NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

“Šerigejt”

Brižljivo kreirani javni imidž Šeri Bler, briljantne advokatice i brižne majke, uzdrman skandalom u vezi sa kupovinom stanova za sina

      Žene, kao što je Šeri But, nisu retkost na britanskom ostrvu. Gospođa But ima 48 godina. Odrasla je u skromnoj radničkoj porodici, pošto ju je otac, čuveni britanski televizijski glumac Toni But, napustio još kada je imala dve godine. Kao uspešan pravnik, stručnjak za radno pravo, sa diplomom prestižne Londonske škole ekonomije i političkih nauka, zarađuje znatno više od svog supruga. Kao posvećeni vernik, uvaženi je član nevelike rimokatoličke zajednice u Velikoj Britaniji. Uz sve to, majka je četvoro dece, kćerke i tri sina.
       Pobedom Laburističke stranke na izborima i izborom Tonija Blera za britanskog premijera prvog maja 1997. godine, gospođa But je postala, širom planete poznata, gospođa Bler. Kao supruga predsednika britanske vlade i neprikosnovenog lidera novih laburista, “prva dama” svoje devojačko prezime koristi samo pred sudom, kada nastupa u svojstvu advokata ili sudije. Muža je upoznala kada su se pre više od dvadeset godina u istoj advokatskoj kancelariji zajedno pripremali za polaganje pravosudnog ispita. Bolji poznavaoci prilika u taboru britanske vladajuće stranke kažu da se i sam premijer učlanio u partiju da bi zadobio simpatije svoje buduće supruge. Od 1983. godine, posle neuspešne kandidature za poslanika u britanskom parlamentu, gospođa Bler se u potpunosti posvetila advokaturi i porodici. Suprug je na istim izborima prvi put izabran za poslanika i danas suvereno vlada Velikom Britanijom.
      
       Haranga
       Šeri Bler je, čak i za ovdašnje prilike, nesvakidašnja “prva dama”. Sa snažnim levičarskim uverenjima, daleko snažnijim od suprugovih, i briljantnom pravničkom karijerom, sve do pre desetak dana neodoljivo je podsećala na svoju dojučerašnju prekoatla-
       ntsku koleginicu Hilari Klinton. Iako je vrhunski advokat, sa karijerom u struci daleko uspešnijom od suprugove, gospođa Bler stiže da bude brižna majka i pouzdani oslonac u životu britanskog premijera. Mesečno odgovara na više od hiljadu pisama koje prima u svojstvu supruge prvog čoveka Velike Britanije, redovno sa Blerom odlazi na važna državnička putovanja i aktivno učestvuje u dobrotvornim akcijama širom planete. Pre desetak dana ova slika, do najsitnijih detalja planirana od strane kreatora “projekta Bler”, srušila se kao kula od karata.
       Nagli sunovrat počeo je još 27. novembra kada su agenti britanske Službe državne bezbednosti MI5 obavestili premijera Blera da se njegova supruga kreće u krajnje sumnjivim krugovima. Samo četiri dana posle očigledno zakasnelog upozorenja, ovdašnji tabloidi, britanska žuta štampa, “Dejli mejl” i “Dejli miror”, pokrenuli su strahovitu harangu protiv gospođe Bler. Od afere koja je počela naivnom kupovinom dva stana za potrebe porodice, ovaj medijski skandal svakim danom poprimao je sve veće razmere.
       Prva je greška gospođe Bler svakako bila u izboru ličnog stiliste, gurua i najbolje drugarice. Reč je o Kerol Kaplin, bivšoj toples-igračici - kako kulturniji deo britanske štampe, na politički korektan način, naziva ovu bivšu zvezdu londonskih striptiz-barova.
       Pobeda na majskim izborima 1997. godine zatekla je “prvu damu” sa krajnje siromašnom garderobom i skromnim stilom života. Poznanstvo sa gospođicom Kaplin značilo je proboj u svet britanske mode i šou-biznisa. Alister Kempbel, kontroverzni šef propagandne mašinerije iz Dauning ulice broj 10 i bivši urednik visokotiražnog “Dejli mirora”, odmah je upozorio premijera i njegovu suprugu na potencijalnu opasnost koju sa sobom nosi preko noći stečeno prijateljstvo. Nedavno otkriće da “prva dama” na račun gospođice Kaplin svakog meseca uplaćuje tri hiljade funti sterlinga, kao cenu za njeno prijateljstvo i dragocene savete, dovelo je do besa britansko javno mnjenje i samo dolilo ulje na vatru postojećeg skandala.
       Loš izbor i greška u koracima na samom početku, izazvali su lančanu reakciju. Izborom serijskog prevaranta za verenika, gospođica Kerol Kaplin nas dovodi u srce same afere, koju su britanski mediji, po ugledu na američke kolege, još na samom početku krstili kao “Šerigejt”. Njen novopečeni verenik je Piter Foster, Australijanac koji je na tri kontinenta odležao višemesečne zatvorske kazne zbog krivičnog dela prevare. U London je stigao krajem leta i protiv njega se od prvog dana boravka u Britaniji vodi postupak za proterivanje iz zemlje.
      
       Prevarant
       Odlučan da po svaku cenu ostane u Engleskoj, gde se bavi velikoprodajom pilula za mršavljenje sumnjivog kvaliteta, Foster koristi svaku priliku da se približi vladajućoj porodici. Ne prezajući ni od čega, Foster preko svoje nove verenice stupa u poslovnu vezu sa britanskom “prvom damom”. Kupovina stana za najstarijeg sina Blerovih, koji studira u Bristolu, idealna je prilika da Foster iskaže svoje kvalitete. Kolosalna greška gospođe Bler bila je upravo izbor ovog dokazanog prevaranta, kao zastupnika u kupovini pomenutih stanova.
       Uprkos činjenici da se laburistička vlada, a pogotovu premijer Bler lično, svesrdno zalažu za drastično poskupljenje univerzitetskog obrazovanja, ovdašnja javnost će prvoj dami i njenom suprugu najverovatnije oprostiti ekstravagantnu kupovinu dva “studentska” stana za najstarijeg sina u vrednosti od pola miliona funti. Vrlo brzo biće zaboravljena i činjenica da je gospodin Foster, koristeći svoje “umeće”, uspeo da snizi početnu cenu za čitavih sedamdeset hiljada funti. Ono što premijera i njegovu suprugu već danas košta mnogo više nego što je Piter Foster uspeo da uštedi, jeste dugo sticani ugled koji su oboje izgubili.
       Neoprostiv, i suštinski jedini greh gospođe Šeri Bler jeste neuspeo pokušaj da obmane britansku javnost, prvo - poricanjem bilo kakvog kontakta sa prevarantom sa Petog kontinenta, a potom i krajnje trapavom intervencijom u britanskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, gde se posredno interesovala za slučaj proterivanja svog novog poslovnog partnera. U međuvremenu je u javnost putem medija isplivala ogromna količina prljavštine, snimci prisluškivanih telefonskih razgovora, privatna i-mejl korespondencija između gospođe Bler i gospodina Fostera.
      
       DUŠAN SPASOJEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu