kako su umetnost vrednovali stručnjaci koji su na Salonu dodeljivali nagrade.
       Salon ove godine nosi naziv "Zum in zum out" i održava se od 10. oktobra do 15. novembra, na desetak galerijskih i muzejskih prostora u Beogradu. Retrospektivna izložba likovnih radova održava se, od 21. oktobra, u Muzeju 25. maj, na njoj će biti izloženo 149 nagrađenih radova 120 autora, a izložba dela primenjenih umetnosti biće priređena u Muzeju primenjenih umetnosti i na njoj će biti izloženo 68 radova 53 autora. Istraživačko-kustoski tim, uspeo je, zahvaljujući razumevanju umetnika, muzejskih ustanova i drugih vlasnika ovih radova, da za ovu priliku prikupi oko 85 nagrađenih dela.
       Po ugledu na neke ranije salone, posle više godina, ponovo je uključena izložba žirirana prema konkursu, od koje se očekuje da dakvalitativni doprinos Salonu i, na izvestan način, korekciju izložbe koja se organizuje po pozivu. S druge strane, kako kaže gospođa Merenik, želelo se da se uvaže i preispitaju mnogobrojni zahtevi i protesti umetnika i umetničkih strukovnih udruženja da Salon, kroz jedan svoj deo, vrati izložbu po konkursu. "Međutim, veoma slab odziv na konkurs, pre svega u odnosu na broj članova strukovnih udruženja, a i na žestinu pređašnjih protesta, stvorio je neprijatan utisak da je veliki broj umetnika ostao nezainteresovan za ovu vrstu utakmice."
       Konkursi su objavljeni 20. aprila u Politici i 18. maja u Blicu i, kao što se vidi i po broju izloženih radova, bili su slabog odziva. U Galeriji ULUS-a, na likovnoj izložbi, izlaže se 12 radova 10 autora, a u Galeriji SULUJ, na izložbi primenjene umetnosti, svega tri rada tri autora.
       Važan deo ovogodišnjeg Oktobarskog salona jeste i izložba aktuelnih ostvarenja po pozivu - Aktuelnosti. Na poziv umetničkih direktora, u više gradskih galerija, na potezu Terazije - Knez Mihailova ulica - Kalemegdan, biće predstavljeni radovi svih medija i tehnika iz umetničke proizvodnje u dve protekle godine. Biće to, kako najavljuju organizatori, reprezentativni izbor iz izlagačke sezone u beogradskim galerijama.
      
       Za različite ukuse
       Centralna izložba za likovne umetnosti održava se u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", a centralna postavka za primenjenu umetnost u galeriji "Progres".
       U okviru ove celine, pod nazivom Aktuelnosti, na šest izložbi po pozivu, predstaviće se 61 umetnik sa 81 radom, i to iz likovne umetnosti 29 umetnika sa 37 radova a iz primenjene umetnosti 32 umetnika sa 44 rada.
       Kad se sve sabere, posetioci 43. oktobarskog salona moći će da vide oko 400 umetničkih dela, onih koja su ranije nagrađivana na oktobarskim salonima, tako i onih iz najnovije umetničke produkcije, dela nastalih u poslednje dve godine.
       Na taj način, kako kaže Svetlana Petrović, kustos Salona, on pokazuje i ostvaruje svoju osnovnu ideju o kontinuitetu i uvažavanju njegove tradicije i baštine i podržava pluralizam današnje umetničke scene.
       Savet Oktobarskog salona odlučio je da se ovogodišnja izložba realizuje prema koncepciji dva umetnička direktora, kojima su data ovlašćenja ne samo da budu autori postavki, nego i da naprave kustosko-selekcione timove, predlože metodologiju rada i prostore za održavanje izložbi, izaberu autore vizuelnog identiteta i da odaberu saradnike i autore tekstova za katalog.
       Za umetničkog direktora Salona za oblast likovnih umetnosti postavljena je Lidija Merenik, a za umetničkog direktora za oblast primenjenih umetnosti Dragana Palavestra, obe istoričari umetnosti.
       Organizator Salona je Kulturni centar Beograda, a osnivač i pokrovitelj Skupština grada Beograda.
      
       JOVAN JANJIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu