NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Gde su naše pare?

Razlozi za štrajk su isključivo finansijske prirode, tvrde u štrajkačkom odboru ove kuće

       Štrajk zaposlenih u RTV Studio B prekinut je u utorak posle pregovora štrajkačkog odbora ove medijske kuće sa generalnim direktorom Jovicom Arežinom. Neizvesnost koja je u ovoj beogradskoj stanici vladala tri dana okončana je kompromisom - štrajkači su umesto traženih minimalnih 10 000 pristali na 8 700 dinara (jednokratna pomoć od 10 000 dinara biće isplaćena, ali u dva dela).
       “Najbitnije je da su se atmosfera i entuzijazam vratili na Studio B. Zakopani su rovovi između zaposlenih međusobno kao i između njih i rukovodstva. Studio B sada kreće sa jedne tačke koja obećava da će vratiti bar deo one slave koju je imao”, zadovoljan je Jovica Arežina.
       Štrajk upozorenja počeo je u subotu, 12. oktobra, kada nije emitovana centralna informativna emisija “Vesti u sedam”. Dan ranije, Skupština grada je imenovala Jovicu Arežinu za generalnog direktora JP RTV Studio B.
       “Splet okolnosti je takav da, ako hoćemo da budemo zluradi, možemo da povežemo štrajk s mojim imenovanjem ili s proteklim izborima. Ja razumem zahteve štrajkača i položaj u kome se nalaze. Želim da verujem da ovaj štrajk nema političku konotaciju i ne smatram da je uperen protiv mene, kao novog direktora”, kaže Jovica Arežina.
       Arežininu izjavu potvrđuju i reči predsednika štrajkačkog odbora Nebojše Đurđevića, koji kaže da je štrajk isključivo socijalne prirode, da su problemi narasli do te mere da zaposleni više nisu imali strpljenja, a situaciju u Studiju B poredi sa tempiranom bombom. “Bilo je samo pitanje vremena kad će eksplodirati. To što se poklopilo sa imenovanjem novog direktora i s predsedničkim izborima je tragikomično.”
       Gradska televizija je već godinama u teškoj finansijskoj situaciji, iako je, kako kaže Gorica Mojović, član gradske vlade, na račun Studija B redovno uplaćivan novac. “Platni fond Studija B je više od četiri i po miliona dinara a Skupština grada je na račun ove medijske kuće mesečno uplaćivala 6 200 000 dinara. Ovog meseca uplaćeno je čak devet miliona dinara.”
       Zaposleni se sada pitaju gde je taj novac. Da paradoks bude veći, u Skupštinu grada od novembra 2001. do ponedeljka, 14. oktobra 2002, nije stigao nijedan zahtev za povećanje novca koji se izdvaja za Studio B. Kada je u gradskom budžetu bilo novca, kada je pomagano drugim javnim preduzećima, u Studio B pare nisu stizale. Niko ih nije ni tražio.
       Trenutno finansijska inspekcija, po pozivu novog direktora Arežine, ispituje gde je završavao novac namenjivan Studiju B. Štrajkači tvrde da su, za sada, zadovoljni. Bar do prvih izveštaja finansijske inspekcije.
      
       G. PAPIĆ
       D. MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu