NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Farsa iza štanda

Nisu prošle ni dve pune godine otkako je osnovano, a Poslovno udruženje izdavača i knjižara Srbije i Crne Gore našlo se pred - samorasturanjem

      Za poslednji dan Sajma knjiga, u ponedeljak 28. oktobra, pola sata posle podneva, na Sajmu, zakazana je druga redovna skupština Poslovnog udruženja izdavača i knjižara Srbije i Crne Gore, Udruženja osnovanog posle petooktobarskih promena, koje je ove godine drugi put zaredom organizovalo Beogradski sajam knjiga.
       Skupština godinu dana nije održavana, a zakazana je, kako se čulo od njenih učesnika, tek prethodnog dana, tačnije prethodne večeri, u nedelju. Kako zakazana i pripremljena, tako i održana. Mnogo šta je falilo, ali je najviše nedostajalo prisustvo jednog pisca koji bi imao duha i hrabrosti Nušićeve.
      
       Predsednici na traci
       Trebalo je na ovoj skupštini, najpre, da se izabere predsednik Skupštine Udruženja, pošto je prethodni predsednik Petar Živadinović, po završetku prošlogodišnjeg Sajma, istupio iz članstva PUIKSCG, pa je samim tim prestala i ta njegova funkcija, da se popune upražnjena mesta u Upravnom i Nadzornom odboru, da se podnese izveštaj o dosadašnjem radu Udruženja i da se rasprave druga aktuelna pitanja.
       Na ovo zasedanje Skupštine, kako su obrazložili njeni sazivači, pozvani su predstavnici 72 izdavača, a došlo je njih 45. Odmah se povela rasprava zašto je morala tako na brzinu da se sazove Skupština - sazivači su se pravdali da su hteli da iskoriste prisustvo izdavača na Sajmu, pa su, eto, zato takvu odluku doneli, ne obrazlažući zašto zakazaše samo dan ranije, a ne, recimo, bar na početku Sajma. Gunđali su izdavači, a onda je ipak od njih 45 prisutnih 35 glasalo da održe Skupštinu.
       Krenulo se u izbor predsednika Skupštine PUIKSCG. Najviše glasova dobio je dosadašnji potpredsednik Miličko Mijović (Narodna knjiga), a za novog potpredsednika izabran je Dejan Pantović (IPS).
       Izgledalo je da je klupko počelo, ipak, da se odmotava i da će namereni posao biti kako-tako završen. Prešlo se na izbor dva nova člana Nadzornog odbora. Prošli su Merima Ranković (Jugoslovenska knjiga) i Rajko Kosijar (Kairos, Sremski Karlovci), a onda je nameravano da se krene u izbor novih članova Upravnog odbora. Međutim, odmah se postavilo pitanje: da li neko može biti u Upravnom odboru ako obavlja još neku funkciju u Udruženju? Konkretno, da li predsednik Skupštine može biti i član Upravnog odbora? Jedni ovako, drugi onako. Jedni kažu da je to moguće po Statutu, drugi kažu da je to nelogično i da tako nije dobro. Zapeli ljudi koji štampaju i narodu prodaju knjige, a niko da se doseti da upita šta kaže knjiga koja je iznad njihovog Statuta - zakon!
       Posle nepun sat natezanja, a da ne ispadne da je spor oko njega, Miličko Mijović ustaje sa mesta predsedavajućeg Skupštine, daje neopozivu ostavku, silazi i seda među ostale "delegate".
       Ponovo izbor novog predsednika Skupštine. Opet biva izabran dosadašnji (nepun sat) potpredsednik Dejan Pantović. Novi potpredsednik postaje Ljubo Ososlija (Book & Marso).
       Nastavljaju se polemike. Jagoš Đuretić (Filip Višnjić), između ostalog, iznosi mišljenje da je ovom Udruženju potreban moralni kodeks i Sud časti! Rasplamsavaju se strasti. Predrag Marković (Stubovi kulture), jedan od osnivača ovog Udruženja, kaže:
       "Ja sam poražen autodestrukcijom u ovom udruženju!" Usput napominje da su ovo Udruženje svojim novcem finansirali Stubovi kulture, Plato, Narodna knjiga i još neki izdavači. Neke je to razljutilo, pa su, pre nego što je došlo na red pitanje organizacije Sajma i poslovanja Udruženja, zapitali gde su prihodi od prošlogodišnjeg Sajma knjiga i od članarina u Udruženju, ali i zašto je ove godine 50 odsto skuplji zakup štandova na Sajmu?! Jovo Ninković (JRJ, Zemun) predložio je kolegama svojim da solidarno prikupe novac i da vrate onima koji su dali svoje pare za Udruženje, da ne bi ispalo da je ovo privatno udruženje!
       U međuvremenu, do predsedavajućeg stola prilazi izvršni direktor PUIKSCG Branislav Gojković (Plato) a onda izlazi iz sale.
       Započete polemike traju. Kad se posle izvesnog vremena ton za trenutak spustio, predsedavajući je obavestio prisutne da je "Gojković upravo verbalno istupio iz Udruženja". Značilo je to da neće biti izveštaja o radu Udruženja. Postavilo se potom i pitanje da li treba birati još jednog člana Upravnog odbora, umesto Gojkovića. Neko predloži da se on i dalje tretira kao član Upravnog odbora, dok se i formalno, valjda napismeno, ne dobije njegova ostavka. Za mesto izvršnog direktora nije ništa rečeno.
       U dilemi šta je pravo i pravno, prisutni su izglasali da jedna izdavačka kuća može imati svog predstavnika samo u jednom organu Udruženja i da ne može biti preklapanja funkcija. Tako izglasana odluka podvedena je pod čin izmena i dopuna akta o osnivanju.
      
       Glasovi bez prava glasa
       Kada je ponovo pokrenuto glasanje za dva stalna i šest rotirajućih članova Upravnog odbora, od predsedavajućeg stola dođe prigovor da među prisutnima i onima koji su u prethodnim prilikama glasali, ima onih koji ni formalno nisu članovi PUIKSCG, neki se nikada nisu učlanili a neki nisu duže od tri meseca plaćali članarinu, posle čega im, prema osnivačkom aktu, prestaje članstvo.
       Usledilo je iščitavanje papira o članstvu i prebrojavanje punopravnih članova Udruženja. Rezultat je bio da u Udruženju ima samo 38 izdavača sa pravom glasa.
       Predsedavajući, Pantović, iako je prethodno insistirao da Skupština nastavi da radi, sada iznosi ocenu da je zasedanje Skupštine "potpuno nepripremljeno" i da je zbog toga "onemogućen njen rad". Ubrzo i sam ustaje sa mesta predsedavajućeg, iznoseći obrazloženje da ne može da se pomiri sa činjenicom da glasaju i da na listi za glasanje budu oni koji na to nemaju pravo. Predsedavanje preuzima potpredsednik. Predsednik po treći put na ovoj sednici nije biran.
       Sala je u međuvremenu dodatno ispražnjena. Ostalo je 27 predstavnika izdavača sa pravom glasa! Njihovim glasovima, posle petosatnog zasedanja, izabrano je osam novih članova Upravnog odbora. A onda je rečeno da su oni u Upravnom odboru samo do sledeće skupštine, koju upravo oni treba da pripreme i zakažu. A kad će - ne zna se!
      
       JOVAN JANJIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu