NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ko gubi, bojkotuje

Videli smo na primeru Srbije šta znači bojkot izbora, kaže Filip Vujanović, kandidat za predsednika Crne Gore

      U Crnoj Gori potrebno je samo dve hiljade potpisa da bi predsednička kandidatura bila prihvaćena. Republička izborna komisija je potvrdila devet kandidata: Aleksandra Vasiljevića iz Srpske radikalne stranke, Filipa Vujanovića iz DPS-a i kandidata dve grupe građana: Milivoja Bakića i Dragana Hajdukovića. Pravo glasa imaće 456 947 građana. Jugoslovenski komunisti Crne Gore kandidovali su Obrada Markovića, Grupa građana Mihaila Markovića, Srpska radikalna stranka Crne Gore svog predsednika Iliju Darmanovića, a grupe građana kandidovale su hercegnovskog advokata Jovana Pejovića i brodoinženjera Milana Šparovića, kao i stomatologa iz Podgorice Đorđija Milića.
       Hajduković je učestvovao na dosadašnjim predsedničkim izborima 1991. i 1997. godine, dok je Bakić bivši visoki vojni vazduhoplovni oficir koji je u vreme NATO bombardovanja SRJ bio na čelu Patriotskog saveza za Podgoricu.
       Darmanović je bio poslanik u ranijim sazivima crnogorskog parlamenta, a od rascepa u SRS-u, stao je na čelo istoimene partije, nazivajući je “prava Srpska radikalna stranka”, i politički se distancirajući od Vojislava Šešelja. Obrad Marković je profesor u Pljevljima, a Mihailo Marković je nastavnik u Beranama; on se predstavlja i kao novinar jer je ranije sarađivao u nekim crnogorskim medijima kao lokalni dopisnik.
       Šparović je poznat kao lokalni biznismen u Bijeloj kod Herceg Novog a Pejović i Milić su nepoznati široj javnosti.
      
       Bojkot
       Filip Vujanović, bez sumnje najistaknutiji kandidat u ovom društvu, naveo je da će njegova kampanja biti afirmacija svih reformskih projekata koje je radio kao predsednik vlade, i izrazio uverenje da će pobediti u prvom krugu.
       “Vidjeli smo na primjeru Srbije šta znači bojkot izbora i uvjerili se da međunarodna zajednica ima izrazito negativan odnos prema bojkotu”, rekao je kandidat DPS-a.
       Posle kraha na nedavnim parlamentarnim izborima i bojkota parlamenta, najveća i najjača opoziciona partija Socijalistička narodna partija odlučila se i za opstrukciju izbora. Iako svoje birače nije pozvala na direktan bojkot, SNP je saopštio “da ne postoje demokratski uslovi za održavanje izbora”. Ovome treba dodati strah od neuspeha SNP-a na predsedničkim izborima, odnosno poraza njihovog kandidata, što bi značilo drugi izborni krah ove partije u ovoj godini.
       Lider ove partije Predrag Bulatović optužio je celokupni državni aparat da je na parlamentarnim izborima bio u funkciji kupovine glasova DPS-a i da će se ista situacija ponoviti i na predsedničkim izborima. “Ne želimo da učestvujemo na izborima koji treba da zaokruže apsolutnu vlast nedemokratske stranke kakva je DPS. Ako ne učestvujemo na izborima, to ne znači da smo protiv Crne Gore ili da imamo negativan odnos prema njoj”, naveo je Bulatović.
       Njegovi koalicioni partneri na saveznom i crnogorskom nivou Srpska narodna stranka, i Narodna stranka saglasili su se s prećutnim bojkotom izbora. Lider SNS-a Božidar Bojović tvrdi da njegova stranka “ne može snositi odgovornost za posljedice” političke odluke SNP-a o bojkotu izbora, ali će eventualnu korist takve odluke prepustiti svom koalicionom partneru SNP-u. Portparol NS-a Budimir Dubak kaže da ta stranka nije zainteresovana da se bez aktivnog učešća SNP-a, uključi u trku za predsedničke izbore.
       Bez obzira na to što ne učestvuju u predizbornoj kampanji, SNP je zatražio od Filipa Vujanovića da podnese ostavku na sve državne funkcije kako bi u predsedničkom nadmetanju učestvovao samo kao potpredsednik DPS-a. “Na tu obavezu podsjećaćemo Vujanovića svakih tri do pet dana. Ako to ne učini, pokazaće se kao politička kukavica”, rekao je Vuksan Simonović, visoki funkcioner SNP-a.
       Vujanović je predsednik crnogorskog parlamenta, v. d. predsednika države i premijer u ostavci. Međutim, on ne vrši premijersku funciju, pa vladu do izbora nove vodi Dragan Đurović.
      
       Trgovina
       Socijaldemokratska partija, koalicioni partner DPS-a podržaće Vujanovića za predsednika Crne Gore i insistiraće da za novog predsednika crnogorskog parlamenta kandiduje svog lidera Ranka Krivokapića. “Vujanović je bio nosilac liste ‘Za evropsku Crnu Goru’ koja je pobijedila na parlamentarnim izborima, ali imali smo u vidu i neka druga imena za kandidata za predsjednika Republike”, rekao je Rifat Rastoder iz SDP-a.
       Na pitanje da li je SDP od Vujanovića dobio garancije da će nakon tri godine raspisati referendum o nezavisnosti Crne Gore, on je odgovorio da je SDP tu garanciju od DPS-a dobio prilikom potpisivanja koalicionog ugovora. “Mi vjerujemo da će Vujanović raspisati referendum jer je prilikom potpisivanja koalicionog ugovora on bio jedan od najrevnosnijih zagovornika te ideje”, rekao je Rastoder.
       Mesto predsednika parlamenta može biti ustupak DPS-a svojim koalicionim partnerima kojima mora nešto dati jer je ustavnu povelju u crnogorskom parlamentu nemoguće usvojiti bez glasova SDP-a. Lider SDP-a Ranko Krivokapić nedavno u Beogradu, nakon sastanka sa Havijerom Solanom, izjavio je da se njegova partija protivi da se poslanici za novi saziv parlamenta Srbije i Crne Gore biraju posredno na dve a ne na tri godine, koliko je oročena nova državna zajednica.
      
       VIOLETA CVEJIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu