NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Utvrdite krivce!

Đorđe Lazarević

      Septembra 1999. godine na protestu koji je organizovao Savez za promene, na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine, pretučen je Đorđe Lazarević, tadašnji brucoš Elektrotehničkog fakulteta. Posle batinanja, devetnaestogodišnji Đorđe primljen je u Urgentni centar u besvesnom stanju, u kome je bio 20 sati.
       Fond za humanitarno pravo kao pravni zastupnik Lazarevića zatražio je tada obeštećenje od Republike Srbije u vrednosti od 1 100 000 dinara zbog pretrpljenih fizičkih i duševnih bolova i straha, a podneta je i krivična prijava protiv NN policajaca koji su učestvovali u batinanju. Prvi opštinski sud u Beogradu doneo je odluku da mu se isplati 210 000 dinara, što je za sada najveća suma koju je naše sudstvo ikada dodelilo u slučajevima ove vrste. Lazarević, ipak, nije zadovoljan:
       - Moj pravni zastupnik je podneo žalbu na tu odluku jer je ova suma zaista mala za ono što sam pre tri godine pretrpeo. Žalba je predata okružnom tužilaštvu i videćemo šta će biti. Alarmantnije je, međutim, to što se ništa ne dešava kada je krivična prijava protiv NN počinioca u pitanju. Prijava je podneta još 1999. dok sam bio u bolnici i ne čudi me što tada nije bilo saslušanja. Sada, kada je politička situacija drugačija, očekujem da se utvrde krivci, jer ne bih želeo da se ikome dogodi ono što se dogodilo meni. Ukoliko se ne pokrene pitanje odgovornosti i krivice počinioca, biću prinuđen da se obratim Komitetu protiv torture, koji deluje pri Ujedinjenim nacijama.
      
       D.M.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu