NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Grad bez fašizma

Skrnavljenje spomenika u parku nije u redu, ali kada bi se tamo postavio i jedan ravnogorac, takve se stvari, možda, ne bi događale

      Organizovali smo akciju 9. novembra, povodom Dana borbe protiv rasizma, antisemitizma i anticiganizma, a sutradan, ispod mog prozora na fasadi zgrade dočekala me je parola “Jevrejstvo podržava pederastiju” - kaže Slobodan Perović, odbornik Socijaldemokratske stranke u SO Požarevac.
       Perović je zbog ovakvih i sličnih “iznenađenja”, predložio opštinskim odbornicima borbu protiv fašizma, te je napisana i jednoglasno usvojena deklaracija “Požarevac - grad bez fašizma”.
       A šta se zapravo događa u ovom gradu ?
       Građani sležu ramenima, a političari primećuju, i to što primećuju, različito objašnjavaju.
       Slavoljub Matić, predsednik SO Požarevac, kaže da su, 29. oktobra, ujutro, u parku ispred zgrade Načelstva u centru grada, zatečene dve oborene biste narodnih heroja NOB-a, Čede Vasovića i Božidara Dimitrijevića Kozice.
       - U parku se okuplja mladi svet, verujem da je neko od njih sasvim slučajno oborio biste, jer su zavrtnji na postamentima potpuno propali. Tako smo odneli na popravku bistu Boška Vrebalova. To je zapravo i napravilo pometnju i zabunu među novinarima. Pojavile su se vesti da je treća bista nestala, što nije tačno. Sada su sve biste na svom mestu, kao i prethodnih godina. Pripadnici NOB-a poginuli su zarad ideala, i predstavljaju pečat jednog vremena koje ne možemo da izbrišemo iz istorije. Međutim, pitanje je da li bi trebalo da stoje u centru grada ili bi bilo prikladnije da se izmeste u Nacionalni park na Čačalici - objašnjava Matić.
       Požarevljani kažu da su se, nekako u isto vreme na fasadama zgrada u centru, pojavile i antisemitske i fašističke parole. Matić kaže da je reč o jednoj paroli, i to : - “Marš odavde Šabane”, ali ona je ispisana na zgradi Doma Vojske, i tamo odavno stoji. Pokušavamo, na različite načine da ukažemo mladim ljudima da se takvo neslaganje, ako uopšte postoji, može ispoljiti i na primereniji način. Ovako je nedopustivo, uništavaju se i fasade - izjavljuje Matić.
       Međutim, Slobodan Perović, odbornik i naš sagovornik na početku teksta, ima sasvim drugačije mišljenje. On kaže da je Požarevac oduvek bio multietnički grad, jednako otvoren za sve građane bez obzira na njihovu rasnu, versku, nacionalnu i političku pripadnost, ali da se na mnogim mestima u gradu mogu videti kukasti krstovi i antisemitske parole:
       - Nacionalna diskriminacija očigledno postoji, i sve dok imamo društva poput “Obraza”, moramo se boriti protiv fašizma, iako još ne postoji volja da se ovako nešto iskoreni. Mnogi su do sada zatvarali oči pred ovakvim pojavama, i zato sam predložio deklaraciju- objašnjava Perović.
       I požarevački Otpor ima svoje gledište. Momčilo Veljković, koordinator ove organizacije, kaže da je viđena i parola “Smrt za Koraća”, ali da svi grafiti nisu oznaka rastućeg fašizma, već revolt zbog socijalnog stanja i nemirenja antifašista i ravnogoraca:
       - Skrnavljenje spomenika u parku, svakako, nije u redu, ali kada bi se tamo postavio i jedan ravnogorac, takve se stvari ne bi događale. I jedni i drugi su deo naše istorije. Ako Požarevljani nemaju autentičnog ravnogorca, neka isklešu Dražu, pa neka ih čuva, on kao i partizani! - kaže Veljković.
      
       VERICA MIKIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu