NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šta da se radi
Voda u ušima
 
IDA POPOVSKI

Za one koje veruju da postoji sistem pomoću kojeg mogu da se obogate, nekoliko reči - NEMA SISTEMA !!!

       Ne igra više hvala...’ Pogledi su uprti u kuglicu koja obilazi krug u cilindru, neki nemaju hrabrosti da gledaju u cilindar pa gledaju u krupijea ne bi li na njegovom licu videli neki znak koji će im reći da li su dobili ili izgubili. Krupije gleda u cilindar i objavljuje dobitni broj: 6
       - Pa ne mogu da verujem!!! - Ma nije valjda!!! - Ovo je neverovatno! - Ma neee mogu da veeerujem, ma je li moguće!! E brate el si video ti ovo; ma krenula je da pada kod nule i ja već mislim gotovo tu sam, kad ona se otkotrlja do 6 - Ma to ovaj malerčina proziva šta me pitaš je’l sam igrao 13! Vidiš šta sam igrao i još mi kaže nemaš 6, nemoj više da mi pričaš! - Pa znaš koliko sam izgubio sada?! 700 maraka!!! Vidi mi dvojku!!! - Ma svaki spin isto, pa vidi šta igram! Ceo taj sektor imam, ma to ovaj gura sto... Šta skačeš ti?( obraća se krupijeu) Kao da su tvoje pare...
       Sledi rasprava koja će trajati još jedno 20 minuta o načinu na koji je bačena kuglica, analizi prethodnih spinova, a i sledećih, i sve to na neki način prelazi u pravu filozofsku besedu, samo što još nije počela rasprava o temperaturi vazduha u kazinu i ostalih meteoroloških činilaca pa sve do uticaja kosmičkih sila, i na kraju zaključka da su, očigledno, u maleru.
       Za nas je sve izgleda kocka u poslednjih nekoliko godina, zato smo svi pomalo kockari, neki više rizikuju, neki manje, ali pravi kockari idu uglavnom na sve ili ništa. Naučeni da godinama od ničega napravimo nešto, i da se snalazimo kako znamo i umemo. Ali većina razmišlja po kockarskom principu i tu vlada veliko sujeverje. Malo uložiš a mnogo dobiješ. Pri tom nije isključeno ništa. Ni kukanje, ni prizivanje Boga, dovođenje popova da osveštaju kazino, posipanje soli po cilindrima ili po rukama krupijea, nošenje belog luka u džepovima, što u kazinu nema mnogo smisla kada uzmete u obzir da je zbir brojeva na ruletu 666.
       Naravno, jako je bitna talija. To može biti bilo šta, od boje žetona sa kojom se igra, do mesta za stolom, preko garderobe, krupijea koji stoji za stolom, i da li se igra vlastitim parama, pozajmljenim, ili su to pare na kocki dobijene.
       Za one koje veruju da postoji sistem pomoću kojeg mogu da se obogate ili da sigurno dobiju, nekoliko reči - NEMA SISTEMA !!! Naravno, ima onih krupijea koji će vam reći da mogu da bace u broj ili u sektor od šest brojeva, pitam se samo zašto ti isti onda nisu u Las Vegasu i rade na poziv samo kada su milioni u igri. To je kao da imate sistem za život a svi dobro znamo da pored svih pravila ne postoji pravilo. Tako se i u ostalim stvarima uglavnom oslanjamo na svoju taliju, a ne na ono što smo uradili a pri tom ima hiljadu faktora, malera, koji nam smetaju u ostvarenju toga cilja. Pa kada se umisli hiljadu mogućnosti koje mogu da se ostvare sa jako malo truda, tj. para, a te pare stalno nestaju - to je onda efekat vode u ušima, totalno izgubite orijentaciju i ne znate više u kom smeru idete, samo znate da para više nema. Možda bi bilo bolje da se malo više oslonimo na svoj zdrav razum i ono što mislimo da je ispravno, a ne da prepuštamo sve sreći, ili nekom drugom. To je pitanje odgovornosti, jer u kocki uvek smatrate da je kriv onaj koji vam je uzeo pare, iako je to njegov posao, a ne smatrate sebe krivim što ste uopšte sebi dozvolili da predate svoju sudbinu i vaše pare u tuđe ruke.
       (Autorka je propali krupije)


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu