NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kao razočarani muž

      Oni koji zagovaraju ideju o samostalnoj Srbiji i otcepljenje od Crne Gore, trebalo bi da se podsete da je Srbija iz ujedinjenja sa svojim susedima ipak bitno profitirala. Srbija je oduvek bila faktor integracije na ovim prostorima. Naš veliki istorijski zadatak je integracija neke vrste sa Republikom Srpskom, muslimansko-hrvatskom federacijom i Makedonijom. I zato verujem da je ova priča sa zajednicom Srbije i Crne Gore samo korak ka daljim integracijama. Samostalna Srbija ipak ima manje šanse da se ujedini sa RS nego u zajednici sa Crnom Gorom, jer ujedinjenje sa RS ne može da se obavi bez ujedinjenja sa muslimansko-hrvatskom federacijom, a da li neko misli da bi se oni rado ujedinili sa zemljom koja ima ekskluzivno srpski “sadržaj”.
       Taj veliki cilj Srbije i integracija sa prekodrinskim Srbima koji su privremeno odeljeni od matice, jeste okvir u kome bi trebalo da se traži i odgovor na pitanje da li Srbija treba da se rastane sa Crnom Gorom.
       Država nije stvar koja se pravi za jedne izbore. Izuzetno je neprijatno istrpeti šaku crnogorskih donova i tutunskih trafikanata i švercera, ali s druge strane, da li je vredno da se zbog opšte ljutnje na tu kleptokratsku družinu, razbije država. Crnogorska kleptokratija neće biti dugoročan fenomen, ako ništa drugo, a oko zbog evropskih kriminalističkih standarda koje ćemo uskoro morati da prihvatimo.
       Referendum je najčešće i mnogo više puka demonstracija već donete odluke, nego što je to bilo kakvo stvarno odlučivanje o nečemu.
       Referendum se zakazuje kada je vlastodržac siguran u rezultat. Vrlo su retki referendumi u kojima se ne zna rezultat.
       Ovi koji žele otcepljenje Srbije, ni sami ne znaju na koju bi se Srbiju ta nova država “nastavila”. Cela priča sa srpskim otcepljenjem od Jugoslavije je priča razočaranog muža. Da se nisam oženio - gde bi meni bio kraj. Međutim, oženio si se i to je gotovo, i sedamdeset godina si živeo u toj nekoj porodici i većina porodice te je ostavila i čak te i ono najmlađe, razmaženo dete, ta Crna Gora, sada nešto maltretira. Ali i da ostavi i to dete, da se raziđe sa njim, taj čovek više ne može da bude momak. Taj brak je ireverzibilna stvar.
      
       PREDRAG MARKOVIĆ, istoričar


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu