NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Mis

      Što rekao Hamlet, ovaj svet je zaista ispao iz zgloba, kada izbor lepotice može da izazove smrt više od stotine ljudskih bića. Nije dosta što je Afriku ispod polutara dramatično zahvatila kuga 20. veka. Sada žrtve odnosi jedna ljudska igra.
       Ali, gledati na žrtve izbora lepotice sveta zakazanom u glavnom gradu Nigerije Abudži tako apstraktnoj, jeste naivno.
       Povod je poznat. Muslimanski deo najmnogoljudnije afričke zemlje pobunio se u gradu Kaduni protiv njihovoj veri tuđeg ponižavanja žene prilikom izbora razgolićenih kandidatkinja za mis sveta. Neoprezni argument Džozefine Lahorte, komentatorke lagoskog lista “This Dadž”, da se prorok Muhamed ne bi bunio protiv izbora lepotica, nego da bi se čak i oženio jednom od lepotica, izazvao je nerede. Nisu pomogla izvinjavanja niti hapšenje glavnog urednika. Neredi su buknuli i nisu se smirili danima, a zahvatili su i glavni grad u kome je prva dama Nigerije Stela Obasandžo podržala izbor lepotice kao dokaz demokratizacije i svetskih trendova emancipovane Nigerije. Ispalo je sve naopako. Nigerija je imala obavezu da organizuje izbor jer je poslednja mis sveta Nigerijka.
       Obavešteniji komentatori nigerijski sukob objašnjavaju višegodišnjim sukobom između bogatijeg hrišćanskog juga i siromašnijeg muslimanskog severa.
       Inače na čudan, gotovo apsurdan način, nigerijski muslimanski fundamentalisti i američke feministkinje slažu se da je manija izbora lepotice i sve što je prati, ponižavanje žene shvaćene kao seksualni objekt.
       Istorija civilizacije beleži da je prvi izbor lepotice održan u sedmom veku pre Hrista u grčkom polisu Bazilisu, koji su osnovali Korinćani. U čast osnivanja grada korintski vladar Sipsel priredio je takmičenje za najlepšu Grkinju. Zar ste sumnjali - za prvu mis svekolike Helade žiri je izabrao vladarevu suprugu Herodiku! Običaj izbora se potom održao vekovima. Uzgred budi rečeno, prvi izbor za “mistera” Helade održan je tri veka kasnije, a uslov je bila naočitost i borbena spretnost. Prva nagrada bio je štit.
      
       U modernim vremenima izbor lepotice prvi put je priređen 19. septembra 1888. godine u belgijskom gradu i banji Spa. Pobednica je bila 18-godišnja kreolka iz Gvadalupe Berta Sukare. Prva mis sveta, 21-godišnja Šveđanka Kiki Hakonson, izabrana je 1951. godine u Londonu u organizaciji Meka Ltd. Lepotice su defilovale u tada modernom bikiniju. Institucija izbora mistera u našim vremenima je kasnila “samo” četrdeset godina (1962).
       Miss je u 17. veku skraćen oblik od reči mistress. Obe reči su ženski oblik titule mister koja je još u 14. veku označavala autoritet učitelja, majstora nekih tajnih znanja. Reč je srodna sa pojmom misterije koja je u Helena označavala pojam tajni.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu