NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Put u nepostojeću zemlju

Kroz sajber-prostor svih postojećih zemalja vodi vas sajber-knjiga u nepostojeću zemlju, u koju niko neće doći čak iako je pre živeo u njoj

      Vest iz Jajca od 26. novembra: “Promocija knjige ‘SFRJ za ponavljače’ održaće se na Dan republike, 29.11.2002, godine a knjiga će se istog dana naći u prodaji u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori. Pošto je reč o turističkom vodiču kroz istoriju, kulturu i svakodnevni život zemlje koje nema, promocija se održava na mestu koje takođe ne postoji, dakle na Internetu. Na adresi njnjnj. cdžberotpisani.com očekuje vas fantomski osmeh nepostojeće zemlje autora Dejana Novačića. “SFRJ za ponavljače” se na duhovit način bavi temama, fenomenima i imenima vezanim uz bivšu Jugoslaviju.
       Dejan Novačić nije profesionalni književnik, ali je pisac. Naime, on piše, po porudžbini, CV-e, svadbene i posmrtne govore, marketinške poruke i ponude, službena pisma, pesme, drame i sve što čoveku ponekad zatreba, kad zna šta bi, a ne zna kako bi. Još 1986. osnovao je ‘ghost njriting service’ u Beogradu, a obnovio ga je u Dablinu 2001.godine. Život je proveo između Pekinga i Njujorka, a sad u Dablinu, ne samo zbog ‘Ginisa’, traži hleba. Naravno bivša SFRJ mu je ostala u ‘dragoj uspomeni’ iako uopšte ne žali što se raspala, samo mu je smešno što se rodio i živeo u zemlji koje nema i što se stalno priseća stvari koje ne postoje.
       “Jugosloveni su dugo živjeli zatočeni u ideološkim floskulama koje su naprosto perpetuirali. I zemlja je bila najljepša na svijetu, i Jadransko more najplavlje, i riba najsvježija i bratstvo i jedinstvo najčvršće, i vojska najhrabrija. Novačićeva knjiga dekonstruira te i druge floskule na veseo način. Upravo zato postiže dvostruki efekat. Čitajući Novačićevu knjigu pomireno pristajemo na vlastitu prošlost i istodobno osjećamo olakšavajući otpust od nje.”
       Ovo piše hrvatska književnica Dubravka Ugrešić u ovom samizdatu štampanom na recikliranom papiru a nabavljenom u bifeu “Zmajko” koji takođe ne postoji.
       Prema rečima autora, ova knjiga ili ‘vodič’ namenjena je onima koji se spremaju da ovu zemlju posete prvi put (samo virtuelno, molim), onima koji su u njoj već bili i onima kojima na pamet ne pada da se u nju vrate - čak i kad bi postojala. Knjiga je inspirisana idejom i inicijativom Dubravke Ugrešić o “Leksikonu ex-jugoslavenske mitologije”.
       Autor (D.N.) sam ju je ilustrovao dečjim (svojim) crtežima, jer ne zna da crta, a voli, a knjiga je njegova i on ju je izdao. Na naslovnoj strani je takođe crtež SFRJ koja se graniči sa SSSR, Nemačkom, Irakom, a Sutjeska teče od Brda kod Kranja do Mrduše Donje (Beograda). Otkriva se i niz do sada ‘nepoznatih’ detalja, na primer, da je najviši vrh bivše Jugoslavije bio ne Triglav, već Brdo kod Kranja, da je Patris Lumumba bio stipendista Titovog fonda, itd.
       Na sreću, ili na nesreću, ovo nije samo izvrtanje istine kako bi se postigao jeftin humoristički efekat. Ovo je knjiga o našim istinama, našim prioritetima i našem zaboravu (gde beše ta Mrduša Donja?). Koliko su besmisleni bili ti naši mitovi i kako su pobrkani i zaboravljeni. Brzo, kao što su i nastali.
       “Tema Novačićeve knjige je svakidašnjica zemlje koja je postojala, pa zatim nestala iako ne baš odjednom i ne baš posve”, piše Dubravka Ugrešić. “Kao da se cijela jedna zemlja pretvorila u Kerolovu (Luis Kerol - Alisa u zemlji čuda, pr.p.) češersku mačku čiji se osmijeh čas pojavljuje čas nestaje. Čak ni nedavno, posljednje u nizu službenih ukinuća Jugoslavije, još uvijek ne znači da su njezini bivši građani oslobođeni njezina prisustva. Neki se, naime još uvijek sjećaju. Takvi građani pate od sindroma fantomskog uda. Takve svaki čas nešto zasvrbi. I oni protegnu ruku da počešu nožni palac, a noge, gle, više nema.”
      
       MILAN DAMNJANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu