NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nagrada Toholju

Miroslav Toholj

      Upravni odbor Zadužbine “Branko Ćopić”, kojim je predsedavao akademik Svetozar Koljević, na sednici održanoj u SANU, proglasio je knjigu “Kuća Pavlovića” Miroslava Toholja najboljom knjigom u 2001. godini. Nagrada koja nosi ime našeg velikog pisca, Toholju će biti uručena 24. decembra na svečanosti SANU. O knjizi i nagradi Miroslav Toholj kaže:
       - O čemu bi razmišljao, kako bi svet oko sebe doživeo čovek kada se prvi put probudi nakon što su ga poštedeli i skinuli sa vešala? Nakon neke žestoke lične ili, svejedno, kolektivne kataklizme. Eto, to je ono što sam pred sobom imao dok sam pisao roman. “Kuća Pavlovića” je svojevrstan inventar onoga što je preteklo, što je zatečeno posle istinske katastrofe. Najkraći mogući spisak.
       Ovih dana, igrom slučaja, podstaknut sam da se vratim delima Branka Ćopića. I u “Bašti sljezove boje” i u romanu “Prolom” Ćopić je gledao “oči u oči” tačno tom osećanju o kojem govorim. Posmatrao je kataklizmu sa one “druge strane”, dostupne, možda, jedino umetnosti. U taj niz prijatnih koincidencija spada i to što je jedan od centralnih likova Ćopićevog “Proloma” imenom Uroš Pavlović, i što je, po svemu sudeći, u bližem srodstvu s Pavlovićima u mom romanu. Uostalom, moja knjiga na izvestan način deli nekadašnju ne baš svetlu sudbinu pojedinih Brankovih knjiga.
      
       D.M.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu