NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Škola preko Interneta

Iskustva zapadnih zemalja u Srbiji

      Možete li zamisliti školu bez table i krede? Bez zvona i školskih klupa? Pokušajte sve to zamisliti u Srbiji 2002. godine!
       Naime, 7. oktobra Beogradska otvorena škola (BOŠ) pokrenula je dve virtuelne škole, odnosno dva kursa, koja funkcionišu po metodi Distance learning, tj. učenja sa udaljenog mesta uz pomoć Interneta. Koristeći iskustva zapadnoevropskih zemalja, od oktobra do decembra, realizovaće se kurs “Temelji demokratije”, namenjen učenicima pet gimnazija iz Srbije i kurs “Srbija u tranziciji”.
       “Odlučili smo da sarađujemo sa gimnazijama, bibliotekama i nevladinim organizacijama jer nismo smeli da se oslonimo na pojedince i njihove privatne računare, pogotovo u ovakvoj situaciji kada krećemo sa nečim što je potpuno novo za sve. Ujedno, hteli smo da vidimo kako će određene ciljne grupe reagovati na ovaj, novi način rada”, kaže za NIN koordinator projekta Nenad Golčevski.
       Polaznici dobijaju sav materijal neophodan za pripremu tema (tekstove, audio i video-dokumente, relevantne linkove) na sajtu kursa ili radi lakše i sigurnije komunikacije, na kompakt-disku. Sva pitanja, sugestije, zapažanja, polaznici upućuju na “mejling listu” (neka vrsta oglasne table škole), putem koje komuniciraju sa školom i drugim polaznicima. Predavanja stručnjaka za datu temu takođe polaznicima bivaju dostupna na sajtu ili
       CD-u. Najinteresantnija je faza diskusije, koja podrazumeva “čat sesiju”. Predavač odgovara na pitanja polaznika i usmerava razgovor. U završnoj fazi pravi se neka vrsta rezimea koji se dostavlja na uvid polaznicima.
       Polaznici su prilično zadovoljni novom metodom učenja. Darko Kovačević (28) iz subotičkog Otvorenog univerziteta smatra ovaj metod najbržim, najzabavnijim i najjeftinijim načinom učenja od svih do sada poznatih i misli da će imati dalekosežne uticaje na koncepte obrazovanja u našoj zemlji. Pavle Stojanović, dvadeset trogodišnji aktivista G 17 iz Niša, kaže da je ovo najbolji način da se mladi ljudi širom Srbije, koji žele da se bave politikom, adekvatno obrazuju. Zadovoljan je izborom predavača a kao jedinu primedbu navodi to što materijal dobija isuviše kasno da bi se dobro pripremio, dok Nikola Mijatović (25), student Filozofije iz Subotice, ističe jednostavnost i zanimljivost kao najbolje karakteristike Distance learninga.
       Iz BOŠ-a posle “probijanja leda” najavljuju nove kurseve, a uskoro će po ovoj metodi iz Srbije moći da se studira na gotovo svim britanskim univerzitetima. Potrebno je samo da imate računar, sertifikat o znanju jezika i završenu srednju školu, sa minimalnom ocenom: četiri iz matematike. Da, i nešto novca. Cena pripreme i polaganja ispita, kretaće se, već u zavisnosti od fakulteta, od 40 do 500 funti, po ispitu.
      
       GORISLAV PAPIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu