NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pokazna vežba

Za samog ministra Đelića iskustvo stečeno u utorak bilo je do sada neviđeno vatreno krštenje. U trenutku kada je ostao bez zaleđine G 17 plus, kojoj neće da se pridruži kao novoj partijskoj organizaciji, upao je, verovatno bez suviše oduševljenja, u zagrljaj Đinđićeve Demokratske stranke

      Mašina za mlevenje mesa koja po običaju proradi pred svake izbore, samlela je u poslednje dve nedelje nekoliko masnih prljavih krpa, i dva-tri ozbiljna parčeta reformskog mesa.
       Najkrupniji skandal dogodio se u utorak kada su Koštuničin DSS, Nova Srbija, socijalisti i radikali pregazili predloge Zakona o završnom računu budžeta za 2001. i nalaze finansijske inspekcije o trošenju budžeta od 1996. do 2000. godine i naveli srpskog ministra finansija Božidara Đelića da povuče novi Zakon o budžetu i prateće propise.
       Iako su izjavili da traže samo dopunu materijala, predstavnici tih partija jednostavno su demonstrirali kako bi, kakav god da bude ishod predsedničkih izbora, mogli da demontiraju Vladu Srbije. Srpski premijer Zoran Đinđić je posle ovakvog ishoda u Skupštini skratio svoju posetu Nemačkoj za jedan dan i vratio se u Beograd.
       Vlada će kad-tad izgubiti mogućnost da žonglira brojem glasova poslanika i biti prisiljena da izađe na parlamentarne izbore, što ni za koga neće biti neka novost.
       Za samog ministra Đelića iskustvo stečeno u utorak bilo je do sada neviđeno vatreno krštenje. U trenutku kada je ostao bez zaleđine G 17 plus, kojoj neće da se pridruži kao novoj partijskoj organizaciji, upao je, verovatno bez suviše oduševljenja, u zagrljaj Đinđićeve Demokratske stranke.
       Čedomir Jovanović, šef poslaničke grupe Demokratske opozicije Srbije, koja se izuzev DS sastoji od neodređenog broja trabanata, rekao je da će se u redovima te koalicije već sabrati dovoljan broj glasova da ceo fiskalni paket bude usvojen iduće nedelje.
       Za obične građane to ne bi trebalo da zvuči baš umirujuće: donošenje jednog od najvažnijih dokumenata za sprovođenje makroekonomske politike u normalnoj zemlji ne bi trebalo da zavisi od trenutnih stranačkih inspiracija.
       Neusvajanje nalaza finansijske policije o tome kako je nezakonito trošen novac poreskih obveznika, još je jedan korak unazad u pokušajima da se društvo oslobodi Miloševićevog nasleđa.
       Za DSS možda i nije bilo najbolje rešenje da se pred same predsedničke izbore pojavi u ovakvom stranačkom društvu, ako je tačno da je rezervoar Koštuničinih glasova među reformskim biračima Miroljuba Labusa, makar ga ovaj sledećeg dana i javno podržao.
       Sam Đelić verovatno bi mogao da počne da razmišlja o “opciji Đelić”, kako ju je sam krstio. “Mislim da je fer da izađem iz vlade kao što sam u nju i ušao, i na kraju, ako se već gledaju politička načela, mislim da imam jednu drugu opciju, ali to nije opcija neke političke partije, to je ‘opcija Đelić’”, rekao je ministar finansija. Jedan Đelićev bliski drug spakovao je kofere posle Labusovog poraza na prethodnim predsedničkim izborima i toplo posavetovao ministra da učini to isto.
       Ministar očito pokušava da odmeri šta mu je najbolje činiti, a u tome mu pomažu i stranke za koje je teško reći, od nedelje do nedelje, na kojoj su strani. Pre dve nedelje poslanici Nove demokratije nisu dali podršku Zakonu o poreskoj administraciji i poreskom postupku, koji je tada usvojen zahvaljujući glasovima “dobrih dečaka” DSS-a. Srpski ministar finansija Božidar Đelić ocenio je da u vladi nema suštinskih razmimoilaženja oko zakona, ali ima “političkog pozicioniranja”, a možda i malog političkog muštranja neposredno pre nego što je Đelić trebalo da donese odluku da li će ući u partiju G 17 plus ili neće.
       U “masne krpe” trebalo bi ubrojiti aferu koja se sinhronizovano pojavila u nekoliko dnevnih novina, a u vezi je sa navodnim naduvavanjem uvoznih faktura za opremu za srpsko ministarstvo policije kojim rukovodi Dušan Mihajlović, lider Nove demokratije. Ništa novo, jer ministarstvo je već jednom bilo osumnjičeno za sličan greh, samo su tada bili u pitanju zippo upaljači i opasači za policajce.
       O upaljačima se kasnije nije ništa čulo, a i fakture možda splasnu, kad prođe predizborno uzbuđenje.
       “Novu demokratiju će uskoro tako boleti glava da neće moći da se sete Narodne banke Jugoslavije”, izjavio je, dva dana pre nego što je najnovija afera oko Ministarstva policije isplivala u novine, uvek dobro obavešteni guverner NBJ Mlađan Dinkić. To je bio deo guvernerovog odgovora na novinarsko pitanje da li će njegova stolica postati manje sigurna s obzirom na to da ND i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), u Saveznoj skupštini pre nedelju dana nisu glasale za novi Zakon o NBJ.
       S diskretnim zaleđem DSS-a, guvernerova stolica se za sada ne ljulja prejako, iako bi više za građane nego za guvernera bilo dobro da je, kako novi zakon nalaže, bio uveden nadzorni odbor NBJ, koji bi kontrolisao guvernera. Na izglasavanje tog zakona čeka se od aprila ove godine, ali će on očito morati da sačeka neko novo zasedanje srpske skupštine, gde će mu i biti mesto posle formiranja zajedničke države Srbije i Crne Gore koje poznaju samo republičke centralne banke.
      
       TANJA JAKOBI


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu