NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Novinari su krivi

Na Kosovu su ogorčeni što su srpski mediji pokazali krajnju nezainteresovanost za uspostavljanje dijaloga i saradnje

      Malo je beogradskih i novosadskih novinara koji su slušajući pozdravni govor Adema Demaćija u hotelu “Narcis” na Brezovici, 29. novembra, znali da je prvi pokušaj uspostavljanja medijske saradnje srpskih i albanskih novinara na Kosovu propao još septembra 2001. godine iako je baš UNMIK organizovao koktel u Prištini. Tada se većina albanskih novinara, uključujući i Vetona Suroija, nije pojavila, dok je Baton Hadžiju, glavni i odgovorni urednik lista “Koha ditore” najpre prihvatio, a potom odbio da za UNMIK radio odgovori na ista pitanja koja bi novinar Srđan Jovković postavio njemu i novinaru NIN-a.
       I dok je Demaći, nekadašnji portparol političkog krila OVK, a sada predsednik Odbora za ljudska prava Srba i Albanaca i član Upravnog odbora Radio-televizije Kosovo, izgovarao: “Novinari su krivi za sve!”, bilo je očigledno da su ugledni albanski novinari sa Kosova s pravom ogorčeni što su ovaj put beogradski mediji (RTS, Politika, Vreme, B92 i još mnogi drugi) pokazali krajnju nezainteresovanost za uspostavljanje dijaloga i saradnje.
       Ovom nezadovoljstvu koje se prelilo i na sledeći dan uspeo je da odoli samo prečasni dr don Luš Đerđi, predsednik udruženja “Majka Tereza”, organizatora konferencije Civilni dijalog - Uloga medija u izgradnji dijaloga. (pokrovitelj OEBS misija na Kosovu)
       “U razgovoru, dijalozima i komuniciranju niko ne gubi nego svi dobijaju, profitiraju jer smo u mogućnosti da odbacujemo zlo i da se vraćamo drugome. Pravda, dobro i istina nisu ni srpske ni albanske vrednosti nego samo ljudske. Istina je više puta gorka, teška, jedna vrsta hirurgije koju treba da prati dobrota i ljubav”, rekao je don Đerđi otvarajući diskusiju o dijalogu, komunikaciji kao faktorima poverenja i suživota na etničkim relacijama.
       “Svako treba da radi u svojoj kući ono što je najnužnije. Ne da gledamo šta drugi rade. Evo, Srbi neće da rade ništa, neće da se pokaju i traže oprost od Albanaca, pokušavaju da zabašure čitavu stvar, da poistovete sve zločine. Novinari koji to rade, rade direktno protiv svog naroda, jer danas je svet takav da niko više ne može da proguta nikoga, pa ni Srbi Albance”, rekao je Adem Demaći, dodajući: “Ne možemo mi Albanci uspostavljati saradnju sa Srbima iz Srbije kada su Srbi sa Kosova nezainteresovani i neće da sarađuju. Njih treba da pridobijemo.”
       Međutim, bar što se tiče srpskih novinara sa Kosova, Adem Demaći nije bio u pravu. Iako su i Živojin Rakočević, glavni i odgovorni urednik KIM radija i lista “Glas juga”, odnosno protosinđel Nektarije Vorgučić, direktor KIM radija, želeli da dođu, nisu to mogli da učine jer se zakazana pratnja nije pojavila. Kao i otac Sava Janjić koji uređuje veb-sajt njnjnj.decani.džunet.com oni su imali mnogo toga da kažu o nedaćama sa kojima se svakodnevno susreću u svom radu.
       Drhtaj ljutnje preleteo je preko lica albanskih i nekih novosadskih novinara kada je jedan novinar pojasnio da se uverio (iz ličnog iskustva) da su ga nepostojanje elementarne bezbednosti i slobode kretanja najviše sputavali u radu. Bila je to “provokacija” na koju je Nadira Avdić-Vlasi, glavni i odgovorni urednik magazina “Alem”, odgovorila: “Dijalog ne može da počne dok vaši novinari ne shvate da ne mogu koristiti naziv Kosovo i Metohija i da svaki put kad to napišu ili izgovore, vređaju ne samo Albance već i nas Bošnjake.”
       Iako su izlaganja novinara mahom vrlo kritična prema srpskim medijima, politici i prošlosti, prvi koraci u uspostavljanju saradnje su napravljeni, što svakako nije za potcenjivanje, kao i spremnost albanskih novinara da na proleće dođu u Srbiju.
      
       LIDIJA KUJUNDŽIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu