NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

“Samo” četvrti

ZORAN GAJIĆ:
VEZANI ZA DRŽAVNI DRES

      Narod se, minule sedmice, nije radovao na platou ispred Gradske skupštine Beograda - odbojkaški reprezentativci su ostali bez medalje, samo četvrto mesto na šampionatu sveta u dalekoj nam Argentini. Da li sarkastično ili ne, mnogi su uzviknuli - “dobro je da nismo džabe izgazili ono silno cveće i travu na platou!”
       “Ne bi imalo smisla da danas, sa ove pozicije, komentarišem igru naših reprezentativaca”, kaže za NIN Zoran Gajić, bivši selektor reprezentacije. “Ja sam godinama govorio da je za našu odbojku uspeh kada se plasiramo među četiri ekipe u nekom vrhunskom takmičenju. Vrhunski kvalitet odbojke u Evropi i svetu je tako raspoređen da svako može svakog da pobedi. Ništa ne možete lako da preskočite, možete samo da budete razbijeni’. Da li ćete biti prvi, četvrti ili osmi, zavisi od predradnji koje treba odraditi, makar one bile i sitnice. Znači, treba obezbediti kompletne pripreme da biste aktuelizovali vrednost koju imate.”
       Dalje, Zoran Gajić tvrdi da je naša odbojkaška prednost u odnosu na ostali svet oduvek bila ta što je naš igrač kada obuče državni dres, sto odsto privržen njemu. “Naši igrači, pored patriotizma, imaju i kućno vaspitanje. Što se kaže, iz dobre kuće su izbačeni’”. Da li je ovo pravilo zaboravljeno u Argentini, Gajić odbija da komentariše uz opasku - “da su emocije samo jedan u nizu dodatnih kvaliteta!”
       Predsednik OSJ i član Direktorijuma Svetske lige Aleksandar Boričić kategorički odbija svaku pomisao da je selektorska rokada Zoran Gajić - Veselin Vuković bila neuspešna: “Vuković je i ranije radio sa Gajićem, primenio je njegov trenažni proces, selektirao igrače koje bi odabrao i naš bivši selektor i tu ne vidim ništa sporno.
       Biti četvrti u svetu ne smatram neuspehom. Naviknuti na medalje kao olimpijski ili evropski šampioni, zaista smo imali velike ambicije. Na žalost svih nas, ostali smo bez medalje. Ako je to uteha, svetski prvaci Italijani i domaćin Argentina sa takođe velikim ambicijama, ispali su u četvrtfinalu. Sedam pobeda je ostalo u senci dva poslednja poraza. Naša sudbina, po mom mišljenju, bila je rešena porazom protiv Brazila. Oni su igrali poput fanatika, što je i rezultiralo osvajanjem titule. Kasnije, u meču protiv Francuza, za bronzanu medalju, najbolje se videlo da su naši igrači bili ispražnjeni kada su poklonili finale Brazilu”, kaže Aleksandar Boričić.
       “Takav nam se propust više ne sme dogoditi i zato treba preživeti ove prve i najteže dane u poslednjih sedam godina”..
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu