NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nezadovoljni Turci

       Iako su mnoge članice EU istovremeno i članice NATO, a nekoliko država-kandidata koje to već nisu bile ranije podnele su istovremeno molbe za prijem u oba “kluba” (o ovim drugim molbama odlučivaće se uskoro na samitu NATO-a u Bukureštu), te dve stvari su ipak prilično različite. Primer koji to, možda, najbolje potvrđuje je Turska: iako jedna od ključnih država-članica Severnoatlantske alijanse, Turska ponovo nije primljena u članstvo EU. I, što je za Turke sada još neugodnije, njima čak nije - kao Rumuniji ili Bugarskoj - stavljeno u izgled da bi im se želja za prijem u EU mogla ispuniti već pre kraja ove decenije.
       Karakteristično je takođe da zvaničnici EU u Briselu nisu imali mnogo sluha ni za uporno insistiranje Vašingtona da se Turska konačno primi u članstvo EU. Portparol američkog Stejt departmenta Ričard Baučer ponovio je i prošle nedelje da je “budućnost Turske u Evropi”, ističući da je “u strateškom interesu” SAD, EU i Turske da “Turska i EU izgrade najbliže moguće odnose”.
       Sadašnji turski premijer Bulent Exevit i njegova vlada su se, istina, mnogo trudili da zadovolje zahteve Brisela, pre svega u domenu demokratizacije i poštovanja ljudskih prava. U tom smislu su izmenjene čak 34 odredbe postojećeg ustava zemlje, ukinuta smrtna kazna, smanjena uloga vojske u politici i uspostavljena civilna kontrola nad oružanim snagama... Ali, Brisel i dalje tvrdi: nije dovoljno!
       Turska je, takođe, zapretila da će definitivno proglasiti aneksiju dela Kipra pod kontrolom svojih sunarodnika ukoliko se Kipar primi u članstvo EU pre, eventualnog, okončanja pregovora o ponovnom ujedinjenju ostrva i to pod uslovima koje ona nastoji da diktira. A, onda je Grčka - koja uskoro treba na šest meseci da preuzme funkciju predsedavajućeg u EU - upozorila da će staviti veto i tako blokirati celokupan proces proširenja Unije ukoliko Kipar ne bude odmah primljen u njeno članstvo...
      
       S. N.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu