NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Sirotinjski fudbal

Nema para, ali nema ni kvalitetnih domaćih stručnjaka koji bi usmerili talentovane igrače, tvrdi prvi čovek "crveno-belih"

      Konačno su naši klubovi "prošli" prvo kolo jednog evropskog takmičenja (Kup UEFA), osim smederevskog "Sartida". "Crvenoj zvezdi", odnosno "Partizanu", dopali su italijanski "Lacio" što se može, posle veronskog "Kjeva", smatrati i sudbinskim, a "crno-belim" u ovom trenutku slabiji protivnik iz Praga - "Slavija". Predsednik "Zvezde" Dragan Džajić za NIN kaže: "Više nema slabih i jačih protivnika, gradskih i seoskih, kako to mi uobičajavamo da kažemo. Doduše, kada je o 'Zvezdi' reč, naš 'hendikep' je veoma mlada ekipa. Znači, neiskusna, ali ja sam kao sedamnaestogodišnjak debitovao u reprezentaciji, ondašnje Jugoslavije. 'Zvezda' može, a da li objektivno može, stvar je mnogih fudbalskih (ne)realnosti..."
       Reprezentativni, pa i klupski fudbal u Evropi je ozbiljno uzdrman, bez obzira na to što se, recimo, u Španiji, Italiji, Engleskoj i Nemačkoj nalaze najbolji igrači iz celoga sveta. Hiljade fudbalera, sa svojim menadžerima ili kao slobodni agenti, lutaju starim kontinentom bez ugovora! Propao je i ovogodišnji klupski šampionat sveta, pod pokroviteljstvom FIFA, a trebalo je da se održi upravo u Evropi. Važne evropske reprezentacije (Francuska, Italija, Španija, Engleska i Portugalija) doživele su debakl na poslednjem šampionatu sveta u Japanu i Južnoj Koreji. Svetska fudbalska asocijacija (FIFA) i Evropska fudbalska unija (UEFA) u permanentnom su sukobu...
       Gde se, zapravo, u toj čitavoj "zbrci" nalazi jugoslovenski fudbal?
      
       Para kvari...
       U razgovoru za NIN Dragan Džajić, predsednik "Crvene zvezde" tvrdi - da je stresno stanje zapravo posledica nedostatka para! "Svaki ozbiljan analitičar zna da je za poslednjih nekoliko godina u Evropi bilo abnormalno plaćanje igrača. Naravno da 'mali' klubovi iz država u tranziciji nisu mogli da izdrže trku sa bogatim iz Evropske unije. Oni se nisu nadmetali u igri loptom, recimo, sada 'Real iz Madrida' i 'Mančester junajted', ranije 'Barselona', 'Milan', 'Inter' i 'Juventus', već ko će više da plati i tako osigura povratak na svoje stadione publike koje je bilo sve manje. Zato hiljade fudbalera bez ugovora luta Evropom, većina njih potiče iz država u tranziciji. Upravo su ti klubovi koji su sve ostale doveli u takozvanu bulu, čak i one klubove sa velikom fudbalskom tradicijom, na primer, 'Sent Etjen', 'Benfiku', 'Steauu' i 'Crvenu zvezdu'. Međutim, to ima svoj rok trajanja i videćemo kako će se sve završiti, na primer, kroz tri-četiri godine. Ostaje da vreme pokaže. Ali, generalno, mislim da sve to što se dešava na svetskom tržištu nije za fudbalsko dobro. Jer, niko, mislim na Zidana, Figa, Ronalda, Bekama, ne zaslužuje toliko para, ma koliko bio vešt u igri sa loptom", kaže Dragan Džajić.
       Predsednik "Crvene zvezde", na neki način, "optužuje" i naše novine i televiziju koji sve to dobro prate, ali i stvaraju pogrešnu sliku kada naše klubove i fudbalere stavljaju u istu ravan sa pomenutim iz ujedinjene Evrope.
       "Sve to apsolutno nema veze sa logikom igre. Ako hoćemo objektivno da sagledamo našu fudbalsku stvarnost, moramo je staviti u ravan sirotinjske države u kojoj živimo. A kada je reč o toj materijalnoj strani našeg fudbala, nažalost, mi ćemo biti u još težoj situaciji! Evo, ove godine, faktički niko nije prodao nijednog igrača u inostranstvo pa da kaže: 'Popunili smo budžet, možemo da egzistiramo! Ali, zato su nam nametnute neiscrpne ambicije od pre deset i više godina. Ranije, kada je 'Crvena zvezda' stvorila tim (1991), mogla je da kalkuliše - sada ćemo prodati Stojkovića, a zadržati Prosinečkog, ili Jugovića, a godinu dana ostaje Savićević. Takva vremena, u ovoj situaciji, davna su prošlost", ljutito reaguje Džajić.
      
       ... reprezentaciju
       Dragan Džajić energično tvrdi da u našoj zemlji ima talentovanih igrača, ali ne i stručnjaka, pa i u ovom "grmu leži zec".
       "Ne treba Jugoslovensku fudbalsku ligu, poslednjih deset godina, porediti sa državnom reprezentacijom. To je kao kada porediš Bjekovića i Džajića. Kada biste rekli to je isto, zar oni nisu u svojim klubovima igrali na istoj poziciji. Reprezentacija je skup većine igrača koja igra u inostranstvu. Ako 'stranci' postignu neuspeh na nekoj reprezentativnoj utakmici, kritika traje dva-tri dana i gotovo. Oni se onda vraćaju u svoje inostrane klubove gde su više nego dobro plaćeni i nemaju dalju sekiraciju. Zato ispaštaju ovi igrači u domaćem prvenstvu. Lično mi je drago da su Stojković i Savićević na vodećim pozicijama u FSJ. Ono što je propušteno, recimo, pre četiri i više godina, ne može se preko noći dovesti u normalu. Sa njima treba biti strpljiv kada je već takav slučaj. Ništa novo neću reći ako kažem da je smenu generacije trebalo učiniti odmah, po završetku svetskog šampionata 1998. u Francuskoj. Neka ne zvuči prepotentno, ali karijeru sam završio u 32. godini, upravo kada više nisam mogao da pretrčim Vedrana Rožića iz "Hajduka" a koji je u to vreme bio najsporiji igrač u zemlji."
       Dragan Džajić ne želi poređenje fudbala sa našim trofejnim sportovima kakvi su košarka, odbojka ili vaterpolo, i ne želi da se meša u rad i stavove FSJ. "Oni imaju kvalitetne stručnjake, koji svake godine radeći u inostranim klubovima unose novine, stalno se nadgrađuju, uče.
       Ovde kod nas u fudbalu niko ne želi da radi sa mlađim kategorijama, pa kada dostigne određeni nivo, da prihvati seniorsku ekipu..."
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu