NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kapisla u Nigeriji

Predsednik Nigerije Olusegun Abasanjo oglušio se o zahteve većinskog (muslimanskog) dela stanovništva

      Misice iz 80 zemalja sveta, očigledno prestravljene događajima u Kaduni, gradu na severu Nigerije, uz policijsku pratnju nesuđenih domaćina, napustile su hotel “Hilton” u Abudži i letom kamerunske aviokompanije otputovale za London, gde je novi izbor za Mis sveta zakazan za 7. decembar.
       Iako se Nigerijska islamska zajednica mesecima protivila da njihova zemlja bude domaćin izbora za Mis sveta 2002, koja je, kako su isticali, nedolična jer podstiče seksualni promiskuitet, predsednik Nigerije Olusegun Abasanjo oglušio se o zahteve većinskog (muslimanskog) dela stanovništva, verovatno imajući u vidu finansijsku i komercijalnu dobit koju zemlja - domaćin može imati od ovakve manifestacije. Iako nije novina da u ovakvim manifestacijama koje su svetskih razmera, najveću ulogu igra novac, ipak je neverovatno da tamošnja vlast nije prepoznala raspoloženje svojih sugrađana i tako sprečila ljudske žrtve. Sukob je raspirio poslednjih dana i jedan nigerijski list, koji je u ironičnom tonu prokomentarisao dolazak misica u Abudžu rečima da ni sam prorok Muhamed, da je živ, ne bi odoleo lepoti mnogih kandidatkinja, što je dodatno isprovociralo muslimane.
       “Naravno da su organizatori bili svesni ozbiljnosti situacije, ali su dobili podršku od Eme Bonino iz Evropskog komesarijata za humanitarnu pomoć, koja je insistirala na tome da se konačno u Nigeriji otvori priča o nepoštovanju elementarnih ženskih prava. S druge strane, feministkinje iz Evropskog parlamenta bile su protiv toga, sa izgovorom da se tamo problemi nikada neće rešiti i da treba odustati od takvih pokušaja” kaže Vesna Jugović, direktorka kompanije Mis JU, dodajući da verski sukob u Kaduni nije vezan za lepotice, “ali je očigledno dolazak misica bio inicijalna kapisla”.
       Ovo nije prvi put da su organizatori izbora za Mis sveta pokušali da ovu manifestaciju održe u Nigeriji, ali su bili sprečeni pretnjama muslimanskih fanatika. Ove godine, posle dugog premišljanja, organizatori su se ipak odlučili da se izbor održi u Nigeriji, očekujući da će, preko ovakve manifestacije, na posredan način uspeti da otvore jednu od najbolnijih tema savremenog društva - pitanje ljudskih prava, a naročito prava žena.
       Pitanja ženskih prava u muslimanskoj kulturi retko se i postavljaju, a o tome svedoči veliki broj primera zlostavljanih žena. Najupadljiviji je primer Amine Laual, koja je osuđena na smrt kamenovanjem samo zato što je rodila vanbračno dete. Slučaj Amine i još niz ovakvih ekstremnih slučajeva iniciraju pitanje da li borci za ljudska prava ne vide način da se suoče sa ovom problematikom, ili je pitanje ljudskih prava pitanje kulturnih (u ovom slučaju muslimanskih) okvira? Ukratko, da li je na snazi relativizam elementarnih ljudskih prava i sloboda, da li značenje tih pojmova varira od kulture do kulture?
       Muslimansko stanovništvo Nigerije pobunilo se kada je saznalo da je njihova zemlja domaćin ovogodišnjeg izbora, “ukazujući” na nameru Zapada da sruši ugled cele Afrike. Nametanje “trke polugolih žena” u Nigeriji usred ramazanskog posta je namera zapadnih zemalja da se izruguju našoj kulturi, isticala je poslednjih dana muslimanska Afrika. “Organizatori su bili vrlo dobro upoznati sa običajima muslimanske kulture. Prvobitan plan je bio da se izbor odigra 1. decembra, ali su imali u vidu da bi se to dogodilo usred ramazana i zato je izbor pomeren pre praznika. Postojala je želja i spremnost organizatora da do kraja ispoštuju većinski deo stanovništva”, kaže Vesna Jugović.
      
       NADA DUMIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu