NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Poreklo prezimena

      Mlada i ambiciozna privatna izdavačka kuća iz Novog Sada “Aurora” (urednik Milorad Grujić) objavila je izuzetno vredno delo, na 800 strana, pod naslovom Srpski prezimenik, iz rukopisne zaostavštine dr Velimira Mihajlovića.
       Poslednjih godina života dr Velimir Mihajlović (1928-1994) najviše je radio na proučavanju prezimena. U Zadužbini, listu Vukove zadužbine, svoje priloge o prezimenima objavljivao je pod naslovom Ime i sudbina, pod tim naslovom nameravao je i da objavi knjigu sada naslovljenu - Srpski prezimenik.
       U ovom delu, iako je od autora smatrano nedovršenim, obrađeno je čak više od 10 000 prezimena, a što je možda još važnije, ovde je dat i obrazac kako se može ići u dalja istraživanja. Obrađena prezimena su sa celog srpskog, crnogorskog, hrvatskog i muslimanskog geografskog prostora bivše Jugoslavije, a pored njih tu su i srpska prezimena iz krajeva cele bivše Austrougarske monarhije.
       Za svako prezime najpre je dato mesto i vreme pomena, a zatim etimološki komentar na osnovu paralela iz drugih slovenskih i neslovenskih jezika. Ona su grupisana po principu gnezda, gde se vidi kako su iz jednog ličnog imena nastali razni oblici prezimena. Koliko je profesor Mihajlović ozbiljno radio na ovoj svojoj obimnoj studiji, vidi se i po spisku korišćene literature, na kojem je više od hiljadu domaćih i stranih dela!
      
       J. J.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu