NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Graždanstvenost

      Posle reči glasnost, graždanstvenost je tek druga ruska reč u ovoj kolumni. Samo što je glasnost, zahvaljujući Gorbačovu, tada već bila u upotrebi kod nas i u svetu, a reč graždanstvenost nikada kod nas nije ušla u upotrebu. Niti će ući. A za to ima ozbiljnih razloga.
       Godinama sam slušao ruske intelektualce i umetnike kako upotrebljavaju ovu reč. Dugo nisam znao njeno značenje. Tražio sam ih po svim raspoloživim rečnicima rusko-srpskim i rusko-ruskim. Nigde nije bila navedena. A Rusi mi tvrde da se ona upotrebljava još od 19. veka i da je bila omiljena kod dekabrista.
       Tražio sam da mi objasne tačno šta ta njihova reč znači. Nekad mi se činilo da je reč o negativnoj društvenoj pojavi, koja skoro može da se izjednači sa filistarstvom.
       Međutim, u objašnjenjima mojih ruskih prijatelja iskristalisalo se da je reč o pozitivnoj pojavi. Graždanstvenost (sa mekim znakom na kraju) jeste uprošćeno rečeno, smisao za društveni angažman i osećanje građanskih dužnosti.
       Te reči sam se setio ovih dana kada je trebalo izaći već ko zna koji put na izbore za predsednika Srbije, funkciju koja do sada očigledno nije bila važna. Ili je nekom bilo važno da ne bude važna. Ali bi trebalo da bude važna u skoroj budućnosti.
       Kod nas nema pojma graždanstvenosti, verovatno što osećanje društvenih obaveza nije dovoljno jako da bi za to postojao poseban pojam koji bi stao u jednu jedinu reč.
       Izlaznost (kakva rogobatna reč!) na prošlonedeljnim predsedničkim izborima je opet bila nedovoljna. Da li je to znak nedostatka osećanja građana prema građanskim obavezama ili poruka političarima da se uzmu u pamet i pokažu veće osećanje prema svojim građanskim obavezama kada su se već poduhvatili politike?


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu