NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ko je Hu?

Na političku scenu Kine i sveta stupila je nova ličnost: elegantan Kinez čiji osmeh još nije pročitan. Hu Đintao je kormilar novog kineskog “osmerca”. Čitava njegova politička karijera do sada sastoji se od malih, pojedinačnih uspeha

      Kada su se predstavljali novinarima, po završetku 16. kongresa KP Kine, članovi Stalnog komiteta Politbiroa potvrdili su istančani osećaj za etikeciju: iako su stajali zbijeni u jednom redu, jedan među njima bio je malo izdvojen. Možda samo nekoliko desetina santimetara, ali dovoljno da se to primeti: odmah je bilo jasno ko je glavni. Devetorica članova Stalnog komiteta ličila su, u stvari, više na osmerac sa kormilarom.
       Kormilar je, naravno, Hu Đintao, 59-godišnji novi generalni sekretar partije.
      
       Briljantna uloga
       U Kini je prvi put posle 1911. godine, kada je srušeno carstvo i uspostavljena republika, došlo do zaista mirne, demokratske, smene na vrhu. Novi su došli, stari su otišli u penziju. Ranije promene bile su praćene potocima krvi, državnim udarima, hapšenjima ili opasnim intrigama, a najčešće se događalo sve to zajedno.
       Iako se tvrdi da istorija nikada nikog ništa nije naučila, Hu Đintao je izvukao pouke. On je ulogu naslednika odigrao briljantno. Tu ulogu je igrao gotovo jednu deceniju, otkako ga je Deng Sjaoping doveo sa Tibeta u Peking.
       Sa nepogrešivim osećanjem za partijsku liniju i za delikatne odnose u rukovodstvu, on je širio krug prijatelja i saveznika, osvajajući jednu za drugom važnu funkciju, uključujući onu potpredsednika Republike i potpredsednika Centralne vojne komisije. Bez podrške Denga i kasnije Đijanga Cemina on ne bi mogao da napreduje tako brzo. Hu je njihov dužnik.
       Nije napravio nijednu grešku u koracima: držao sa linije i sledio uputstva prvog čoveka Kine - Đijang Cemina. Zato nedavni izbor Hua za generalnog sekretara KP Kine ne predstavlja iznenađenje, kao što u martu sledeće godine neće biti iznenađenje kada Hu Đintao bude izabran i za predsednika Narodne Republike Kine.
       Promena na čelu jedne tako velike zemlje je prvorazredni događaj ne samo za Kinu, već i za svet. Mesecima se mnogi analitičari pitaju : Njho is Hu?
       CV (curriculum vitae) Hu Đintaoa je gotovo idealan za profil perspektivnog kineskog političara.
       Poreklo: iz siromašne porodice, što se još ceni u najvećem delu kineske populacije.
       Obrazovanje: tehničko (hidroinženjer) što se savršeno uklapa u strukturu Politbiroa gde je gotovo svaki član iz neke tehničke struke.
       Životna i politička karijera: teško detinjstvo. Kulturnu revoluciju (1966-76) proveo je na jugu, u siromašnoj provinciji Gansu, radeći teške poslove, kao i većina kineske mladeži. Tek posle toga počinje njegova politička karijera: izabran je za predsednika kineske omladine. Obavljao je, kasnije, niz partijskih funkcija - bio je partijski sekretar provincije Guidžo 1985-88, a zatim partijski sekretar na Tibetu, od 1988. do ‘92. Stekao je iskustvo rada u sredinama nacionalnih manjina, što se ceni među njegovim Hanima.
       Član moćnog Politbiroa od 1992. godine, obavljao je dužnost predsednika Centralne partijske škole. Potpredsednik Republike je od 1998. godine, a kasnije je izabran i za potpredsednika Centralne vojne komisije.
       Ideološki profil: uvek na pravoj strani, a blizu centra, nije se isticao radikalnim idejama, ni kada je branio vladajuću liniju ni kada je napadao protivničku. Kako kaže stara kineska izreka: prelazio je reku, ali je pod nogama uvek osećao kamenje.
       U stvari, čitav njegov politički život sastoji se od malih, pojedinačnih uspeha. Sve je išlo postepeno, ali zadivljujuće uspešno. Hu se do sada nijednom nije ozbiljnije okliznuo.
       Lične osobine novog kineskog lidera manje su poznate. On je sigurno drugačiji tip političara od svog prethodnika koji je u susretu sa stranim gostima voleo da zapeva ili da na engleskom recituje Šelija. Hu Đintao odaje utisak zatvorenijeg čoveka, više menadžerskog tipa. Ljudi koji ga bliže poznaju, kažu da on čvrsto drži konce razgovora u svojim rukama i da ga je teško izbaciti iz takta. Neki biznismeni su ostali zadivljeni gotovo fotografskim pamćenjem koje su primetili kod Hua Đintaoa: on je mogao napamet, bez ikakve beleške ispred sebe, da citira statističke godišnjake, dokumenta ili podatke do kojih samo stručnjaci dolaze!
       Još kažu da voli da igra pingpong (Đijang je voleo da svira na starim kineskim instrumentima) i da voli da pleše (Đijang je pevao). Svi se, međutim, slažu da je potrebno vreme da se ispolje pozitivne, ili negativne, karakteristike novog lidera. Za sada se on u političkom smislu ne izdvaja od svojih drugova. Ali, to je samo privremeno. Iskušenja koja čekaju Kinu - socijalna, ekonomska, spoljnopolitička - pokazaće razlike među drugovima koji su na scenu stupili zajedno, kao pripadnici “četvrte generacije” kineskih rukovodilaca.
      
       Novi kadar
       Hu Đintao je partijski kadar, ali već promenjene Komunističke partije. Tu je njegova šansa, ali i izvor opasnosti. Da li će Komunistička partija, koja i dalje ima politički monopol, uspeti da se adekvatno prilagodi vremenu? U kojoj meri će biti sačuvana stabilnost u zemlji i njen ekonomski prosperitet? Kako će biti rešavan problem promene političkog sistema? To su samo neka od pitanja na koja pre svih Hu Đintao treba da odgovori.
       Na koje političke i socijalne snage novi lider može da računa?
       Normalno je očekivati da će ga partijska nomenklatura podržati, sve dok ozbiljnije ne ugrozi njene interese. Trenutno Hu pliva na talasima vladajuće strukture. On ima podršku ne samo mlađih partijskih funkcionera, već i nekih starijih među kojima će biti najvažnija podrška Đijanga Cemina i premijera Džua Žungđija. Obojica, iako uskoro u penziji, biće i dalje prisutni u političkom životu: delovaće kao i mnogi pre njih iz senke, iza zavese.
       Prilična je nepoznanica kako će armija, veoma uticajna u kineskom političkom životu, prihvatiti novog lidera koji je, istina, potpredsednik Centralne vojne komisije, ali je bez mnogo iskustava u osetljivim vojnim pitanjima. Rešenje će do daljeg biti, verovatno, kompromisno, jer Đijang Cemin ostaje predsednik vojne komisije. U tom pogledu Kina nema mnogo izbora.
      
       Podrška privrede
       Značajnu podršku Hu može da očekuje od privredne strukture i to one koja rukovodi najnaprednijim tehnologijama i koja najviše sarađuje sa svetom. To je prava snaga koja Kinu vuče napred. Oslonac može da ima i u srednjoj klasi, koja je sve brojnija, i koja će za nekoliko godina imati oko 200 miliona pripadnika. Oni su zainteresovani za nastavljanje sadašnjeg kursa, to znači za reformu, otvaranje i - sticanje novog bogatstva.
       U stvari, Hu Đintao ima i pristalica i protivnika u svim socijalnim i političkim strukturama. Sada dominiraju pobornici reforme i pristalice novog lidera. Ali, ako dođe do usporavanja ekonomskog napretka i socijalnih i političkih teškoća, Hu Đintao će upoznati i drugu stranu medalje.
       Njegov mandat je čvrsto vezan za nastavljanje reformi. Pri tom neće biti dovoljno da se samo sledi partijska linija: novo vreme traži nove ideje i kreatore. Tek za nekoliko godina biće jasnije da li je Hu Đintao dorastao tim zadacima.
      
       ALEKSANDAR NOVAČIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu