NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bitlsi

      Liverpulski kvartet, koji je oduševljavao mladi svet šezdesetih godina prošlog veka, nije odmah imao slavno ime Bitlsi. Bili su anonimni kada su formirali bend "The Quarrymen".
       Posle prvih uspeha tragali su za novim imenom. Jedna od varijanata bila je "Džoni i mesečevi psi" (po Lenonu), zatim Srebrni Bitlsi, (Silver Beetles) dok nisu izbrisali ono Srebrni i avgusta 1960. postali kvartet Beatles koji je izmenio popularnu muziku sveta. I ne samo to. Izmenili su stil vremena i podigli na najviši nivo značaj reči u pop-muzici.
       Liverpulski momci rođeni su između 1940. i 1943. godine. Svi su osim Ringa Stara zadržali svoja originalna imena i prezimena: Džon Lenon (vokal, ritam gitara i pisac stihova), Pol Makartni (bas, vokal i pisac stihova) i Džordž Harison (gitara i vokal). Bubnjar Ringo rođen je godine 1940. kao Ričard Starkni, što znači da je samo nešto izmenio svoje ime i skratio prezime, udvojivši jedan suglasnik (Starkney postao je Starr).
       Godine 1964. u britanskoj štampi pojavila se reč "bitlmanija". Njome je opisano oduševljenje blisko histeriji, cika, vriska, skandiranje i mahanje raznim predmetima sa kojom su slušaoci dočekivali svoj omiljeni bend.
       Reč beatle u tom obliku nije postojala u engleskom jeziku. Izgovorena, jednaka je sa reči beetle, buba, ali srodna i sa reči bitnik (beatnik), koja se pojavila 1958. godine u kolumni Herta Kana. Bitnici su bili pesnici iz San Franciska. Iako su tada reč bitnik vezivali za reč beaten prebijen(a), generacija ili beat ritam u džezu, jedan od bitničkih pesnika Džek Keruak (1922 - 1969) rekao je da je zapravo treba vezivati za englesku reč blaženstvo, beatitude. Dodatak-ik je očigledna asocijacija po zvučnosti sa pomodnom reči iz 1957. godine za ruski satelit sputnjik.
       Ponikli u sivoj i mračnoj engleskoj luci Liverpul (znači "luka puna rečnog bilja"), Bitlsi su jedna od najživopisnijih pojava 20. veka. Njihovi zvuci oduševljavaju i danas sve nove i nove generacije slušalaca.
       Ko ne zna njihovu labudovu pesmu "Let It Be" iz 1969. godine!
      
       JOVAN ĆIRILOV


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu