NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Italijanski Raspućin

Lićo Ćeli

      Jeste li vi, stvarno, satana? - htela sam da znam dok sam, neoprezno, istina pomalo nervozno, ispijala prvu jutarnju kafu u jednom od raskošnih kožnih salona kontroverznog Lića Đelija, u italijanskoj javnosti proglašenog gotovo za strašilo. Ni nekoliko natprosečnih ljudskih života ne bi bilo dovoljno osamdesetogodišnjem Đeliju da izdrži sve kazne na koje su ga osudili razni italijanski sudovi sa neverovatnim optužbama i presudama da je stajao iza svih državnih udara, atentata i ubistava u modernoj evropskoj istoriji, i iza crnog i crvenog terorizma, a najdalje od svih otišao je ruski pisac Mihail Baklanov koji je u svojoj knjizi “Crna internacionala” optužio masonsku ložu P2 da je umešana u misterioznu smrt princeze Grejs Keli jer je, kao Đelijeva dobra prijateljica, posle njegovog hapšenja, mogla da bude opasan svedok. Činilo se da Ličo Đeli još jedino nije bio osumnjičen za ubistvo jugoslovenskog kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseju i atentat na američkog predsednika Kenedija u Dalasu, dok je u Vatikanu decenijama svaki papa pazio šta jede i pije da ga Đeli ne otruje.
       A kada je svojevremeno Ričard Breneker, nekadašnji agent CIA-e, u glavnom TV-dnevniku italijanske državne televizije obelodanio da je američka obaveštajna služba finansirala aktivnosti masonske lože P2 sa deset miliona dolara godišnje, Đeli ga je tužio za klevetu.
       Ne treba zanemariti ni izveštaje britanske tajne službe MI6 koji ukazuju da je KGB stajao čak i iza samog osnivanja lože P2, kao i to da je Jurij Andropov bio na njegovom čelu u vreme zlatnih dana jednog od najspektakularnijih udruženja slobodnih zidara.
       - Meni su rekli da je deo jugoslovenskog zlata ovde, u vašoj kući?
       - To su bajke, iako mi stalno spominju tih pedeset i osam tona, ali ga nikad nisam ni video - ponavljao je Đeli.
       Predato je Titu, iz rimskih tajnih skloništa, dvadeset i sedam tona zlata.
       Na osnovu međunarodne odluke Briselskog suda 1947. godine zvanično je vraćeno Jugoslaviji 8 393 kilograma zlata, tj. sve ono što je Italijanska narodna banka dobila na čuvanje. Ostalo je “negde” u Italiji skoro dvadeset tona zlata, najmanje milion funti i dva miliona dolara koje niko nikada nije uspeo da pronađe.
       Znala sam da je svaki Srbin od Đelija želeo da čuje samo da li je Tito bio mason.
       - To se čuva u dubokoj tajnosti. Da je i bio mason, ne bih smeo da vam kažem jer strogo masonsko pravilo glasi: možeš za sebe reći da si mason, ali ne i za drugog. Znam da je u Jugoslaviji masonerija bila duboko ukorenjena. Ali, komunizam je, ipak, na neki način, rasturio jugoslovensku masoneriju.
       - Običan narod je dugo živeo u paničnom strahu od masona!?
       - Ti ljudi su indoktrinirani i loše obavešteni, jer su čitali antimasonske knjige. Verovatno su ih plašili i da masoni peku živu decu na oltaru. Postoji veliki broj diktatura, kao što je, pre svih, komunistička, koje pokušavaju da onemoguće masoneriju koja se uvek žestoko borila protiv komunizma.
       - Mnogi su, takođe, ubeđeni da je postojala svetska masonska zavera?
       - I to su priče za malu decu. O masonima se ispredaju prave legende, kako bi se masonerija omalovažila. Daću vam koristan savet: ukoliko sretnete masona, slobodno u njega imajte poverenja.
       - Kada sam pre nekoliko godina boravila u Rusiji mnogi su pokušavali da mi dokažu kako centar svetskog komunizma nije bio u Moskvi, već u Vašingtonu i da je masonerija podlo podmetnula komunizam Slovenima?
       - Ništa od toga nije tačno. Svetska, univerzalna škola komunizma je uvek bila u Moskvi i nije mogla da bude ni na jednom drugom mestu.
       - Koliko mrtvih imate na duši? - procedila sam uz bezazleni osmeh.
       - U ratu se to ne računa... A ovako... Sad ste stvarno zabrazdili u bezobrazluk.
       - Gadljivi ste jedino na mafijaške pokajnike?
       - Zamislite da, na primer, vi i ja otmemo ili ubijemo nekog, a vi se posle popišmanite i sve otkucate policiji. Kakav je to način, moliću vas lepo!?


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu