NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Sporne želje iz dnevne sobe

U Kuršumliji se, na relaciji vlast - mediji, mešaju pitanja novca, prava i dozvola sa pitanjima zasluga, zbrinjavanja dalje familije i sećanja na zajednički borački staž

      Najava o uklanjanju emisione opreme lokalne TV Kuršumlija sa predajnika na Samokovu, digla je ozbiljnu medijsku prašinu i izazvala reakcije ANEM-a koji je ocenio da je u pitanju “ozbiljan udarac na nezavisno novinarstvo”. Odluku je doneo odbornički klub DOS-a u SO Kuršumlija, iako vlasnik TV Kuršumlija. Slavko Savić tvrdi da je inspekcija RTS-a početkom septembra utvrdila da TVK koristi sopstvenu opremu na 31. kanalu te da se program legalno emituje.
       Naprasno potezanje statusa TVK i pitanje dozvola ima svoju predistoriju koja prema Savićevim rečima, počiva na neizmirenim dugovanjima DOS-a za predizborna predstavljanja na TVK tokom prošlogodišnjih vanrednih izbora. Predsednik SO Kuršumlija Dragan Rajović je na to odgovorio da su svi termini plaćeni a da je sukob nešto ličnije prirode i tiče se Savićevog zahteva “da mu se zaposle sin, snajka i šurnjaja”. Savić je to nazvao “notornim lažima”.
       Ako zanemarimo čaršijska prepucavanja, nešto celovitiji i ozbiljniji uvid u medijsku situaciju u kuršumlijskom kraju ticao bi se odnosa sadašnje lokalne vlasti sa medijima i novinarima sa kojima su doskoro bili politički saborci. Na predoktobarskoj medijskoj mapi TVK se visoko kotirala kao članica ANEM-a i jedna od retkih nezavisnih TV kuća u južnoj Srbiji koja je program emitovala iz stana svoga vlasnika, iz su se čije dnevne sobe građanstvu obraćali svi viđeniji opozicioni lideri. “Ovo je porodična televizija koja radi punih osam i po godina. Ima nas sedmoro - od staramajke (70) do sestrića (20). Imamo i ratni i posleratni kredibilitet i doprineli smo rušenju Miloševića”, kaže Slavko Savić.
       O tome, predsednik opštine Rajović, sa nešto manje sentimentalnosti, kaže: “Niko ne poriče zasluge i hrabrost TVK tokom 2000. godine, ali ako je neko zaslužan ne znači da sme da zavlači ruku u budžet opštine.”
       U Kuršumliji se, izgleda, drže parole “ako smo mi braća, kese nam nisu sestre”. TVK nije htela da izveštava sa zasedanja SO Kuršumlija dok im se ne plati što je, prema njihovoj tvrdnji, opština odbila. Iz sličnih razloga u nedavnoj kampanji TVK nije emitovala ni predizborni spot Miroljuba Labusa. “Kako je RTS doneo odluku da neće emitovati spotove stranaka koje nisu izmirile ranija dugovanja, tako smo i mi doneli sličnu odluku da zbog dugovanja od prošlih izbora ne emitujemo spotove Labusa i Vuka Obradovića”, kaže Slavko Savić, sledeći očigledno neumoljivu logiku da su sve neplatiše iste bez obzira na stranačku pripadnost.
       Reklo bi se da se kuršumlijska konfuzija na relaciji vlast - mediji i dalje usložnjava: mešaju se pitanja novca, prava i dozvola sa pitanjima zasluga, zbrinjavanja dalje familije i sećanja na zajednički borački staž, koji se upliće ili zaboravlja, po potrebi. Sudeći po Rajoviću, nesmetano korišćenje repetitora podrazumeva i pažljiviju uređivačku politiku: “Repetitor je opštinski i ustupljen je RTS-u, a TVK ga koristi za emitovanje programa, a pri tom ne posvećuje nimalo pažnje opštini. Njihov lični program sastavljen je uglavnom od pozdrava i želja slušalaca od kojih imaju ogroman prihod. S obzirom na to da koriste repetitor, imaju veći domet pa imaju još više želja i pozdrava od drugih lokalnih stanica, a ne prijavljuju prihode i ne plaćaju porez. Koji je onda tu interes opštine?” Rajović je dodao da “opština nema nameru da ustupa repetitor za džabe, te da će uskoro biti raspisan tender”.
       Jedna od tačaka sukoba, prema Rajovićevom mišljenju je i to što TVK ne pokriva važna dešavanja u opštini, navodeći između ostalog i primer da medijski nije propraćen svečani završetak kursa za policajke u Kuršumliji kome je prisustvovao i Dušan Mihajlović.
       Sporenje sa TVK ipak nije jedini front na kome se bije bitka za lepšu i objektivniju sliku Kuršumlije. Rajović je na lokalnoj TV Prizma optužio kuršumlijske dopisnike za neobjektivno izveštavanje, jer izmišljaju oružane incidente na administrativnoj granici kuršumlijske opštine sa Kosovom. “Ovaj kraj je apsolutno miran i ove godine nije bilo nikakvih sukoba, sem jednog u februaru i to zbog krađe drva”, kaže Rajović, dodajući da ovakva izmišljanja nanose štetu turističkim potencijalima Kuršumlijske banje.
      
       JELENA VUKOTIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu