NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Televizija na određeno vreme

Za nepune tri godine Ju info je prešao put od Jul infa, preko TV stanice koja je imala gledan i kvalitetan program do televizije koja je zanimljiva samo sudskim izvršiocima

      Rok koji je dat Televiziji Ju info da isplati zaostale honorare je 20. decembar. U protivnom sudski izvršioci će ponovo posetiti saveznu televiziju. Prilikom prve posete, u septembru mesecu, odneta su dva štampača. Račun kuće je blokiran, dugovi su narasli na 170 miliona dinara, a zarade samim tim uveliko kasne.
       Novopostavljeni direktor Dejan Pavlović priznaje da je situacija teška, gotovo dramatična, ali da ljudi još nisu izgubili entuzijazam. “Priznajem da je to za mene bilo prilično frapantno ali baš to daje nadu da ćemo opstati i profilisati se na tržištu kao jedan ozbiljan nenjs biznis kanal.”
       Ju info je osnovala 16. februara 2000. godine tadašnja Vlada Jugoslavije s ciljem “da se duh slobodarstva ponovo razvije u Crnoj Gori” (Goran Matić). U prevodu, to je značilo da i Crnogorci mogu da uživaju u govoru Slobodana Miloševića na 4. kongresu SPS-a, 17. februara. Ju info je, dakle, napravljen namenski i tako se i ponašao. Za Ju(l) info su u Srbiji postojali samo SPS i JUL, a u Crnoj Gori SNP. Za gledaoce, Ju info je postojao samo u probulatovićevskoj Crnoj Gori. Ona druga, zvanična Crna Gora uvođenje ove televizije smatrala je medijskim nasiljem i atakom na Crnu Goru. U Srbiji televizija čija je misija “uspešna odbrana zemlje na informativnom planu” (tribina “Jul u julu”) nije bila ni gledana ni uticajna.
       Posle petooktobarskih promena nova jugoslovenska vlada preuzela je Ju info, a DOS je na čelno mesto postavio Zorana Predića. On kaže da je pored hipoteke Ju infa nasledio jedino dva miliona maraka duga, od kojih je većina otpadala na iznajmljivanje opreme. “To je ono što je uništilo Ju info. Imali smo dug, koji nam je stajao nad glavom i koji nismo mogli da vratimo a koji se pri tom stalno uvećavao jer je taksimetar kod kamera, mikseta, tejpova, rasvete, neumoljivo odbrojavao”. Ju info je, ipak, u 2001. godini napravio posao. Kvalitetan informativni program, uz niz vrlo gledanih autorskih emisija (Tanje Vojtehovski, Minje Subote, Milana Delčića Delče, Sanje Marinković) uvrstio je Ju info među naše najgledanije TV stanice.
       Spominjani su u tom periodu mnogobrojni potencijalni kupci Ju infa. Licitiralo se imenima grčke “Antene”, američkog “Blumberga”, luksemburgškog RTL-a, Silvija Berluskonija, Milana Panića, kompanije “Delta”. Ništa od toga nije bilo, a Predić kao krivce navodi SNP i crnogorski deo savezne vlade, koji su, prema njegovim rečima, odbijali svaku mogućnost prodaje. “Oni su odgovorni za stanje u kojem se nalazi Ju info. Neviđen je apsurd da Crna Gora ne daje pare u savezni budžet, a komanduje.” Predić je plasirao i ideju o fuzionisanju sa TV Politikom, kaže da je Komercijalna banka bila spremna da bude finansijer ujedinjenja ali je savezna vlada i ovoga puta bila protiv. Cinici bi rekli, baš kao i TV Politika.
       Polako su odlazili i ljudi. Neki su, na ime neisplaćenih zarada sa sobom odnosili i delove opreme. Predić je pokušao da se finansijski oporavi uvođenjem “narodnjaka” i emisija koje su se bavile tračevima i provokacijama. Međutim ni “Južni vetar” ni ZAM a ni Irina Kruška nisu doneli neki veći pomak. U međuvremenu, zbog dugova za predajnike JU info “se ugasio” u Vojvodini i Crnoj Gori.
       Dejan Pavlović kaže da će uskoro Ju info ponovo vratiti pređašnju vidljivost i nada se da mu država neće odreći nacionalnu pokrivenost što bi mnogo značilo u predstojećem procesu privatizacije. Kaže da iskreno veruje da će uspeti da spase Ju info.
       Bar do kraja ili možda novog početka ove naše “države na određeno vreme”.
      
       G. P.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu