NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Konjska sida

Počinje li srpsko-hrvatski "konjski" rat i dokle će da traje? Jer hrvatski veterinari kažu da bolest dolazi iz SRJ, a ovdašnji tvrde da je infektivna anemija - hrvatska

      Konje ubijaju ali - sidom.Misteriozno virusno oboljenje, infektivna anemija registrovana je ovih dana u kutinskom kraju u Hrvatskoj kod konja uvezenih iz Jugoslavije!
       "Jugoslavenski konji krivi su za konjsku sidu", tvrdi zagrebački "Večernji list", navodeći da su konji iz SRJ stigli u Hrvatsku radi daljeg izvoza.
       U Kutini su nedavno zabeleženi prvi slučajevi infektivnne anemije konja koja je otkrivena kod životinja uvezenih iz Jugoslavije. No, dok su merodavni za pojavu te opake zaraze u ovom području okrivili švercovane konje iz BiH, bolest u javnosti prozvana konjska sida, u kutinski je kraj stigla legalnom dozvolom Ministarstva poljoprivrede i šumarstva. Uvoz, Jugoslavija. Karantin. Izvoz, Italija.
       Konj je sveta životinja kod mnogih naroda. To je bilo od presudnog značaja za početke njegovog gajenja. I za mnoga ukrštanja, čime se objašnjava stvaranje brojnih rasa domaćeg konja. Sada domaćem konju preti sida. Konjima u Sisačko-moslavačkoj županiji testiraju krv, a na red dolazi pregled konja u Zagrebačkoj, Karlovačkoj, Brodsko-posavskoj županiji i gradu Zagrebu. Dosad je od 150 konja, posle vađenja krvi, infektivna anemija kopitara potvrđena kod 52 grla,kako navodi Đuro Bugatin, direktor Veterinarske stanice Sisak.
      
       Karantini i ...
       Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Hrvatske je, 11. juna preduzeću Lira iz Čakovca odobrilo uvoz konja za tov iz SRJ, i to uz strogo određene uslove. Tako je početkom avgusta u Kutinu stiglo 39 grla koja su bila smeštena u karantin. Nakon vađenja krvi životinjama, kako ističe Ministarstvo, infektivna anemija je otkrivena kod konja na kojima je izvršena eutanazija na trošak vlasnika, a ostali su u karantinu i pod kontrolom veterinarskih inspektora.
       U izjavi za štampu, uvoznik konja Branko Markulin naglašava kako životinje iz Jugoslavije doprema uz sve potrebne dozvole, jer one nisu namenjene za domaće tržište već za dalji izvoz, pa "prema zakonskim propisima životinjama koje služe daljem izvozu dozvoljen je privremeni boravak u Hrvatskoj najduže šest meseci". Inače, "konje iz SRJ tovim za jednu italijansku firmu, ne vodim ih na ispašu već su isključivo u karantinu te ne mogu biti uzročnik pojave infektivne anemije konja u Sisku, gdje je bolest najraširenija", izjavljuje Markulin.
      
       ... kafilerije
       Od infektivne anemije do sada je obolelo 153 životinje, njih 98 je uklonjeno u kafileriji u Sesvetama, a ostali su pod stalnim nadzorom veterinara. U Ministarstvu poljoprivrede su izjavili da se epidemija stišava, ali se i dalje sprovode preventivne mere u četiri ugrožene županije.
       Da li je naučno pravdano poistovetiti konjsku infektivnu anemiju sa konjskom sidom?
       - Analogija sa AIDS-om je posledica laičkog prilaza oboljenjima virusnog tipa, smatra prof. dr Miroslav Valčić sa Katedre za zarazne bolesti životinja, Veterinarskog fakulteta u Beogradu. "Značajna činjenica je da, uprkos tome što pripadaju istoj familiji i podfamiliji retro-lenti-virusa, ova dva virusa se razlikuju kako po značaju, tako i po svojim karakteristikama kao uzročnika zaraznih bolesti" i dodaje da se radi o etiološki i terminološki različitim oboljenjima. Reč je o sezonskoj bolesti jer su komarci i hematofagni insekti, vektori, mehanički prenosioci, jer se virus "locira" na njihovoj rilici. Jednom inficiran, konj je ceo život kliconoša, i s obzirom na to da ne postoji vakcina, zaraženu životinju ubijaju.
       Kad je reč o kontroli i suzbijanju, prof. dr Valčić naglašava da shodno pravilniku Zakona o zdravstvenoj zaštiti životinja, svi konji koji su sa teritorije naše zemlje, kao i oni u prometu, kontrolišu se Koginsovim testom. Nalaz reaktora (seropozitivne) životinje podrazumeva njihovu izolaciju i neškodljivo uklanjanje zbog nepostojanja vakcine i terapije. Nadležni organi veterinarske službe kontrolišu i suzbijaju ovu bolest, u skladu sa zakonom, a sve okolne zemlje sprovode slične mere, što se naročito odnosi na naše zapadne susede pa i Hrvatsku koji su jedno vreme bili Referentna laboratorija pri Veterinarskom institutu za infektivnu anemiju konja, kaže prof. dr Valčić. On ističe da ne treba da se zaboravi da se referentnost dobija na osnovu prisustva bolesti.
      
       Hrvatski posavac
       Kako se manifestuje ova virusna anemija, infektivna bolest, kod konja?
       - Virus infektivne anemije (IAV) već duže je vreme poznati patogen kod konja i prouzrokuje bolest i smrt, a povezan je sa jakom anemijom i periodima koje prati groznica. Dugotrajnost bolesti se povezuje sa stvaranjem antitela koja sa virusom formiraju komplekse, a ova antitela, takođe, služe kao indikatori uspostavljanja dijagnoze (Kogins test) koji je obavezan u većini situacija kada se zahtevaju zdravstvena uverenja za konje.
       Prošlog ponedeljka su prostrani pašnjaci između Odre i železničke pruge Zagreb-Sisak bili pusti. Od 130 konja poslednjih nekoliko dana na pašnjaku Sela uginulo ih je 15, a 41 konj autohtone domaće pasmine "hrvatski posavac" morao je biti eutanazovan zbog oboljenja od neizlečive bolesti - infektivne anemije kopitara (IAK), navode hrvatski mediji.
       "Cijeli život uzgajam konje, a sad mi je neizlječiva bolest odnijela njih 12. To mi nitko ne može nadoknaditi", kaže Dragan Vidak iz sela Grede i dodaje da u svojih 70 godina nije sreo veće zlo.
      
       Dr MIRJANA NIKOLIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu