NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dragoceno svedočanstvo

Prošle nedelje u NIN-u je predstavljena knjiga kolumni Dragoslava Rančića

      Izdavačka kuća “Narodna knjiga” predstavila je knjigu “Štap i šargarepa” (objavljenu u biblioteci “Pres”) naslovljenu prema istoimenoj kolumni ovog autora.
       Novinar NIN-a Slobodan Reljić je za knjigu svog kolege kazao da, iako su u pitanju poznati tekstovi, ovako sabrani na jednom mestu pokazuju sistematičnost i izuzetan stil dugogodišnjeg spoljnopolitičkog novinara koji poseduje veliki dar predviđanja. “Novinar ,starog kova’, koji drži do poruka i istine, Rančić se ne miri, kao što to danas rade mlađe generacije novinara, s tim da malim narodima preostaje neupitno preuzimanje informacija od velikih”, istakao je Reljić.
       Na promociji, koja je održana u redakciji NIN-a, rečeno je da je autor u svojim tekstovima lucidno svedočio o vremenu vladavine Slobodana Miloševića i njegove familije, o ličnostima koje su krojile sudbinu zemlje, o vremenu kada je Amerika učvršćivala svoju vodeću ulogu u svetu a mi potvrđivali da smo najslabiji u svojoj istoriji. Posle pohvala koje je izrekao odgovorni urednik “Politike” Milan Mišić, o knjizi je govorio i urednik “Narodne knjige” Gojko Tešić. On je rekao da su ovakve knjige analitičkog novinarstva retke ali dragocene jer su hronika, dokument jednog vremena na osnovu koga se kasnije može pisati istorija.
       “Sve kolumne su za mene izuzetne priče u najklasičnijem smislu, koje se ovako sa distance mogu čitati kao književno štivo”, naglasio je Tešić.
       Rančić je istakao da prateći međunarodna zbivanja, već petu godinu u NIN-u piše kolumnu pod stalnim nadnaslovom “Štap i šargarepa” i da je knjiga sastavljena od pedesetak tekstova koji svedoče o našim nesporazumima sa svetom i o naporima da se u svet vratimo.
       Poglavlja u knjizi su: Izolacija, Pretnje, Agresija, Na rubu Evrope i Blizina tuđeg rata.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu