NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Srećan rođendan, Alane!

Marjan Matić

      Dvojica Italijana, koja su se krila pod pseudonimom Maks i Bunker, stvorili su 1969. godine strip "Alan Ford". Prve epizode, za koje je posle davano bogatstvo, nisu tada postigle veliki uspeh. On je došao tek sa 26. brojem i pojavom Superhika, kad je prvi put probijena magična granica od 100 000 prodatih primeraka. Posle toga, popularnost stripa vrtoglavo je rasla da bi danas dosegla nivo kulta.
       Jedan Zemunac, koji se krije pod imenom Marjan Matić, izložbom posvećenom stripu, koji su obožavale generacije i na ovim prostorima, odlučio je da čestita 33. rođendan "Alanu Fordu". On je u Domu kulture "Studentski grad" izložio sve objavljene epizode ovog stripa, predstavio sve članove Grupe TNT, kao i njihove najbolje gegove a na uvid posetiocima stavljena je i do sada neobjavljena epizoda "Kvark", koja je deljena na proslavi četvrt veka Alan Forda u Italiji. Marjan Matić tim povodom za NIN kaže:
       Izložba je naišla na odličan odjek. Alan Ford je ovde ostavio ogroman trag i niko ko je odrastao uz ovaj strip ne može biti ravnodušan prema njemu. Inače, kad se pojavio kod nas početkom sedamdesetih, Alan Ford je predstavljao veliku inovaciju. Crni humor u sadejstvu sa ismejavanjem kapitalističkog načina života ovde je sve oduševio. Tome je doprineo i Nenad Briksi, koji nije bukvalno prevodio nego je strip prilagođavao našem mentalitetu. Čini mi se da je najbolju prođu strip imao ovde u Srbiji jer je nama sam taj hrvatsko-srpski jezik bio pomalo smešan. Žao mi je samo što je sada kod nas strip kultura gotovo zamrla, jer mladi strip podređuju kompjuteru i televiziji.
      
       G.P.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu